Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2017 16:48 | Správy | Domáce správy

Kauza pochybného rozdeľovania stámiliónov eur na ministerstve školstva: Takto to chce riešiť Danko!

Pri čerpaní eurofondov na výskum by mali nastať zmeny. Predseda parlamentu a strany SNS Andrej Danko navrhuje, aby sa problematická výzva na dlhodobý strategický výskum a vývoj zrušila.

Pre vysoké školy sa má vypísať nová výzva. Uviedol to po štvrtkovom rokovaní Koaličnej rady. „Musíme nastaviť nové kritériá pri vyhodnocovaní projektov z hľadiska toho, aby sme dosiahli efektívnejšie čerpanie týchto finančných zdrojov priamo pre vysoké školy, priamo pre tých, ktorí naozaj toto bremeno na sebe majú,“ uviedol Danko.

Problém podľa neho je, že vo výzve na dlhodobý strategický výskum a vývoj súťažili spolu s vysokými školami a Slovenskou akadémiou vied aj súkromné spoločnosti, ktoré sú podľa neho dravé. Vznikajú tak nepokoje, čo sa podľa Danka stalo aj v tejto situácii. Výzva na dlhodobý výskum a vývoj by sa tak mala zrušiť. „V najbližších hodinách odporučím ministrovi školstva úplné prehodnotenie čerpania eurofondov a zastavenie tej výzvy, ktorá môže z hľadiska čerpania nasmerovať tieto financie k súkromným spoločnostiam,“ dodal predseda parlamentu.

Ministra už požiadal, aby pripravil osobitnú výzvu iba pre vysoké školy, ktorá by sa mala spustiť v priebehu septembra a októbra. Danko zdôraznil, že ak by sa ukázala priama korupcia alebo zlý úmysel ministra Petra Plavčana, už by nebol na svojom poste. „Ani ja, ani nikto iný nie sme prirastení k žiadnej stoličke. Sú procesy, v ktorých ho riadim a k tomu sa hlásim. Určite nevstupujem do procesov rozhodovania, do procesov výberov, ale mám právo strategicky rozhodnúť, že áno, požadujeme viac financií pre vysoké školy,“ dodal Danko.

 

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) dnes na margo medializovaných informácií, že pri rozdeľovaní eurofondov na vedu a výskum mohlo dôjsť aj ku korupcii, zopakoval, že korupciu treba nahlasovať v procese. „Je veľmi málo, ak niekto nie je úspešný v čerpaní fondov a potom urobí mediálne vyhlásenie. Takéto vyjadrenie je nanič. Je to tvrdenie proti tvrdeniu,“ dodal Fico.

Opozícia pre kauzu rozdeľovania eurofondov na výskum a inovácie žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Dnes informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. „Odvolanie ministra Plavčana za obrovský škandál s peniazmi určenými na vedu a výskum by bolo minimálnym gestom slušnosti voči občanom," uviedla Veronika Remišová z opozičného OĽaNO-NOVA.

Rozdeľovanie eurofondov rieši aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Ministerstvo školstva sa k policajnej kontrole nevyjadruje, šéf rezortu však víta činnosť kompetentných orgánov. Výzva na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier je už podľa rezortu školstva uzavretá. Po jej uzavretí už podľa Plavčana prebieha štandardná kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR.

Pri druhej problematickej výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja, na ktorú upozornili rektori vysokých škôl a predseda Slovenskej akadémie vied, už požiadal minister o kontrolu Európsku komisiu. Keďže táto výzva je stále otvorená, do ukončenia kontrol bol proces schvaľovania projektov pozastavený.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky