Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2017 04:00 | Správy | Domáce správy

Už je známa príčina ochorenia Ellie, ktorú priviezli z Egypta: Toto zožieralo malé dievčatko!

Už poznajú príčinu jej ochorenia! Rodičia len 13-mesačnej Ellienky si môžu konečne vydýchnuť. Mladú rodinu, ktorá dovolenkovala v egyptskom letovisku Marsa Alam, musel v sobotu urgentne previezť na Slovensko vládny špeciál.

Dôvodom bolo záhadné ochorenie ich malej dcérky, ktoré na jej drobučkom telíčku vytváralo defekty pripomínajúce obrovské chrasty. Po piatich dňoch strávených v bratislavskej nemocnici sa stav malej pacientky výrazne zlepšuje.

 

Mladá rodinka si na vytúženú dovolenku vybrala turistami obľúbené egyptské letovisko. Ani vo sne im nenapadlo, že sa ich oddych zmení na nočnú moru. Ich menšej dcérke Ellienke sa v prvý deň prepuknutia choroby objavil na pere malý opar. Mamina Zuzana (36) jej ho natrela mastičkou. Na ďalší deň sa však zvláštny kožný defekt zjavil aj na líčku a postupne napadol celé telo. „Z oparu bola obrovská mokvajúca rana. Zožralo by ju to zaživa,“ zhrozene povedal otec dievčatka František (38).

Keďže egyptskí lekári nevedeli nájsť príčinu ochorenia a dievčatku išlo o život, pre rodinu v núdzi odletel do Egypta vládny špeciál. Ešte v sobotu skončil malý anjelik v rukách slovenských odborníkov z nemocnice na bratislavských Kramároch, kde už piaty deň podstupuje liečbu antibiotikami. „Výsledky klinických testov definitívne potvrdili, že nejde o druh cudzokrajnej choroby. Dievčatko sa nakazilo infekciou, ktorú by mohlo dostať aj bežne na Slovensku. Pokračuje sa v antibiotickej liečbe, postupne ustupujú aj lokálne kožné defekty,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

 

Zo zlepšujúceho stavu malej pacientky majú radosť najmä jej rodičia, ktorí si za posledný týždeň vytrpeli s nepríjemnou chorobou svoje a pri malej dcérke prebdeli nejednu noc. Včera sa od lekárov dozvedeli aj oficiálne výsledky vyšetrení. „Podľa slov lekára bol Ellianke diagnostikovaný agresívnejší typ stafylokokovej baktérie. Jej stav sa zlepšuje a ustúpili aj teploty,“ povedal Novému Času otecko dievčatka.

Lieči sa antibiotikami

Katarína Šimovičová, pediatrička

Je to baktéria spôsobujúca hnisavé ochorenia. Nie je mimoriadne nebezpečná, lieči sa ambulantne antibiotikami. Zvlášť sa zvykne nalepiť na ľudí s oslabenou imunitou alebo na astmatikov či alergikov. U nich sa môže stať, že infekt bude vážny. Zväčša zostáva v nose, kde prebýva. Hoci tam nemá čo hľadať u zdravého jedinca, nespôsobuje veľké problémy. Problémom však je, že odoláva antibiotikám a niekedy sa ho nepodarí zničiť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, lmv

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej