Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dovolenka na slovenskom mori kedysi a dnes: Turisti brali Šíravu útokom, komunisti boli v šoku!

Dovolenka na Šírave - to bol v socialistickom Československu najväčší hit! V roku 1973 tu dovolenkovalo neuveriteľných 1,7 milióna ľudí!

Lány stanov sa tiahli celým pobrežím, rekreanti čakali v stánkoch s občerstvením v nekonečných radoch, vo vode bola hlava na hlave. Staré zlaté časy Zemplínskej šíravy sú preč. Ako to na slovenskom mori vyzerá dnes?

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Kto nedovolenkoval na Šírave, akoby ani nebol, mohlo byť pokojne heslo letnej sezóny za socíku. Odvtedy čo túto druhú najväčšiu vodnú nádrž na Slovensku v roku 1966 spustili do prevádzky, premlelo sa na nej hádam viac turistov ako na Bratislavskom hrade. Výborná klíma, čistá voda, ale aj bohatý nočný život. Toto všetko lákalo na východ republiky milióny dovolenkárov. Prišiel však rok 1989, zmena režimu a otvorenie hraníc, ktoré prinieslo ľuďom možnosti dovolenkovať v cudzine a pri ozajstnom mori. Ruch na Šírave začal pomaly utíchať.

 

2017

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Sprievodca

Na cestu na ďaleký východ sme si vybrali veľmi slnečný deň. Teplomer ukazuje 36 stupňov Celzia. Asi 15 minút jazdy za Michalovcami už z diaľky vidíme rozsiahlu vodnú plochu, nie nadarmo dostala názov Šírava. Na parkovisku pred Thermalparkom Šírava nás čaká jeho riaditeľ Juraj Naščák, ktorý nás kedysi vychyteným rekreačným areálom prevedie. Sám na Šírave vyrastal a pozná tu každý kameň.

„Nakoniec som vám zohnal ešte lepšieho sprievodcu - Mateja Starjáka, stredoškolského učiteľa dejepisu, ktorý sa zaoberá regionálnou históriou, organizuje poznávacie výlety Špacirki po okoľici a o Šírave dokáže rozprávať hodiny,“ oznamuje nám riaditeľ. V skratke, je to jeden z tých ľudí, ktorí sa aktívne starajú o to, aby sa zašlá sláva Šíravy opäť vrátila.

Trhák

Vyrážame sa teda popozerať po okolí. Minulý rok oslávila vodná nádrž 50. výročie. „Šírava sa okamžite stala fenoménom, doslova symbol letnej rekreácie v Československu. Pôvodne bola postavená na vodohospodárske účely - aby zabraňovala povodniam, ktoré v tejto oblasti často vznikali a ničili majetky a úrodnú pôdu Východoslovenskej nížiny,“ prezrádza Starják. Kompetentných obrovský záujem o tunajšiu rekreáciu prekvapil. Hneď prvú sezónu sem zavítalo vyše 80 000 ľudí a stany sa tu začali množiť ako huby po daždi.

Otvoriť galériu

„Vytiahli stany a začali stanovať. Komunistickí pohlavári museli reagovať a rýchlo v oblasti vybudovali rekreačné strediská a atrakcie. Najprv to boli montované chatky a postupne postavili rôzne ubytovacie zariadenia, reštaurácie, kaviarne či bufety. Ubytovacích kapacít však bolo stále málo, no paradoxne hneď prvú sezónu doviezli loď s názvom Vihorlat. Nech sa deje, čo sa deje, vyhliadková loď musí byť!“

Miestni pritom s obľubou radi spomínajú na absurdnú, no vtipnú historku s cestovaním na vodnú nádrž. „Cesta autobusom z Michaloviec k vodnej nádrži stála 3,60, späť len 2,40,“ smeje sa historik. Zo sezóny na sezónu sem prichádzalo viac a viac ľudí. „V roku 1973 trhla Šírava rekord, keď ju v letnej sezóne navštívilo neuveriteľných 1 700 000 ľudí.“

1973

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Kedysi a dnes

Okolo Šíravy postupne vzniklo sedem rekreačných stredísk - Hôrka, Medvedia hora, Kaluža, Lúčky, Paľkov, Biela hora a Kamenec. Najväčšej obľube sa tešila Hôrka, ktorá bola najlepšie vybaveným strediskom. Dnes je to čisté retro. Už na prvý pohľad tu zub času zanechal svoju stopu. Naokolo vidíme typické stavby socialistickej architektúry. Napríklad ošarpanú rozhľadňu, ktorá riadila lode, rotundovú stavbu Espresso Kotva, kde čašníci kedysi obsluhovali v námorníckom oblečení, či legendárnu lodenicu. „Víkend čo víkend sa tu stretávali mladí na nezabudnuteľných diskotékach.“

Máme so sebou aj pár retro fotografií a snažíme sa rozpoznať miesta, ktoré sú na nich zvečnené. Niečo je schátrané, niečo zmizlo a niečo dnes slúži na úplne iné účely ako pred 30 - 40 rokmi. Na fotkách je pláž, ktorá praská vo švíkoch. Hľadáme teda pohľadom, kde by to asi mohlo byť. „To je tu za nami,“ dostávam inštrukcie a otáčam sa. Naozaj, pláž je to identická, no zďaleka na nej nie je hlava na hlave. „Boli aj také časy v druhej polovici 90. rokov keď to tu bolo úplne vymreté. Tráva bola po pás, nikto sa o to nestaral. Bol to smutný pohľad, dnes je to už lepšie,“ opisuje Starják.

Vo vode šantí mladá rodinka, na brehu vidíme mladších aj starších. Andrea z Humenného si vychutnáva teplý deň spolu s rodinou. „Chodíme sem už dlhé roky. Kedysi tu bolo živšie, ale stále je tu fajn. Vždy, keď máme trošku viac voľna, zoberieme stany a ideme sem. Šírava je jednoducho srdcová záležitosť,“ povzdychne si nostalgicky.

2017

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Stále obľúbená

Učiteľ Starják nám robí výborného sprievodcu. Ako tak prechádzame po pobreží, zbadám karavan, kde sa práve pripravuje voňavý obed. Sú dve hodiny a ešte som nejedla, možno aj preto ma lahodná vôňa priláka bližšie. Na obed od šikovnej gazdinky čakajú otec Jozef a syn Pavol z Michaloviec. Vyzvedám, či Šíravu navštevujú často a aké majú na ňu spomienky.

„Chodíme sem odjakživa, sme starí kempári. Keď napustili priehradu, práve som maturoval. Kedysi tu bolo tak plno, že keď ste prišli k vode o druhej poobede, už ste nemali miesto. Zlatá moja, to si ani neviete predstaviť,“ hovorí Jozef, ktorý je dnes už na dôchodku. „Učil som telocvik na obchodnej akadémii. Chodievali sme sem na plavecké kurzy, neraz aj so 120 žiakmi naraz. Naučil som tu plávať celé generácie,“ spomína s úsmevom.

Tak ako on, aj iní turisti sa na Šíravu radi vracajú, aby si zaspomínali na sladké letá. Niektorí sami, iní s deťmi. Mnohé z nich sa narodili práve z romantických stanovačiek na Šírave.

Otvoriť galériu

Renesancia

Po zmene režimu začal turizmus na Šírave upadať. „V 1991 zanikla okresná správa cestovného ruchu. O dva roky neskôr odpre­dali lode, potom sa okolité obce začali hádať o pozemky. Šírava chátrala a záujem o ňu klesal. Zmeny nastali až po vstupe Slovenska do EÚ, no najmä v roku 2006, keď rekreácie na tejto vodnej ploche chytili druhý dych. Posledné roky sa pomaličky vracia jej stará sláva. Pravdepodobne sa tu už za sezónu nepremelie milión turistov, ale my máme radosť aj z tých desaťtisícok, ktoré sem v horúce víkendy zavítajú,“ teší sa Lucia Vojtáneková, manažérka Thermalparku.

Navzdory nepriaznivým výsledkom kvality vody z minulých rokov je dnes Šírava čistá. „Nikdy nebude priezračná, je to vodná nádrž a keď zaprší, piesok a bahno sa rozvíria. Testy kvality vody hovoria, že momentálne je to jedna z najkvalitnejších vôd v rámci Slovenska,“ dušuje sa Starják.

Samozrejme, nájdu sa tu stále aj časti, ktoré sú zaned­bané a chodia sem akurát rybári. Zdá sa však, že Šírave svitá na lepšie časy. Šepká sa o rozsiahlych investíciách, ktoré by mohli do niekdajšieho top dovolenkového rezortu opäť vrátiť život. Viac a viac dovolenkárov sem už tri roky láka Thermalpark Šírava, vďaka ktorému sa už návštevníci vodnej nádrže nemusia báť zlého počasia.

Lúčime sa so Šíravou pohľadom na mólo, ktoré vyzerá ako vystrihnuté z prímorskej scenérie. Pozeráme sa na hladinu, ponad ktorú sa hore-dolu preháňa kŕdeľ čajok smejivých a už chápeme, prečo túto vodnú nádrž volali slovenské more. Ak tento rok trávite dovolenku na Slovensku, Šíravu by ste určite nemali obísť.

Zemplínska šírava

Rozloha: 33 km²

Dĺžka: 11 km

Šírka: 3,5 km

Priemerná hĺbka: 9,5 m

Kvalita vody v sezóne 2017: výborná

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo