Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2017 12:30 | Správy | Domáce správy
Foto

Ellie, ktorú transportovali z Egypta pre vážnu nákazu: Jej telíčko je posiate obrovskými chrastami

Dovolenka sa zmenila doslova na horor! Slovenská rodina, ktorá si chcela užiť leto v egyptskom letovisku Marsa Alam, si ani v najhoršom sne nepredstavovala, že krásne spoločné chvíle sa zmenia na zúfalý boj o život. Ich len 13-mesačnú dcérku Ellie postihlo závažné ochorenie, ktoré jej spôsobilo po celom telíčku kožné defekty podobné obrovským chrastám.

Dievčatko potrebovalo okamžitú pomoc lekárov, v Egypte však nemali dostatočné vybavenie a tamojší lekári boli bezmocní. Po malého anjelika vo veľmi zlom stave nakoniec prišiel vládny špeciál.

Mladá rodinka so svojimi dvoma deťmi chcela prežiť príjemnú dovolenku v egyptskom letovisku Marsa Alam. Ich dcérka Ellie však náhle ochorela na závažné kožné ochorenie a jej stav sa rapídne zhoršil. Podľa informácií Nového Času mala na telíčku, krku aj tváričke obrovské krvavé chrasty.

Otvoriť galériu

Keď­že nemocnica v turistickom centre nebola uspôsobená na diagnostiku a náročnú liečbu dievčatka, egyptskí lekári odporučili čo najrýchlejší transport na Slovensko. Obrovským problémom však bolo, že zdravotná poisťovňa, v ktorej bola rodina počas dovolenky poistená, dokázala podľa rezortu vnútra vybaviť letecký prevoz až v nedeľu podvečer. Pri obave o život malého anjelika však rozhodovali minúty. Rodina sa obrátila na ambasádu a tá zalarmovala ministerstvo vnútra. Keďže išlo o život, rezort poslal do Egypta letecký špeciál.

Otvoriť galériu

 

„V priebehu štyroch hodín od nahlásenia udalosti odletel do egyptskej Hurghady, kde medzitým pacientku previezli, stroj Fokker 100 s medicínskym vybavením a tímom lekárov z Nemocnice sv. Michala v Bratislave,“ informoval rezort vnútra.

Otvoriť galériu

Nejde o cudzokrajnú chorobu

Otvoriť galériu

Špeciál s dievčatkom a jej rodinou pristál na letisku v Bratislave v sobotu do­obeda. Ako Nový Čas informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, dievčatko hospitalizovali v Univerzitnej nemocnici na Kramároch.

Otvoriť galériu

Vyšetreniam sa nevyhli ani zvyšní členovia rodiny, staršiu sestričku a otca napokon počas dňa pustili domov. Len trinásťmesačná Ellie zostala s mamou v izolačnej miestnosti na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Zdravotníci poskytujú dieťaťu potrebnú zdravotnú starostlivosť. Malá pacientka je v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života. Výsledky prvých klinických vyšetrení ukazujú, že by nemalo ísť o cudzokrajnú chorobu,“ uviedla Eliášová s tým, že ochorenie sa prejavuje najmä kožnými defektmi. „Dieťatko sa momentálne lieči antibiotickou liečbou do žilky, doba liečenia zatiaľ známa nie je,“ dodala. O aké ochorenie presne ide, v sobotu hovorkyňa neuviedla.

MOHLO ÍSŤ O SUPERINFEKCIU
Rastislav Maďar, Prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny

Otvoriť galériu
Rastislav Maďar
Zdroj: anc

Detských exantémových ochorení s rôznym typom vyrážky sú desiatky. Mohla dostať napr. ťažké ovčie kiahne, ak má slabšiu imunitu. Jedli na ulici? Boli v kontakte s miestnou populáciou a zvieratami? Kupovali
miestne výrobky so zvieracou srsťou? Diagnóza závisí aj od toho, či má nejaké iné ochorenie a berie lieky, aké mala ďalšie príznaky, či mala horúčku, kde presne tie defekty sú, ako vyzerajú... Napr. či obsahujú hnis, či spolu s nimi má aj inú formu vyrážky. Môže to byť aj superinfekcia,
keď na jednu nákazu nasadne ďalšia. V hotelovom komplexe by som exotickú nákazu úplne neočakával. Tieto infekcie sa väčšinou
prenášajú vzdušnou cestou, nezriedka už 1-2 dni pred prvými príznakmi, takže infekčná osoba nevie, že je nakazená a sadne do lietadla medzi ďalších ľudí.

CESTOVANIE S DIEŤAŤOM ZVÁŽTE
Zuzana Drobová, Úrad verejného zdravotníctva
Hlavný hygienik SR odporúča rodičom detí do 3 rokov zvážiť cestovanie do tropických krajín. Pred plánovanou cestou je nutné poradiť sa s detským lekárom, pričom pediater by mal poznať účel cesty, dĺžku
predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania. Ošetrujúci lekár informuje o očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe, ako obmedziť
riziko v zahraničí. Deti do jedného roka by nemali byť vôbec vystavované slnečnému žiareniu.

 

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?