Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2017 11:55 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Zbohom otcovi slovenského folklóru Nosáľovi († 90): Posledné vystúpenie s milovanou Lúčnicou!

Do neba odišiel priekopník slovenského folklóru! Do historickej budovy Slovenského národného divadla sa včera prišli s legendárnym choreografom Štefanom Nosáľom († 90) rozlúčiť priatelia, kolegovia, tanečníci z celej krajiny, ale aj široká verejnosť.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Smútiaci sa neubránili slzám, pretože otca Lúčnice si mnohí vážili a obdivovali. Jeho zverenci si ho uctili spevom a tónmi fujary. Pre známy súbor to tak bolo najsmutnejšie vystúpenie v ich živote! Stratu najbližšieho človeka brala ťažko najmä jeho dcéra Barbora (62), ktorá je manželkou známeho speváka Joža Ráža (62).

 

Nosáľov († 90) odchod bolí nepochybne najviac jeho rodinu. Dcéra Barbora spoločne s mamou Vierkou prišla dať zbohom milovanému otcovi do SND a po celý čas programu bojovali so smútkom a slzami. Oporou bol pre nich Barborin manžel spevák Jožo Ráž. Ten si svojho svokra, ktorého srdce navždy dotĺklo minulú sobotu, veľmi vážil a vždy sa o ňom vyjadroval s obdivom. „Odišiel vynikajúci predstaviteľ slovenského národa, ale jeho odkaz tu zostal: ‚Slováci, nevzdávajte sa,“ povedal Ráž. Včerajšia rozlúčka bola nielen o smútku, ale najmä o krásnych spomienkach na Nosáľa, ktorý mal obrovské srdce.

Otvoriť galériu

Celý svoj život zasvätil folklóru a môžeme ho nazývať prvým mužom nášho ľudového dedičstva. Sedemdesiat rokov sa venoval milovanej Lúčnici a presadil ju medzi najuznávanejšie folklórne súbory na celom svete. Lásku k slovenským tradíciám vštepoval každému, koho počas života stretol. Milovalo ho celé Slovensko a rozlúčiť sa s ním prišli súbory z celej krajiny. Zastúpenie mali folkloristi z Hriňovej, Detvy, Očovej či Terchovej.

Otvoriť galériu

Nosáľovi dal posledné zbohom aj choreograf a jeho dlhoročný kolega Ján Ďurovčík. ,,Je to veľká strata pre národ. Bol pre mňa všetko. Celý život šíril krásno, krásne odišiel a zanechal po sebe krásne dielo,“ povedal režisér. Súhlasila s ním aj známa herečka Marína Kráľovičová. ,,Bol to fantastický človek, poznali sme sa mnoho rokov. Bol vynikajúci tanečník, ktorý miloval Slovensko a našu hudbu,“ povedala so smútkom. "Spoznala som na konkurze do Lúčnice, keď som mala 13 rokov. Ako človek mi dal veľa do života a dodnes sa snažím podľa toho žiť a dávať to ďalej," priznala bývalá misska Silvia Lakatošová.

Život zasvätil folklóru

Otvoriť galériu

Štefan Nosáľ sa narodil 20. januára 1927 v Hriňovej. Od roku 1949 pôsobil ako tanečník, postupne umelecký vedúci tanca a choreograf mužskej skupiny Odzemkári, neskoršej zložky Lúčnice. Umeleckým vedúcim a choreografom súboru Lúčnica sa stal v roku 1951. Jeho choreografie patria k najvýznamnejším umeleckým výtvorom. Legendárne Na skle maľované, na ktorom sa autorsky spolupodieľal, malo v SND 640 repríz, čo je absolútny rekord v slovenskom divadle.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona