Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2017 05:00 | Správy | Politika

Polícia ide po krku Kotlebovi: Za všetkým je jedno kontroverzné číslo

Ďalší kotlebovec má problémy so zákonom!

Polícia po prvých dvoch poslancoch fašistickej Ľudovej strany obvinila aj jej predsedu Mariana Kotlebu (40) z trestného činu extrémizmu. Predmetom záujmu mužov zákona sa stal šek v hodnote 1 488 eur, ktorý ľudáci na čele s Kotlebom darovali v rámci charity sociálne slabšej rodine. Číslo, ktorým sa kotlebovci pýšili pred objektívmi fotoaparátov, je totiž dobre známe medzi neonacistami, ktorí vychádzajú z nadradenosti bielej rasy.

Polícia začala pred pár mesiacmi prešetrovať kotlebových poslancov parlamentu Milana Mazureka a Stanislava Mizíka, ktorí sú rovnako obvinení. Mizík z výroby extrémistických materiálov a Mazurek z hanobenia rasy či národa. Všetko to má v rukách protiextrémistická jednotka NAKA. Vodcu slovenských fašistov Mariana Kotlebu obvinili až teraz. „Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ dňa 20. 7. 2017 vzniesol obvinenie osobe M. K. za prečin prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd,“ podčiarkol hovorca prezídia Martin Wäldl.

Policajti konajú na základe daru z rúk kotlebovcov, ktorý poputoval sociálne slabej rodine v rámci propagácie strany. Šek v hodnote 1 488 eur Kotleba odovzdal v deň vzniku slovenského štátu. Samotné číslo sa spája s neonacistami, ktorí presadzujú myšlienku nadradenosti bielej rasy a odvolávajú sa na nacistov Adolfa Hitlera. „Dozvedel som sa to len dnes z médií, keď budem mať nejaké informácie, tak budem o tom informovať,“ tvrdí Kotleba. Teraz mu hrozí 6 mesiacov až 3 roky v base.

Strane kotlebovcov zase hrozí zánik. V prípade, ak by Najvyšší súd vyhovel žiadosti generálneho prokurátora a zakázal ich, ľudovci už majú aj politický záchranný čln. Ovládajú ďalšiu stranu, ktorú nedávno premenovali na Ľudová strana Pevnosť Slovensko. „Šíriace sa obvinenia môžu pomôcť práve Najvyššiemu súdu, aby zastavil činnosť strany, ale samotné obvinenie ešte neznamená, že tento človek je aj vinný. Ak ich ale právoplatne odsúdia, tak by to mal byť jeden z podporných argumentov pre zákaz,“ podotkol odborník na extrémizmus Radovan Bránik. Viacerí súčasní poslanci sa už vyslovili za prípravu zákona, aby sa členovia zakázanej strany nemohli zúčastňovať na voľbách.

 

Koho ešte stíha polícia:

Milan Mazurek (24), poslanec NRSR

Otvoriť galériu
Najmladšieho poslanca v parlamente polícia obvinila z extrémizmu a hanobenia príslušníkov inej rasy na základe jeho kontroverzného vystúpenia v súkromnom rádiu, kde ho nechali viesť xenofóbne reči namierené proti Rómom, imigrantom či islamu. „Po ukončení uvedených úkonov bude spis s konečným návrhom vyšetrovateľa predložený dozorujúcemu prokurátorovi na ďalšie konanie,“ uviedli.

 

Stanislav Mizík (53), poslanec NRSR

Otvoriť galériu
Na mušku polície sa dostal za svoje nenávistné facebookové statusy namierené voči oceneným štátnou cenou prezidenta SR Andreja Kisku, ktorých kategorizoval podľa národa a vyznania. Muži zákona urobili v jeho parlamentnej kancelárii raziu a obvinili ho, okrem iného, aj z výroby extrémistických materiálov. Podľa polície sa šetrenie nachádza v štádiu prípravného konania.

 

Obvinenia budú pribúdať

Radovan Bránik, odborník na extrémizmus

- Pokiaľ polícia bude robiť svoju prácu poriadne a dôkladne preskúma činnosť a rôzne prejavy niekoľkých stoviek členov ĽSN, tak takýchto obvinení bude pribúdať ako húb po daždi. Ak polícia usúdila, že v tomto prípade je nejaké dôvodné podozrenie na stíhanie, tak potom nieže môže, ale musí konať.

Kontroverzné číslo 1 488

14: číslo sa odvoláva na 14 slov neonacistického zločinca Davida Lana: „We must secure the existence of our people and a future for white children.“ (Musíme zabezpečiť existenciu našim ľuďom a budúcnosť bielym deťom.)

88: Odkazuje na pozdrav, ktorý používali nemeckí nacisti. „H“ je ôsme v abecede a dvakrát napísané za sebou tak odkazuje na „Heil Hitler!“

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?