Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2017 13:55 | Správy | Domáce správy
Foto

Expremiér Vladimír Mečiar bez servítky: Takto naložil Dankovi, Ficovi a ostatným politikom

Jeden z najkontroverznejších mužov verejného života na Slovensku prehovoril! Bývalý premiér Vladimír Mečiar sa z politiky stiahol po fiasku vo voľbách v roku 2010. Odvtedy sa v spoločnosti ukazuje sporadicky, no napriek tomu vyvoláva veľké vášne. Nový Čas ho oslovil so žiadosťou o rozhovor v deň jeho okrúhlych 75. narodenín na chate v Dolnej Porube, kde trávi väčšinu času. Mečiar ochotne súhlasil a otvorene sa rozrozprával aj o policajnom vyšetrovaní, ktoré sa voči nemu vedie v súvislosti s verdiktom Ústavného súdu o zrušení amnestii.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Ako idete oslavovať?

Oslavy nebudú takmer žiadne. Budeme mať len normálny obed s manželkou, deťmi a vnukmi. Nič veľké nepripravujem, teda aspoň ja o ničom neviem. Iba ak by ma chcela rodina nejako prekvapiť.

Aký dar by ste si v tomto veku želali?

 

Len to zdravie, všetko ostatné nemá cenu (smiech).

A zdravíčko teda slúži?

Mám bajpas, ale pokiaľ ide oň, tak to je v poriadku. Horšie skôr je, že mi vyskočila kľúčna kosť, ktorá sa mi teraz voľne pohybuje. Bohužiaľ, to nie je operovateľné. Preto u mňa na chate na Porube nemôžem už toľko robiť, len jednou rukou. Je to teraz prvý rok, inak sa vždy nejaká robota našla či už pri lopate, sekere alebo krompáči. Chlapi okolo chaty na Porube klčujú na mojich pozemkoch, tak ja zodpovedám za to, aby sa im nič nestalo.

Otvoriť galériu

Máte nejakú zárobkovú činnosť?

Nič také nemám, len si užívam dôchodok. Taktiež som sľúbil verejnosti, že niektoré veci spracujem ako knihu, podkladov je naozaj veľa. Pôjde o výpoveď očitého svedka o historických udalostiach, pri ktorých nikto iný nebol. S nikým z politikov sa v súčasnosti nestretávam, skrátka som sa odrezal od sveta, no nežijem nejaký zvláštny život.

Aké máte plány do budúcnosti?

Nejaké mám, ale prečo to mám hovoriť verejne (smiech). Moje plány sú len moje plány a sú dobré, a to nielen pre mňa, ale aj pre moju rodinu.

Polícia preveruje pri vašich amnestiách trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa. Bojíte sa stíhania?

Je 25. výročie založenia štátu, tak ako to oslávime? Niečo treba s tým Mečiarom urobiť. A preto aj zmenili ústavu, a to len preto, že so mnou treba porobiť poriadky. Zmenili zákony, kompetenciu ústavných orgánov... a to len preto, aby si ukojili tú svoju malú ješitnú dušičku a mohli tak zaútočiť. Zabudli ešte na paragraf, ktorý zahŕňa trest smrti a mohli to mať kompletné. Pokiaľ ide o toto obvinenie, tak je to chrapúnstvo, pretože od začiatku do konca je vymyslené.

Vaše meno sa spája aj so smrťou Roberta Remiáša, ktorý uhorel vo vlastnom aute. Pani Remiášová so synovej smrti obviňuje aj vás...

Prosím vás, týchto chudákov mi dajte preč. Medzi mnou a Remiášom neexistuje žiadna iná súvislosť, ako tá, že zomrel v čase mojej vlády. Dakde na východe nejaký kriminálnik zožral človeka a stalo sa to za vlády Ivety Radičovej, je teda Radičová vinná? Dodnes nie je jasné, či to bola náhoda, či vražda. Či to ja mám vyšetrovať? Pani Remiášová pre mňa nie je partner, ona sa dala len na nejaké kampane zneužiť, niečo na tom získala a tak sa aj správa ďalej. Remiášova smrť je obyčajná kriminálna udalosť a vlastne ani neviem, či je kriminálna, no nie je vyšetrená.

Akú úlohu v tom čase zohrával Ivan Lexa?

Žiadnu, venoval sa úplne iným veciam. Keď sme zistili, že SIS ma sledovala dokonca aj cez môjho hovorcu, tak sme si povedali, že takáto banda, tam nemôže zostať. Tak sme to zobrali pod kontrolu. Keď som Lexu menoval, povedal som mu: „Ivan, neviem, či robím dobre, lebo ťa menujem do funkcie, ktorá ťa možno bude stáť hlavu. Ale ak tam budeš, tak tieto veci musíš riešiť.” No a Ivan išiel a riešil.

Stretávate sa s Lexom?

Raz veľmi dávno sme sa stretli. Ja žijem teraz ale uzatvorený život, tu nič na Porube nie je, tu všetky cesty končia. A či som s Ivanom Lexom priateľ? Však nikdy som s ním nepriateľ nebol. Zohral svoju úlohu v histórii, zobral na seba ťažkú zodpovednosť. Tá sa mu vypomstila a zničila mu rodinný život a aj povesť. A to všetko za dobré služby štátu.

Kampane pre HZDS vám robil aj Fedor Flašík...

Robil len jednu kampaň. Prišiel za mnou v takých krátkych nohaviciach aj s Glváčom. Tak som sa na nich pozrel, že odkiaľ títo chudáci prišli. Naspievali pre tú kampaň jednu pesničku, ale kampaň som si robil sám.

A čo ten legendárny bilbord, kde sa Alpy zamenili za slovenské vrchy? Sám ste sa prezentovali ako hrdý národovec a dopustili ste sa takejto hrubej chyby.

To sa ale stáva. Však ten bilbord som nerobil ja a nevedel som o tom nič, kým som na to nebol upozornený. Išiel som teda zisťovať, čo za tým je. Flašíka som za to potom vyrazil.

Kritici vás opisujú ako človeka s „krvavými rukami”. Vy sám ale hovoríte, že ste nevinný „otec národa”. Prečo sa tieto kritiky množia?

Akože množia, skrátka vznikli v určitom čase ako súčasť volebného zápasu. A celá vec okolo amnestií je úplná blbosť. Je tam toľko proti, že raz sa ma jeden človek opýtal, čo by som robil, ak by ma odsúdili, a ja že nič, kúpil by som si Človeče, nehnevaj sa a čakal, kým sa tam ukáže Fico s Dankom. Poviem vám to takto. Za 25 rokov mi nikto nepovedal ďakujem, teda okrem obyčajných ľudí. Veď malé deti mi píšu, že mi ďakujú.

Za čo vám ďakujú malé deti?

Áno. Ďakujú za Slovensko. Stále mám veľa podporovateľov. Ľudia sú si stále vedomí, ako táto krajina vznikla.

Čo hovoríte na súčasnú koalíciu? Fico, Danko, Bugár...

Fico vytvoril osobitný režim, ktorý s demokraciou nemá veľa spoločného a má veľa spoločného s osobnou mocou. Je už tak dlho vo funkcii, že ho treba vymeniť. Politiku už chápe len cez seba, nechápe ju už ako spoločenskú objednávku na riešenie vecí. Danko je zase obrovským sklamaním a prejavuje sa ako narcis, a nie ako politik. Kiska je zase chudák, ktorý do niečoho šliapol a doteraz nevie, do čoho.

Nezdá sa vám, že prezident legitímne reprezentuje krajinu?

Vôbec nerozumiem tomu, čo robí. Skrátka sa len tvári pekne. Chodí po školách a vysvetľuje, aké dôležité je bojovať proti extrémizmu a pritom jeho súkromné lety lietadlom sú takým primitívnym zneužitím moci, pretože v tom lietadle sedel on a ak mu to poradil minister vnútra Robert Kaliňák, tak neznalosť práva neospravedlňuje. Za druhé, on si dovolil nazvať obdobie zakladania štátu obdobím zla. Čo on môže vedieť, ako a za akých podmienok sa tento štát zakladal.

Ako vnímate parlamentnú opozíciu?

Slovensko žiadnu opozíciu nemá. Systém je nastavený tak, aby mohol Fico vládnuť a neboli strany, ktoré by vytvorili alternatívu ku koalícii. SaS je klub, ktorý len čaká na toľko funkcií, koľko je miest v štáte a prd im záleží na tom, čo je s ľuďmi. A Obyčajní ľudia? To je len taký živnostník, to je strana s jednou osobou.

Je vám ľúto, že HZDS dopadla tak, ako dopadla a de facto už neexistuje?

Nie je mi to ľúto. HZDS sa spreneverilo svojim cieľom, tak muselo ísť preč.

Čaká tento osud aj Smer?

Som si istý, že to tak bude. Už dnes sa tam tvoria krídla radikálnych ľavičiarov a neoliberálov na čele s ministrom Maďaričom. Predseda vlády sa snaží hrať na národnú nôtu, ale je to falošná hra. Z dlhodobého hľadiska Smer Slovensku škodí.

Vrátili by ste sa ešte do politiky?

Politickej zodpovednosti ma mohli zbaviť len ľudia a tej ma nakoniec aj zbavili. Bez politiky je mi oveľa lepšie.

Polícia rieši amnestie

Muži zákona preverujú konanie expremiéra Mečiara, ktorý v roku 1998 vydal amnestie v súvislosti so zavlečením prezidentovho syna. Skúmajú možné zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ústavný súd totiž poukázal na to, že „zásadným spôsobom zneužil výkon právomoci udeľovať amnestiu“.

Elektra, Trenčianske Teplice, 26. 7. 2017, 8.05 Hod.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide