Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dedina pri Galante sa "preslávila" čudným podnikaním: Milionármi sa stali aj negramotní!

Z dediny neďaleko Galanty sa pred vyše 25 rokmi - v honbe za peniazmi - ako mor rozšírilo nedovolené, podvodnícke a nehygienické podnikanie. Negramotní sa stávali milionármi, firmy s dlhoročnými tradíciami krachovali. Bol to čas "fakturantov".

Krátko po revolúcii sa Slovenskom začalo šíriť čudné podnikanie. Celé rodiny nakupovali vo vtedy ešte štátnych firmách potravinársky tovar, bielu a čiernu techniku a iný rozličný tovar na faktúry. Za tovar však  nezaplatili a podomácky ho predávali výrazne pod cenu. Ich účty v bankách boli prázdne... Dedinu Hájske neďaleko Galanty, odkiaľ sa kšeftovanie šírilo, médiá vtedy nazvali metropolou podvodníckeho podnikania. Mnohí podnikatelia rozličnými kľučkami unikali postihu orgánov činných v trestnom konaní, daňováci a hygienici sa tvárili, že nič zlé nevidia a nepočujú... Listy ľudí upozorňujúce štátne orgány na neporiadok a neprístojné podnikanie končili akoby v košoch. 

Viacerí investigatívni novinári v čase rozkvetu nekalého podnikania opísali, ako sa v Hájskom v známej uličke rodinných domov lacno a v nehygienických podmienkach kupuje alkohol, cukor, olej, múka, nábytok, cigarety, posteľná bielizeň, chladničky, mrazničky... Za kšeftami stáli "rýchlopodnikatelia", ktorým úradníci takmer na počkanie dali povolenie na podnikanie. Niektorí si vybavili podnikanie na meno manželky. Úradníci vydali povolenie na kšefty aj pre negramotnú babku, ktorá sa zakrátko stala milionárkou. Reportáž o neodhalenom podnikaní na cudzie meno, krachovaní firiem a prípad bieleho koňa z Galanty s veľkými dlžobami, ktorý zomrel vo väzení priniesli rozsiahlu diskusiu.  Jeden novinár odhalil prípad muža, ktorého tri dni násilne držali v byte v meste na západnom Slovensku a za ten čas na jeho meno kúpili tovar, ktorý odviezli na troch kamiónoch. Ako reagovala polícia? "Predvolali si ma na políciu a zasypali otázkami, odkiaľ som o prípadoch získal informácie," spomína novinár, ktorý prízvukuje, že policajtom vysvetlil povinnosť chrániť svoje zdroje.  "Povedal som im, že mám za sebou výsluchy na bývalej ŠtB a že sa trápia zbytočne," dodal novinár.  

Otvoriť galériu

Kšeftári mali zaujímavé vysvetlenia

Rodina B. z Trnavského okresu kúpila kožušiny za približne milión korún (vyše 33-tisic eur). Neuhradili ani jednu faktúru, tovar predali za polovičnú sumu. Pri vyšetrovaní "obchodníci" povedali, že peniaze pomíňali, lebo boli sociálne slabší. 

 

Policajné prezídium na začiatku mediálnej kritiky podvodov uviedlo, že v prvom polroku 1992 polícia riešila 60 prípadov podvodných nákupov za 40 miliónov korún (takmer 2 mil. eur). Dvanástich obvinených vyšetrovali väzobne. Prezídium pripomenulo ľuďom, že v prípade nezákonne získaného tovaru môžu byť stíhaní za podielnictvo a o tovar môžu prísť. 

Diery vo vtedajšom právnom poriadku plátame dodnes. Kal spodiny sa vo viacerých prípadoch dostal na vrchol spoločenského rebríčka. Cestu lemujú viaceré vraždy, lebo tmelom organizovaného zločinu je násilie a zastrašovanie. Aktéri mnohých vrážd, ktoré začali po podvodnom podnikaní dodnes nie sú známi. 

A ako je to dnes v Hájskom? Podvodné podnikanie tam takmer skončilo a mnohí chlapi odtiaľ chodia za prácou do zahraničia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý