Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2017 15:30 | Správy | Domáce správy

Kam sa vyparila voda na Slnečných jazerách v Senci? Hladina klesla až o 1,3 metra!

Obľúbené Slnečné jazerá v Senci sa v tomto roku musia popasovať s nízkou hladinou vody. Tá klesla v najstaršom z pôvodných piatich jazier dokonca až o 130 centimetrov!

Riaditeľ Správy cestovného ruchu Senec Róbert Podolský si takýto stav nepamätá minimálne 10 rokov. Pod nezvyčajný stav sa podpísali pretrvávajúce suchá, ktorým predchádzal nedostatok zrážok v zimných mesiacoch. Úbytok vody v jazerách navyše spôsobil, že sa pláž smerom do vody rozšírila o šesť metrov a s vodou po kolená sa dostanete skoro až k ostrovčekom!

 

Príčina nízkej hladiny zrejme tkvie v minuloročnej zime. Hoci bola tuhá, bola prevažne bez zrážok. „Do nášho jazera priteká voda od Pezinka z Karpát. Keď sa tam aj lyžovalo, sneh museli vyrábať vodné delá, lebo ho bol nedostatok,“ objasnil Podolský dôvody, ktoré ovplyvnili aj hladinu vôd v Slnečných jazerách. Hladina klesla od 120 do 130 centimetrov. Podobný stav si ľudia pamätajú naposledy spred 11 rokov, bežne totiž kolíše v rozmedzí maximálne 30 cm. „Sú to prírodné vody a príroda sa s tým musí nejako popasovať. Bohužiaľ, suchá pretrvávajú, leto je posunuté zhruba o mesiac,“ tvrdí.

Otvoriť galériu

Z lode je vzducholoď

Voda, ktorá si udržuje teplotu na úrovni 25 stupňov, je však podľa hygienikov v dobrom stave. Domáci v nízkej hladine problém nevidia. „Je to skôr taká rarita, pre našich návštevníkov sme spravili malý Balaton,“ hovorí s úsmevom Podolský. Maďarské jazero je známe plytkou vodou, ktorá aj po niekoľkých metroch siaha stále len po kolená.

Otvoriť galériu

Podobne je to teraz aj v Senci. „Na južnej strane, kam chodia rodiny s deťmi, je pláž posunutá aj o 5 - 6 metrov. Je tam vidieť štrk. Zaplávať si však môžu i v hlbších vodách, kde voda dosahuje hĺbku aj 8 metrov,“ vysvetlil Podolský s tým, že na hladine sa vytvorili aj malé ostrovčeky.

Miestni prevádzkari sú zatiaľ spokojní. „Návštevníci prichádzajú štandardne, hotely sú obsadené na 95 - 100 %. Počas víkendu sme mali približne 600 karavanov a stanov,“ uzavrel riaditeľ. Poriadny rozdiel si však návštevníci môžu všimnúť pri hoteli s reštauráciou na lodi. Kým doteraz plávala na hladine, momentálne je z nej vzducholoď.

Návštevníci: Radšej plávame v hlbokej vode

Michal Smetana (39) s rodinou, Brno

Otvoriť galériu

- Sme tu už druhý týždeň. Chodíme aj na tú pláž, kde voda klesla, boli sme aj na vodných atrakciách. Lepšie to bolo, keď bolo vody viac. Radšej sa kúpeme v hlbšej vode.

Marko Miklovič (14) s mamou Miriam (43), Bratislava

Otvoriť galériu

- Boli sme v reštaurácii, bolo vidieť, že voda klesla. Pre syna je určite lepšia hlboká voda. Nám, čo sa len čvachtáme, stačí plytká, ale raz by som si určite rada zaplávala aj v hlbšej.

Jaroslav Pagáč (53), Nová Dubnica

Otvoriť galériu

- Mám radšej, keď sa hneď z brehu môžem ponoriť. Chodievame sem pravidelne. Počasie mi vyhovuje viac takéto, ako keď je 35 stupňov.

 

Ako to ovplyvní ceny nehnuteľností?

Analytik portálu Nehnutelnosti.sk Martin Lazík

Ak by vplyvom klimatických zmien prišlo k výraznému zníženiu hladiny alebo v dlhodobom horizonte k vyschnutiu, postihlo by to celú oblasť a ceny nehnuteľností by mohli dramaticky klesnúť. Výhodou tejto konkrétnej rekreačnej zóny by mohli byť solídne vybudovaná infraštruktúra a možnosť realizovania inej atrakcie - rozšírenie súčasného akvaparku alebo zábavného parku. Závisí to od rozsahu zmeny a následného sucha, pretože aj tieto aktivity potrebujú dostupnú vodu. Aktuálne však realitný trh nezaznamenal žiadny pokles cien nehnuteľností v tejto oblasti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!