Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2017 11:55 | Správy | Politika

V parlamente chcú po rokoch rozmraziť platy: Prilepšia si poslanci o 1 000 €?!

Poriadne si polepšia? V čase, keď štát škrtá, kde sa dá, a šetriť navrhujú aj na prídavkoch na deti, sa v Národnej rade rozhodli porátať so zmrazením platov poslancov.

To bráni ich nárastu už od roku 2008. Zúčtovať so zákonom však nie je také jednoduché. Poslanci tak na riešenie problému vyrukovali hneď s niekoľkými scenármi a koalícia s opozíciou sa musia po lete dohodnúť na finálnom verdikte. Podľa jednej z verzií by si však poslanci mohli mesačne polepšiť až o mastných 1 000 €!

 

Platy slovenských poslancov stagnujú od roku 2008, keď ich zmrazili ešta za prvej vlády Roberta Fica (52). Za Ivety Radičovej (60) sa rozmýšľalo o ich rozmrazení, čo sa napokon nestalo. Za týmto krokom vtedy mala stáť zlá ekonomická situácia Slovenska. Tá sa však v posledných rokoch dostala do pozitívnych čísel a toto leto sa medzi múrmi parlamentu začalo diskutovať o rozmrazení poslaneckých platov. Mesačný plat poslanca je podľa zákona vypočítaný ako trojnásobok priemernej mzdy za prechádzajúci rok.

Mzdy poslancov však už 9 rokov stagnujú a odvíjajú sa od neaktuálnej priemernej mzdy. Poslanci s trvalým pobytom v Bratislave spolu s paušálnymi náhradami tak mesačne dostanú na účet 3 346 eur a cezpoľní až 3 576 €. Problémom je, že priemerná mzda za roky stúpla, a ak by poslanci platy natvrdo rozmrazili, mzdy by im mohli poskočiť až o mastných 1 000 eur, čo zodpovedá dnešnej ekonomickej situácii.

Viacero scenárov

Do hry sa tak dostáva viacero scenárov, ako sa s problematikou popasovať. S jedným v minulosti vyrukoval aj Miroslav Beblavý. „Nechcel som, aby sa platy zvyšovali skokovo, ale aby rástli postupne tak, ako rastú platy normálnym ľuďom v ekonomike. No neprešlo to parlamentom, tak nech si to teraz rieši koalícia,“ zaspomínal. V súčasnosti iniciatívu týkajúcu sa rozmrazovania platov vedie národniar Anton Hrnko, ktorému sa nepáči, že platy stagnujú len poslancom a sudcov či prokurátorov sa to netýka. „Chceme len to, čo je normálne napísané v zákone,“ upozornil Hrnko s tým, že súd v minulosti nariadil, že zmrazenie platov sudcov je protiústavné.

Ten podotkol, že pôvodný návrh zákona stiahol, pretože na ňom treba ešte popracovať a otázku otvoria až na jeseň. K problematike platov sa vyjadrila aj samotná SNS. „Anton Hrnko otvoril otázku zmrazovania platov a ak nebude celospoločenská dohoda, SNS nebude túto tému posúvať ďalej. Je ale na zamyslenie, keď riaditeľ RTVS má trikrát väcší plat ako premiér," udreli národniari. Téme sa venuje aj liberál z SaS Martin Poliačik. „Nám ide najmä o to, aby sa zákon napísal tak, aby toto nebolo nutné riešiť každý rok,“ podotkol. O rozmrazenie miezd na rok 2017 sa zaujíma aj Generálna prokuratúra, ktorá podala podnet na Ústavný súd.

Súčasný plat poslanca: 3 576 €*

*Vrátane paušálnych náhrad

3 verzie rastu platov poslancov

1. Postupný nárast

Pôvodný návrh Miroslava Beblavého hovoril o postupnom náraste platov. Po rozmrazení by tak mzdy poslancom radikálne neskočili o veľkú sumu.

2. Skok o 1000 €

Ak dôjde k rozmrazeniu platov poslancov, mzdy sa automaticky prispôsobia aktuálnej ekonomickej situácii a priemernej mzde. Platy by tak nárazovo poskočili o mastných 1 000 € a poslanci by vrátane paušálnych náhrad dostávali namiesto 3 500 € až 4 500 €.

3. Čiastočné zvýšenie

Poslanci po schválení rozmrazenia platov môžu prísť s novým vzorcom, podľa ktorého by ich platy nevzrástli nárazovo o 1 000 eur, ale len o desiatky až stovky eur.

Nešťastný návrh

Martin Reguli, ekonomický analytik Nadácie F. A. Hayeka

V súčasnosti sa stále zaoberáme škrtmi vo výdavkoch, aj nedávno prišli s návrhom na škrtanie vo vyplácaní prídavkov na deti. V kontexte zmien, ktoré robí vláda v rámci šetrenia, je to dosť nešťastný návrh, ktorý by určite nemal podporu verejnosti a bolo by veľmi ťažké ho obhajovať. Tie peniaze by sa určite viac hodilo investovať do školstva či zdravotníctva. Ak sa majú ich platy zvyšovať, mali by prísť s iným modelom, ktorým by sa ich mzdy navyšovali postupne, a nie skokovým spôsobom o 1 000 eur.

Môžu sa skompromitovať

Grigorij Mesežnikov, politológ

Ten plat je už teraz nadštandardný. Výkon poslaneckej funkcie je náročná vec a predpokladá sa, že ten výkon je kvalitný. Treba však brať do úvahy celkovú situáciu a to, že tu žijú ľudia, ktorí majú podstatne nižšie platy a bojujú o zvýšenie každého percenta. Práve od poslancov sa očakáva väčšia sociálna citlivosť. Ak si schvália viac, vzbudí to kritiku, nespokojnosť a mohlo by to mať aj kompromitujúci účinok, pretože učitelia tu zápasia o šesťpercentný rast platov. Poslanci by len ťažko presvedčili voličov, že bez vyššieho platu sa nezaobídu.

O koľko by ste si zdvihli mzdy?

Som proti

Andrej Danko (42), predseda parlamentu

Otvoriť galériu

Rozmrazenie platov poslancov odmietam.

 

Je mi to jedno, aj tak to rozdám

Boris Kollár (51), Sme rodina

Otvoriť galériu

Je to zavádzajúce, keď ľudia hovoria, že máte 4 000 eur. Nie, napríklad ja mám v čistom 2 600 eur, ostatné si vezme štát. A či to bude 2 600 alebo 3 600 eur, mne to je jedno. Ja to vždy aj tak rozdám na charitu.

 

Nezaoberám sa tým

Jaroslav Paška (63), SNS

Otvoriť galériu
Jaroslav Paška, SNS.
Zdroj: youtobe

Nečakám žiadne rozmrazovanie platov, takže vôbec sa nezaoberám takouto témou. Nečakám žiadnu zmenu a neviem o tom, že by sa chystalo niečo vážne. Skôr budeme očakávať, že proces, ktorý prebieha, by prebehol u sudcov.

 

Stanovme si normálny plat

Gábor Gál (42), Most-Híd

Otvoriť galériu

Túto otázku by ste mali položiť poslancom, ktorí žijú len čisto z poslaneckého platu. Ja som aktívny advokát. Inštitút poslaneckých platov je teraz problematický, pretože na to je naviazaný plat niekoľkých verejných činiteľov. Bolo by dobré stanoviť nejaký normálny plat, aby sa každý rok nemuselo pristupovať k ich zmrazovaniu.

 

Da sa to vypočítať

Miroslav Číž, Smer-SD

Otvoriť galériu

O koľko by sa to mohlo zvýšiť, to sa dá pravdepodobne ľahko vypočítať, a po druhé nevieme, ako bude vyzerať rokovanie.

 

Konkrétne čísla neviem

Martin Glváč (49), Smer-SD

Otvoriť galériu

Toto nie je teraz priorita. Teraz chcú prísť s novelou zákona, ktorý bude hovoriť, že ak sa bude ekonomike dariť, tak sa budú valorizovať aj tieto platy. Mnohým poslancom sa zdá nelogické, ak sa poslancom zmrazujú platy a mnohým nominantom, ale aj v súdnictve sa platy valorizujú. O konkrétnych číslach ešte reč nebola.

 

Nie je to vhodné

Jozef Viskupič (41), OĽaNO

Otvoriť galériu

Kým krajina tvorí dlh, ústavným činiteľom sa nemajú zvyšovať platy. Až momentom úplného vyrovnaného alebo prebytkového rozpočtu by sa mohla táto téma otvoriť. Je nevhodné, ak si poslanci zodpovední za to, akým spôsobom štát tvorí dlh, chcú v tejto dobe zvyšovať plat.

 

O desiatky až stovky eur

Ľubomír Galko (49), SaS

Otvoriť galériu
Ľubomír Galko (SaS).
Zdroj: Michal Hanko, anc

Platy by sa mali rozmraziť a zároveň by sa mal upraviť terajší vzorec tak, aby zvýšenie neposkočilo tak vysoko ako podľa starého vzorca, čiže až o 1 000 eur. Myslím si, že by sa mal ten vzorec upraviť tak, aby to bolo maximálne o niekoľko desiatok až stoviek eur. Rozmraziť to treba preto, aby sa to prepočítalo raz a navždy a aby sme sa k tomu každý rok nemuseli vracať.

 

Nechceme nič

Milan Uhrík (32), ĽSNS

Otvoriť galériu

ĽSNS je jednoznačne proti takémuto návrhu, podľa mňa si drvivá väčšina poslancov nezaslúži ani taký plat, aký má. My sme dávali návrh, kde sme chceli naviazať plat poslancov na minimálnu mzdu, ale, žiaľ, nenašli sme v parlamente dostatočnú podporu. O zvýšenie by sme nielenže nemali záujem, my budeme hlasovať proti tomu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, pkn, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?