Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2017 12:00 | Správy | Politika

Prezident Kiska prehovoril o drsnom politickom zákulisí: Otvorene o vojne s Kaliňákom!

Prezident, ale pre svojich najbližších najmä otec. Pred dvoma týždňami sa Andrejovi Kiskovi narodil syn Martinko - je to jeho už piate dieťa a má ho s druhou manželkou Martinou.

O tom, ako mu to zmenilo život, ale aj o drsnom politickom zákulisí nám porozprával počas nášho stretnutia v Poprade.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pán prezident, môže hlava štátu ísť na materskú dovolenku?

Niekde na sociálnych sieťach som sa dočítal, že by som mal celkom luxusnú materskú dovolenku. Dostával by som vyše 1 400 eur a ešte po skončení funkčného obdobia by som bol rok na materskej. No určite sa na materskú dovolenku nechystám. Manželke sa snažím pomáhať, no ona je ten typ ženy, ktorá si materstvo vie užívať, miluje deti, má rada veľkú rodinu. Napriek tomu sa však už stará aj o svoju firmu. Je živnostníčka, má svoj malý obchodík.

 

Ako prijali prírastok do rodiny vaše ostatné deti?

Je krásne vidieť, keď súrodenci majú nesmierne radi svojho malého bračeka. U nás nastal boj, kto si ho môže zobrať, kto sa mu môže venovať. Je normálny poradovník. Až sa niekedy pýtam, kedy sa aj ja dostanem na rad. Veľmi sa z Martinka tešíme. Našťastie sú tu činnosti, na ktoré mám výhradné právo, napríklad kúpanie, a vtedy si to užívam.

A čo starší súrodenci Andrej a Natália z vášho prvého manželstva?

Sú už dospelí ľudia, ale samozrejme, veľmi sa tešia. Andrej má vlastnú rodinu - mám vnučku, ktorá má viac ako rok. A v novembri čakajú ďalší prírastok do rodiny, takže sa Andrej smial, že budeme spolu kočíkovať.

So synom v kočiari už chodíte aj na prechádzky. Aj tam chodí s vami ochranka?

Prezident, ako jediný z ústavných činiteľov, nemá právo sa vzdať ochrany. Chodia so mnou všade. Sú to šikovní, schopní chlapi, ktorí sa snažia vždy pomôcť a z úctivej vzdialenosti pozorujú a kontrolujú situáciu.

Ako sa za tie dva týždne prejavil malý Martin?

Je to veľký spachtoš, musíme ho budiť, aby sa najedol. Takže sa dokonca dobre vyspíme, len nechcel by som to zakríknuť, u detí sa všetko rýchlo mení.

Neuvažujete nad tým, že sa teraz aspoň na nejaký čas predsa len presťahujeto do Bratislavy?

My sme túto diskusiu s manželkou uzatvorili už dávno, ešte počas mojej kandidatúry. Už vtedy vyjadrila svoj názor, ktorý som ja plne akceptoval, že deti chce vychovávať v Poprade v pokoji, súkromí. Veľmi si ju za to vážim, lebo poslať muža na týždňovky nie je pre ženu s deťmi vôbec ľahké. Verím, že občania našej krajiny sa pozerajú na mňa nielen ako na prezidenta, ale aj ako na otca rodiny, ktorý ukazuje nejaký model správania sa k rodine. Človek by nemal podriadiť alebo obetovať práci a kariére rodinu. To nie je správne. Aby bol človek šťastný, a o to nám asi všetkým ide, mal by mať také tri pevné kotvy v živote. Prácu, rodinu a vlastné sebauvedomenie. Ak akýkoľvek z týchto pilierov nefunguje, všetko sa naruší. Aj politici by sa mali snažiť vytvárať čo najlepšie podmienky pre rodiny. Lebo zo šťastných rodín sú šťastné deti a šťastná spoločnosť.

S premiérom Robertom Ficom ste mali zo začiatku korektné vzťahy, ale tie sú čoraz napätejšie. Naposledy sa do vás obul, že ste neboli na cyrilo-metodských slávnostiach. Ako to beriete?

Naši ľudia po tom, ako vidia rozhádaný parlament a rozhádanú opozíciu aj koalíciu, si určite neželajú ešte aj roztržky medzi ústavnými činiteľmi. Vždy sa snažím a budem snažiť o konštruktívny vzťah, no zásady slušnosti musia byť dodržiavané z oboch strán. Každý by si mal veľmi zvážiť slová, ktoré si vzájomne na svoju adresu povieme.

Napätie vyvolalo aj vaše cestovanie do Popradu. Využívali ste vládny špeciál, po kritike jazdíte autom či vlakom. Je to priznanie chyby?

V prvom rade, minister vnútra ma požiadal, aby som využíval letku ministerstva vnútra. Potom ma vyzval, aby som ju nepoužíval, tak som ju prestal využívať. Ja s cestovaním autom nemám naozaj žiaden problém, obmedzuje to síce ostatných šoférov, ale ak si to minister vnútra takto želá... Vadí mi však, že klamal a nepovedal jasne, ako k tomu došlo. Neskôr som si uvedomil, že takýchto pascí pre môj úrad nachystal viacero, našťastie som niektoré odhalil, hoci som o nich zatiaľ nikdy nehovoril. Čo ma ešte čaká a čo som nezachytil, neviem...

Niekoľkokrát ste povedali, že vás minister Robert Kaliňák ľudsky sklamal. Myslíte, že bude ministrom až do konca volebného obdobia?

Čo sa týka samotného jeho pôsobenia, myslím si, že nesmierne by sa celej spoločnosti uľavilo, keby zo svojej funkcie už dávno odstúpil.

Ako vnímate jeho vyjadrenia, že korupcia na najvyšších miestach nie je?

On už toľkokrát tvrdil, že korupcia u nás nie je, až tomu sám uveril. Ľudia niekedy veľmi jednoducho presvedčia sami seba. Ak je presvedčený, že tu korupcia nie je, potom s ňou nedokáže bojovať. Aj preto by už na svojom mieste nemal byť.

Bude raz za tieto skutky niekto potrestaný?

Tak, ako sa ukázalo, že Mečiarove amnestie sa dali prelomiť, tak verím, že spravodlivosť aj v prípade korupcie dostane navrch.

A dovtedy by mal premiér Fico bývať v byte Ladislava Bašternáka?

Nebudem sa vyjadrovať k bývaniu predsedu vlády.

Nemal by sa štát postarať o bývanie vrcholných ústavných činiteľov?

Áno, tak, ako je to napríklad v Česku, v Maďarsku, Poľsku a iných krajinách, by malo byť pre ústavných činiteľov, teda aj pre predsedu vlády a predsedu Národnej rady zabezpečené bývanie v istom štandarde, ktorý je bežný v okolitých krajinách. Dnes ani jeden z nás nedokáže pozvať svojho partnera do rezidencie tak, ako dostávame pozvania my v zahraničí. A hlavne by nenastávali také absurdné situácie s bývaním, ktoré sa tu za posledné roky dejú.

Jasne ste povedali, že do žiadnej politickej strany nevstúpite a ani nebudete kandidovať do parlamentu. Ako je to s vašou kandidatúrou na prezidenta?

Myslím, že po mojom oznámení, že nemienim ísť do žiadnej politickej strany a ani do exekutívy, sa situácia trochu upokojila. Sľúbil som, že do konca septembra budúceho roku sa vyjadrím, či budem opäť kandidovať za prezidenta, a to aj dodržím.

Ako sa pozeráte na aktivity mladých ľudí, ktorí zorganizovali niekoľko protikorupčných protestov?

Mladí ľudia vždy boli nositeľmi pokroku a zmien. V každej spoločnosti sú tí, ktorí dokážu spoločnosť pohnúť dopredu. Bolo to aj u nás v roku 1989. Mladí patria k tým, ktorí veľmi intenzívne cítia krivdy a nespravodlivosti, my starší už často nie sme tak otvorene kritickí. Som rád, že taká generácia tu rastie aj u nás, ktorá sa dokáže slušne, a to zdôrazňujem, že slušne a jasne postaviť a povedať, že jej niečo v tejto spoločnosti prekáža. Nerozumiem politikom, ktorí sa snažia znevážiť ľudí, ktorí poukazujú na chyby v našej spoločnosti. Veď predsa chýb sa dopúšťame všetci, ja ako prezident, vláda, ministri... Je dôležité počúvať tých, ktorí sa snažia slušne a objektívne poukazovať na to, kde tie chyby sú.

Prečo to podľa vás zašlo tak ďaleko, že na protestoch boli tisíce ľudí?

Vidia, že na Slovensku nie sú všetci rovní pred zákonom, lebo sú tu privilegovaní, pre ktorých zákon neplatí. Predseda parlamentu Paška odstúpil už dávno pre kauzu predraženého CT, no nič sa neudialo. Neskorá spravodlivosť je veľmi málo účinná, lebo si už ani nespomenieme, o čo išlo. Ak nemáme dynamiku a ochotu vyriešiť problémy jasne a rýchlo, tak tá nedôvera bude stále narastať a pomáha to apatii a extrémizmu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo