Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2017 15:50 | Správy | Politika
Foto

Sulík poľuje na Bugárových voličov: Fotka ich bilbordu hovorí za všetko!

Konkurencii lezú do kapusty! Liberálna SaS na čele s Richardom Sulíkom (49) sa rozhodla zabojovať o hlasy na juhu Slovenska a vyrukovali tak s kampaňou, ktorou chcú osloviť najmä maďarsky hovoriacich voličov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Bilbordy, letáky či facebookové statusy prepísali do maďarčiny. Rozhodli sa tak poľovať na tradičných hráčov v tomto segmente, ako je Most Bélu Bugára (59) či SMK.

Honba na voličov

SaS tak lezie do politického piesočku stranám ako Most-Híd Béla Bugára či SMK Józsefa Menyhárta, ktoré už roky majú vo svojom portfóliu práve maďarských voličov. Podpredseda Mosta Ábel Ravasz pripomenul, že väčšina liberálov sa v minulosti otočila chrbtom k zákonu o fonde na podporu menšinových kultúr. „Počas Radičovej vlády tiež veľmi ťažko našli silu podporiť rozšírenie dvojjazyčnosti na Slovensku. Strana SaS, samozrejme, môže komunikovať v takom jazyku, akom sa jej chce, ale vo vyjadreniach niektorých predstaviteľov strany by sme ani pri najväčšej snahe nenašli pozitívny prístup a pochopenie pre problémy národnostných menšín,“ udrel do liberálov splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Bez efektu

Grigorij Mesežnikov, politológ

 

- Ak je niečo v maďarčine, neznamená, že ich to ešte musí aj osloviť, no ak bude prezentovať niečo priaznivé pre týchto ľudí, tak nejaké hlasy získať môže. Ak ale SaS nevypracuje špeciálny komunikačný program pre Maďarov a bude len komunikovať v tomto jazyku, nebude to mať zrejme žiadny efekt.

Dobrý krok

Róbert Slovák, mediálny expert

- Statusy či bilbordy sú dobrou cestou. Pokiaľ sú cielené na konkrétnu lokalitu, tak je to v poriadku. SaS má dosť liberálnych voličov, takže by to nemalo mať také následky, že by to odradilo nejakých nacionalisticky orientovaných slovenských voličov. Myslím si, že SaS si môže prisvojiť nových voličov aj týmto spôsobom.

Neúprimné gesto

Ábel Ravasz, Most-Híd

- Je na voličoch, aby čestný úmysel a prázdne gesto rozpoznali. Máme za to, že zmena jazyka bez zmeny postoja v oblasti práv národnostných menšín nestačí. Maďari žijúci na Slovensku už niekoľkokrát boli svedkami toho, keď predstavitelia strany Richarda Sulíka stáli na opačnej strane barikády a svoj nesúhlas vyjadrili aj pri hlasovaní v NR SR. Naposledy pri schvaľovaní takej dôležitej právnej normy, ako je zákon o fonde pre podporu kultúry národnostných menšín.

Inšpirácia u komunistov

SMK, mimoparlamentná strana

- Teší nás, že aj iné strany si všimli, že sú tu aj voliči maďarskej národnosti, a prišli aj na to, že ich môžu najefektívnejšie získať, ak komunikujú s nimi v ich materinskej reči. Tento jav má, mimochodom, korene už v prvej česko-slovenskej republike, keď vtedajšia agrárna strana a takisto aj komunistická strana komunikovali s maďarskými sympatizantmi v maďarčine.

Podľa europoslanca a šéfa SaS je načase rozhodiť siete a nalákať tak potenciálnych voličov aj na juhu Slovenska. „Riešenia, ktoré strana SaS ponúka, nie sú obmedzené jazykom, akým občania hovoria. Zdravotníctvo, školstvo, rómska problematika, toto všetko Slovákov trápi, či už sa doma rozprávajú slovensky alebo maďarsky,“ ozrejmil Sulík. Ten zároveň priblížil akými nástrojmi o priazeň voličov zabojujú. „Naše facebookové statusy sme začali písať aj po maďarsky, pripravujeme bilbordy v maďarskom jazyku a tí, ktorí radšej čítajú po maďarsky, si určite časom v schránke nájdu niečo od SaS,“ konkretizoval europoslanec. Konkrétne práve facebookové statusy sa v maďarčine ukazujú len občanom z juhu Slovenska a nevynaložili na ne zatiaľ ani euro. Z kancelárie liberálov zatiaľ nevedeli konkretizovať, koľko financií na kampaň vynaložia, keďže ju v plnej miere rozbehnú až na jeseň tohto roku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť