Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Z pazúrov krkavčej matky putovalo 5 súrodencov do detského domova: Srdcervúca spoveď ich otcov!

Prejavili o ne záujem! Päť zo šiestich maloletých detí krkavčej matky Ivany (42), ktorá je obvinená zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby formou spolupáchateľstva, skončilo pred pár dňami v detskom domove.

Podľa polície ich totiž vlastná mama kruto týrala. Súrodenci tvrdia, že im nedávala jesť, nútila ich od skorých ranných hodín neľudsky drieť v lese, ba navyše ich mala biť bičom, hrýzť a dopovať utlmujúcimi liekmi! Situáciu, ktorá sa podľa výpovede detí v rodine mala diať roky, opísal na Linke detskej istoty Ivanin syn Richard (16). O deti, ktoré boli umiestnené do náhradného výchovného zariadenia, prejavili záujem ich biologickí otcovia, ktorí uvažujú, že v boji o záchranu detí spoja svoje sily.

Ivanin prvý exmanžel Marián (55), s ktorým má štyri deti Petra (17), Richarda (16), Vladimíra (14) a Veroniku (12), sa o týraní detí dozvedel nedávno. O zverstvách, ktoré sa mali diať úbohým súrodencom, mu mal porozprávať Ivanin druhý exmanžel Josef (33). Marián svoje deti nevidel už 10 rokov, dôvodom bol jeho obmedzený styk s nimi. „Raz som dal po zadku malému, lebo robil zlotu. Vyhodila ma, že bijem dieťa a začala o mne šíriť klamstvá, že deti týram. Zmanipulovala ich aj detského psychológa. Styk s deťmi mi úrady obmedzili len v prítomnosti matky a ona ho nakoniec úplne zmarila,“ objasňuje Marián a dodáva, že na Ivanu nerád spomína, lebo mala sfalšovať jeho podpis a pripraviť ho aj o dom.

„Keď som deti videl v domove prvý raz, bolo mi do plaču... Bol to hrozný pohľad,“ hovorí chvejúcim sa hlasom Marián, ktorý teraz chodí do domova za svojimi deťmi každú sobotu. V zariadení, kam súd piatich súrodencov umiestnil, sa stretol aj s Josefom. „Jeho deti boli rady, že vidia svojho tatka. Tie moje ma nevideli 10 rokov, tak boli troška utiahnutejšie,“ hovorí s ľútosťou. Dodal, že keď mu deti rozprávali, čo im matka robila, behal mu mráz po chrbte. „Hovorili, že ich bila mokrou handrou a museli drieť od štvrtej ráno. Riško mi povedal, že jemu zase dávala oblbováky... Nespal som celé noci po tom, ako som to od detí počul,“ hovorí Marián a dodáva, že deti sa viac o svojej mame rozprávať nechcú a on ich ani nenúti, aby neotváral rany na ich krehkých dušiach.

 

Pre deti chce nový domov

Otec štyroch starších detí, ktoré mala krkavčia matka týrať, však sníva o tom, že svojim deťom opäť poskytne domov. Nedávno podal na Ivanu trestné oznámenie za falšovanie úradnej listiny. „Ak niečo vysúdim, chcel by som kúpiť nejaký domček a ísť tam so svojimi deťmi,“ hovorí Marián a dodáva, že kým si jeho štyri deti naňho opäť zvyknú, bol by rád, keby sa ich dočasne ujal Ivanin druhý manžel Josef, ktorý chce svoje dve deti, Jožka (8) a Mojmírka (6), tiež získať do opatery.

Dôvodom je, že ho Mariánove deti dobre poznajú z čias, keď s ním Ivana žila v jednej domácnosti. V starostlivosti o ne majú Josefovi pomáhať aj starí rodičia. Aké sú však šance oboch biologických otcov na získanie vlastných detí, musí posúdiť sociálka a súdy. Obom totiž priťažujú fakty, že práve ich Ivana v minulosti obvinila z týrania detí. Kým Marián z obvinení vyviazol len s obmedzeným stykom s deťmi, Josef si mal za jej obvinenia odsedieť rok v base.

Otec dvoch malých chlapcov však už do prípadu zapojil aj právnika, ten má teraz preukázať jeho nevinu a Josefovo meno očistiť. „O týchto otázkach môže rozhodnú jedine súd, ktorý v súdnom konaní zváži všetky aspekty prípadu a posúdi všetky dôkazy. Nik iný takúto právomoc nemá,“ objasnila Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Majú otcovia šancu uspieť?

Ida Želinská, Sociálna poradkyňa

Najdôležitejšie je zistiť, čo chcú samotné deti. Či sa biologických otcov neboja, čo cítia a podobne. Práve to bude úlohou sociálneho pracovníka v spolupráci s detským domovom. Rovnako netreba zabúdať zodpovedať otázku či je skutočne dobré deti rozdeliť. Následne je dobré aby celá rodina bola zaradená do nejakého sociálneho programu, kde by s nimi pracovali psychológovia a iní odborníci. Otcovia napriek minulosti o deti požiadať môžu, je ale dôležité skutočne zvážiť, čo je pre deti najlepšie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať