Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2017 16:15 | Správy | Servis | Lifestyle

Úroda zo záhradky sa dá zužitkovať aj v zime: 7 tipov pre dokonalé zaváraniny

Džem, sirup aj kompót. Aby sa úroda zo záhradky zužitkovala aj v zime, najlepšie je ju zakonzervovať.

Zavárané ovocie či lekvár sa pripravujú odnepamäti. Uložené v komore a špajze nájdu svoje využitie v chladných mesiacoch ako spomienka na sladké leto. Vyskúšajte tieto vychytávky a tešte sa zo sladkých plodov aj počas treskúcej zimy. 

 

 1. Len jednu sezónu

  • ani najlepšia konzervácia nezaručí nekazenie potravín
  • ak na zaváranine nevidíte znaky poškodenia, jej konzumácia by nemala byť nebezpečná, hoci nemusí vyzerať s odstupom času vábne
  • ak si chcete byť istí, zjedzte zaváraniny do ďalšej sezóny

 

2. Zachovajte vitamíny

  • pre zachovanie vitamínov, ale aj vzhľadu plodov vyskúšajte blanšírovanie
  • nálev priveďte do varu a následne doň ponorte ovocie
  • predvárajte ho aspoň tri minúty, teplota vnútri ovocia by mala vystúpiť aspoň na 70 oC
  • práve pri tejto teplote sa rýchlo rozložia enzýmy, ktoré ničia farbu, chuť a aj vitamíny
  • ovocie ihneď vložte do sterilizovaných pohárov
  • následne zalejte vriacim nálevom, zaviečkujte a sterilizujte podľa návodu

 

 

3. Bez cukru a vody

ovocie je dostatočne sladké a šťavnaté, takže si počas zavárania pustí dostatok šťavy

Ako na to:

  • poháre dôkladne umyte
  • nezabudnite vyvariť aj zatváracie viečka
  • používajte len ovocie bez plesne
  • ovocie natlačte do pohárov až po vrch
  • zatvorte viečkom a sterilizujte v hrnci aspoň 10 minút

 

 4. S cukrom bez vody

  • v tomto prípade poslúži ako konzervant cukor
  • mali by ste však dodržať pomer 1 : 1

Ako na to:

  • pripravte si dobre umyté a prebraté ovocie, napríklad černice či čučoriedky
  • na presnú váhu ovocia, použite rovnaké množstvo cukru
  • ak chcete zdravšiu alternatívu, použite trstinový

 

 5. So soľou a vodou

  • ak vám prekážajú zaváraniny pre ich vysoký obsah cukru, môžete ho nahradiť soľou
  • tá totiž tiež posôbí ako konzervant

Ako na to:

  • pripravte si poháre s objemom 0,7 l
  • do pohára nasypte ovocie, najväčšmi sa hodia malé lesné plody, ako sú maliny či čučoriedky
  • zalejte studenou prevarenou vodou a pridajte štipku soli
  • poháre dajte do hrnca s teplou vodou, zahrievajte až do bodu varu a nechajte minútu vrieť
  • ihneď vyberte, otočte hore dnom, zakryte kuchynskými utierkami a nechajte vychladnúť

 

 6. Vyskúšajte domáci pektín

  • ak nechcete použite pektín z obchodu, môžete si vyrobiť aj vlastný z jabĺčok
  • môžete ho zaviečkovať do pohárov alebo aj zamraziť

Ako na to:

  • pripravte si podľa vami želaného množstva nezrelé, ešte kyselé jablká
  • pamätajte na to, že zo surového stavu stratíte varením asi polovicu
  • očistite a nakrájate na mesiačiky a dajte do hrnca s dvojitými dnom
  • nechajte variť na najnižšom stupni aspoň 6 hodín
  • vznikne hustá lepkavá kaša, ktorú treba precediť
  • takto vzniknutý pektín neslúži len do lekvárov a džemov

 

7. Aký sladký bude džem?

  • na obale želírovacích prípravkov nájdete pomer k množstvu ovocia a cukru
  • ak robíte džem v pomere 1 : 1, zaručíte sladší výsledok, pri pomere 3 : 1, naopak, nebude taký presladený
  • cukor je však dôležitý, pretože kazeniu najlepšie odolávajú výrobky s viac ako 60 percentami cukru
  • v takom silnom cukrovom pretlaku nemajú žiadne nežiaduce mikroorganizmy šancu prežiť a džem netreba chemicky konzervovať

 

POZOR!

Kompót zjedzte až po mesiaci, toľko trvá, kým soľ vytiahne z ovocia jeho sladkosť

 

Rýchle recepty

Nakladané uhorky

Potrebujete: 2 litre vody, 3 dl octu, 150 g kryštálového cukru, 80 g nakladača (deko), umyté uhorky (asi 5 - 7 cm dlhé), cibuľu, cesnak

 Postup: na dno pohára dajte krúžky cibule a 3 strúčiky cesnaku. Zalejte horúcim prevareným nálevom. Sterilizujte podľa návodu.

Egrešová marmeláda bez cukru

Postup: 1,5 kg umytých plodov podlejte 100 ml vody a varte v hrnci s dvojitým dnom do zmäknutia. Pretlačte cez sito a pretlak varte asi 20 minút. Zmesou naplňte poháriky, zaviečkujte a prevráťte. Po 15 minútach postavte viečkom hore a nechajte vychladnúť.

Rebarborový kompót

Postup: 1 kilo rebarbory očistite a nakrájajte na 1,5 cm veľké kúsky. Dajte do hrnca, pridajte 5 PL trstinového cukru, kôru z jedného chemicky neošetreného citróna a trochu škorice. Varte, kým sa cukor neroztopí a rebarbora nezmení farbu. Nechajte vychladnúť, dajte do pohárov a sterilizujte pri teplote 90o C asi pol hodiny.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nina Lednická

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov