Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Smrť Matúška († 2) otvorila rany rodiny s podobným osudom: Dojímavé slová mamy Šimonka († 2), ktorý sa utopil v potoku

Stačila malá chvíľa nepozornosti a dve rodiny prišli o svoje milované deti, ktoré už nikdy neobjímu, nezahrajú sa s nimi, neuvidia ich sedieť v školských laviciach.

Matúško Ladvenica († 2) z Diakoviec (okr. Šaľa) sa minulý týždeň utopil v bazéne v záhrade. Pri tejto obrovskej tragédii sa začali vynárať bolestivé spomienky aj rodine Šimonka († 2) z Komjatíc (okr. Nové Zámky). Usmievavý chlapček zomrel vo februári 2016 po tom, ako sa na chvíľu stratil otcovi z dohľadu. Šimonko nešťastne spadol do potoka, ktorý jeho bezbranné telíčko začal unášať. Maličkému anjelikovi už nebolo pomoci. Mama na tú beznádej a pocit obrovskej straty nikdy nezabudne. Aj keď ju a jej najbližších osud zrazil na kolená, našla sily a zdrveným rodičom Matúška posiela úprimný odkaz.

Dve rodiny z južného Slovenska žili pokojný život, užívali si radosti a strasti so svojimi deťmi. S obomi sa však osud kruto zahral a v momente sa museli zmieriť so stratou svojich najcennejších pokladov - detí. Šimonkova rodina bojuje s odlúčením už viac ako rok a nikdy nezabudne na ten deň, keď svojho synčeka videla naposledy živého. Šimonko sa so svojím otcom Petrom vybrali pred bytovku v Komjaticiach, aby sa zahrali. Chlapček sa bicykloval. Po chvíli ho zábava omrzela, a tak si sám šiel schovať bicykel do chodby bytovky. „Ja som bol chvíľu zohnutý a on mi hádzal veci.

Boli to len tri sekundy, čo som sa otočil,“ opisoval vtedy tragédiu otec Šimonka. „Veľmi sa bál vody, nikdy mu nenapadlo, aby tam išiel. Keď som sa otočil, zbadal som, že Šimonko tam nie je. Najprv som ho hľadal v parku, v obchode, kričal som na neho, ale nikde nebol. Keď som našiel pri potoku šál, išiel som popri rieke a kilometer ho hľadal. Nikde nebol,“ zúfal si otec, ktorého bolesť bola o to väčšia, že Šimonka práve on videl ako posledný. „Ja som s ním bol naposledy a to sa nedá proste...“ dodal vtedy s plačom v hlase. Šimonka unášal prúd Malej Nitry asi 700 metrov, hasiči ho našli až po hodine a pol. Už mu, žiaľ, nebolo pomoci.

Otvoriť galériu
Šimonko Komjatice † 6.2. 2016.
Zdroj: fb ml, anc, svet zdravia

 

Bolesť znova ožila

Po dlhých mesiacoch ich rany opäť otvorila tragédia z minulého týždňa, keď rovnako ako ich Šimonko aj v tomto prípade zomrel len dvojročný chlapček. Oboch anjelikov spájala detská zvedavosť, ktorá ich k vode prilákala. Matúško Ladvenica sa utopil v utorok len deň po svojich narodeninách. Jeho mama na okamih odbehla so starším synom do domu, keď sa Matúškovi pošmykla noha a tváričkou spadol do bazéna v záhrade. Malého anjelika sa už oživiť nepodarilo. Bolesť Matúškovej mamy je neopísateľná. Hneď po tragédii skončila v nemocnici a okrem vlastných výčitiek, s ktorými sa musí naučiť žiť, odoláva aj obviňovaniu zo strany Matúškovho otca, ktorý stratu syna tiež nesie veľmi ťažko. „Bolo to hrozné, nemohli sme ho pustiť ani na dvor, všetky výčitky smeroval na nešťastnú manželku. Chcel vidieť len telíčko, ale ani to mu nebolo umožnené, keďže sa s ním nemohlo hýbať,“ opisuje situáciu Juraj Varga (50), obecný policajt, ktorý bol po tragédii na mieste. Vyhrotené emócie medzi rodičmi však Matúška rodine nevrátia.

Otvoriť galériu

Treba držať spolu

Zúfalstvu rodiny Ladvenicovcov najlepšie rozumie mama Šimonka, ktorá podobnú tragédiu sama prežila. Partnerovi Petrovi, ktorý bol v osudnej chvíli s ich synom Šimonkom, však nič nevyčítala. „Nikdy som ho neobviňovala, mohlo sa to stať hocikomu. Stáli sme pri sebe, zomklo to celú rodinu, odvšadiaľ sme cítili ohromnú podporu,“ hovorí Jarmila. Podľa nej je vzájomná podpora blízkych v týchto chvíľach to najdôležitejšie. „Boli ako anjeli, stále dbali o to, aby sme sa mali čím zaoberať, aby sme vykonávali nejakú činnosť a neboli v temne,“ vysvetľuje. Ona sama pri otcovi svojho dieťaťa stála bez výhrad. Aj keď je bolesť stále veľká, snažia sa žiť pre prítomnosť. „To je najdôležitejšie, žiť v prítomnosti. Vždy keď prídu čierne myšlienky, treba ich zahnať, zaoberať sa tým, čo je teraz. Žiadna minulosť ani budúcnosť,“ vysvetľuje. Navyše ju potrebujú aj starší synovia, čo si Jarmila musela neustále opakovať. Tejto rodine pomohla a pomáha súdržnosť a podpora, aj vďaka tomu sa s tragédiou postupne vyrovnávajú.

Čo spája oba prípady:

1. Obaja chlapčekovia mali len dva roky, keď odišli do neba.

2. V oboch prípadoch stačila chvíľa nepozornosti jedného rodiča.

3. Šimonko aj Matúško sa v čase tragédie nekúpali, k vode ich prilákala len zvedavosť, no pre nešťastný pád sa z nej už nedostali živí. Zatiaľ čo Šimonka po páde zobral prúd Malej Nitry, Matúško sa utopil v bazéne pri rodinnom dome.

4. Obe nešťastia sa stali v prostredí, ktoré deti dobre poznali.

5. Chlapci majú starších bratov, pre ktorých boli najlepší kamaráti a ktorí na nich nikdy nezabudnú.

Mali by vyhľadať odborníka

MUDr. Peter Korcsog, psychiater

Obidvaja by mali vyhľadať psychológa alebo psychiatra, aj keby len jednorazovo. Je veľmi ťažké vyrovnať sa s takouto situáciou bez odbornej pomoci. To, čo sa stalo, nemusí medzi nich vniesť nedôveru, ale môžu mať veľké psychické problémy. Každého jedného to postihne, tak či tak budú mať pocity viny, budú hľadať spätne, kde urobili chybu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce