Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2017 10:59 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi
Foto

Lenka prežila krvavý útok v egyptskej Hurghade: Šialenec ju bodal na pláži!

Takúto dovolenku si nepredstavovala. Česká účtovníčka Lenka (36) z Rakovníka prežila peklo, na ktoré tak skoro nezabudne.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Na pláži v luxusnom hotelovom rezorte Sunny Days El Palacio si užívala slnečné lúče spolu so svojou rodinou. Luxusná dovolenka ju však takmer stála život. Na pláži sa objavil šialenec s nožom, ktorého terčom boli výhradne ženy. Lenka, našťastie, hrozivý útok prežila a teraz sa zotavuje v káhirskej nemocnici.

Egyptská Hurghada už dlhé roky patrí medzi obľúbené letoviská slovenských a českých turistov. Vidinou luxusnej dovolenky sa dala zlákať aj Lenka, so svojím synom a priateľom. Ich relax sa zmenil na boj o holý život po tom, ako útočník začal bezhlavo bodať jednu ženu za druhou. Vyčíňanie Abdara Rahmána Badavího (27) neprežili dve Nemky. „Mal pri sebe nôž a každú zo žien trikrát bodol do hrude. Zomreli na pláži,“ prezradil pre Reuters člen hotelovej ochranky Abdal Abdalazíz, ktorý bol svedkom smrti dvoch turistiek.

Stredne ťažké zranenia

Zranené boli i ďalšie dve Arménky a jedna Ruska. Pobodanú Češku v sobotu okolo 13. hodiny previezli helikoptérou do káhirskej nemocnice. Klinika v Hurghade, kde bola prijatá bezprostredne po incidente, totiž nedisponuje dostatočným vybavením. Stav turistky je stabilizovaný, no lekári zatiaľ jej prevoz do rodnej vlasti neodporúčajú. Mladá žena má podla veľvyslankyne Veroniky Kuchyňovej Šmigolovej niekoľko bodných a rezných rán na nohe a chrbte. „Lekári považujú zranenia za stredne ťažké až ľahšie,“ prezradila pre české médiá zástupkyňa Českej republiky v Egypte.

 Vystrašení Česi sa vracajú domov

Česká cestovná kancelária Pantour, cez ktorú do Egypta letela aj spomínaná Lenka, dáva svojim klientom možnosť vrátiť sa späť domov najbližším voľným letom. Klienti, ktorí sa do obľúbenej krajiny ešte len chystajú, majú možnosť bez postihu zmeniť destináciu svojej dovolenky. Možnosť vrátiť sa domov zatiaľ využili dvaja občania Českej republiky.

 

Nemecké ministerstvo zahraničných potvrdilo smrť svojich dvoch krajaniek a útok na turistov odsúdilo.

Odborníci predpokladajú, že výsledkom útoku bude ďalší odliv turistov v Egypte. Kým v roku 2012 navštívilo Egypt viac ako 15 miliónov turistov, tak v minulom roku ich bolo len 6,3 milióna. K drastickému poklesu záujmu o túto krajinu došlo v roku 2011 po páde prezidenta Muhammada Husního Mubáraka.

Slováci, pozor: Stornovať dovolenku by vám neprešlo

Zvažujete, že dovolenku v Egypte zrušíte? Dôležité je, či naše ministerstvo zahraničných vecí (MZV) vydalo odporúčanie necestovať do tejto krajiny, a to sa zatiaľ nestalo. „Pri zrušení sa cestovné kancelárie orientujú stanoviskom MZV a vlastnými skúsenosťami z destinácie. Nie vždy sa teroristický útok dotkne celého územia destinácie,“ vyjadril sa prezident Slovenskej agentúry cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Stanislav Macko. Ak odporúčanie necestovať existuje, cestovka situáciu rieši výmenou destinácie alebo ako poistnú udalosť. „Ak má klient uzatvorené aj poistenie storna zájazdu, má nárok na stornovanie zájazdu a vyplatenie peňazí za zájazd,“ povedal Milan Janásik z Generali Poisťovne.

Pomätenec s nožom

  • Abdar Rahmán Badaví (27) mal doposiaľ čistý register trestov.
  • Do Hurgady pricestoval v piatok a nôž, ktorým vraždil, si kúpil až na mieste.
  • Rodák z Kafr El Sheikh priplával do hotela z neďalekej verejnej pláže. Najprv pobodal turistky z hotela Zahabia a neskôr sa presunul k rezortu Sunny Days El Palacio.
  • Útočník pravdepodobne jednal podľa pokynov radikálov z organizácie Islamský štát, s ktorými zrejme udržoval kontakt cez internet.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: joc, Dušan Marko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!