Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2017 07:59 | Správy | Politika

Ekonomickí experti prepočítali, koľko by nás stáli sľuby fašistov: Vláda Kotlebu by Slovensko zruinovala!

Odhalení až na kosť. Fašistická strana Mariána Kotle-bu (40) mnoho voličov oslovuje aj vďaka radikálnemu programu, ktorý zahŕňa odchod z Európskej únie či veľké zníženie daní.

Ekonomickí experti z INESS sa na tieto sľuby pozreli bližšie a podľa ich prepočtov by vláda kotlebovcov znamenala poriadny prepad životnej úrovne na Slovensku. Rozpočet by sa dostal do miliardových dlhov. Zatiaľ čo Milan Uhrík z ĽS-NS tvrdí, že viaceré veci povytrhávali z kontextu, odborníci vychádzali z ich reálnych sľubov. „Plánuje znižovať výdavky v zanedbateľných oblastiach, naopak zvyšovať v extrémne drahých,“ vysvetľuje ekonóm Róbert Chovanculiak.

Vyrovnaný rozpočet

 

Marián Kotleba podľa INESS neplánuje priamo zvyšovať dane, ale sľubuje vyrovnaný rozpočet. Na to však potrebuje zvýšiť príjmy, alebo znížiť výdavky, a to o závratných 1 083,5 mil. eur.

Otvoriť galériu

Zavedenie 15% rovnej dane

Pri znížení sadzieb daní z príjmu právnickýcha fyzických osôb a  DPH na 15 % odborníci z INESS odhadujú, že pri strednom scenári by príjmy štátu klesli o vyše 2 miliárd eur.

Zrušenie sociálnych dávok pre Rómov
Na Slovensku neexistujú dávky špeciálne pre Rómov. Na dávky v hmotnej núdzi, prídavky na deti, rodičovský príspevok a príspevok pri narodení dieťaťa má právo každý občan. Ak by sa tieto príspevky Rómom odňali, podľa odborníkov z INESS by štát ušetril 322 mil. eur. Právnici zároveň upozorňujú, že stopka pre určité etnikum by bola v rozpore s legislatívou.

Dôchodkový vek 60 rokov

Kotlebovci vo svojom programe voličom sľubovali, že dôchodkový vek ústavným zákonom stanovia na 60 rokov. „Celkové výdavky na túto politiku musíme znížiť o ušetrené peniaze na dnes vyplácané predčasné dôchodky a musíme predpokladať, že časť ľudí nenastúpi na dôchodok (tak ako aj dnes nie všetci nastupujú v dôchodkovom veku), potom sú celkové výdavky opatrenia na úrovni 340 mil. eur,“ tvrdí Róbert

Trojročné materské a 100 % platu
Kotlebova ĽSNS vo svojom programe sľubovala, že materskú dávku zvýši na 100 % platu matky a predĺži ju na 3 roky. „Ak by všetci ľudia, ktorí dnes poberajú rodičovský príspevok, začali dostávať priemernú materskú dávku, náklady by sa zvýšili o 449 mil. eur ročne. Dôvodom tohto nárastu je skutočnosť, že rodičovský príspevok je dnes 213,20 eura a priemerná materská dávka 478 eur,“ vysvetľuje analytik Chovanculiak.

Práca pre všetkých
Kotleba navrhuje, aby pracovali všetci nezamestnaní pri výstavbe bytov, budov a ciest. Ak by sa podarilo zamestnať aspoň polovicu - cca 75 000dlhodobo nezamestnaných, tak by nás to stálo 205 mil. €.

Vystúpenie z EÚ
Svoje domnienky o tom, že vstupom do Európskej únie Slovensko stratilo suverenitu, kotlebovci pretavili aj do svojho programu. Vystúpenie z EÚ by však podľa analytikov z INESS z pohľadu verejného rozpočtu znamenalo zníženie dotácií z EÚ o 2,7 miliardy eur. Celkovo by vzrástli verejné výdavky o 1,5 miliardy eur.

Opustenie NATO a posilnenie vlastnej armády
Náklady na vojakov by v  prípade vystúpenia z NATO stúpli minimálne dvojnásobne. „Rovnako by boli potrebné rozsiahle investičné náklady. Plus ak by sme chceli neutralitu a vlastnú armádu, bolo by potrebných minimálne ďalších 3,5 mld. eur na nákup techniky,“ tvrdí Chovanculiak.

Otvoriť galériu

Grigorij Mesežnikov, šéf Inštitútu pre verejné otázky: Svedčí to o ich nekvalifikovanosti
- Či to ich voliči zoberú ako niečo, čo ich môže demotivovať od voľby tejto strany, ťažko povedať, lebo do hry vstupujú veci, ktoré nesúvisia s racionálnym uvažovaním, ale s predstavou fungovania sveta. Dobré je, že verejnosť bude vedieť to, že tá strana je extrémistická, a navyše aj nekvalifikovaná a nekompetentná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!