Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2017 06:57 | Správy | Kultúra
Foto

Film Pásla kone na betóne takmer skončil v trezore: Za všetkým boli červené šaty

Humor, dobrá nálada a úderná pointa!

To všetko v sebe majú filmy, ktoré neodmysliteľne patria k letu. V špeciálnom letnom seriáli vám prinášame prehľad obľúbených filmových trhákov, ktoré televízie každé leto reprízujú. A ľudia si ich vždy radi pozrú, aby si zaspomínali, aké boli letá kedysi romantické.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pásla kone na betóne

Pobúrila súdruhov

Jeden z obľúbených filmov slovenskej klasiky, Pásla kone na betóne z roku 1982 rozohráva osudový príbeh o dcére slobodnej matky. Keď neplánovane otehotnie a nemá sa za koho vydať, ocitne sa v rovnakej životnej situácii ako jej mama pred rokmi. Predlohou filmu bola knižka herečky a spisovateľky Milky Zimkovej (65), ktorá si zároveň zahrala matku a družstevníčku Johanu Ovšenú. V úlohe dcéry Pavlínky sa po jej boku ukázala česká herečka Veronika Jeníková (53).

 

V čase nakrúcania ale neboli všetci pripravení na zrod silnej emancipovanej ženy, či už na plátne, ale aj mimo neho, keďže Milka Zimková si zahrala postavu zo svojej vlastnej knižky. Prvé škrípanie sa objavilo už na začiatku nakrúcania. „Nad filmom mal vtedy patronát Ústredný výbor KSČ, a to, čo sme počas dňa natočili, sme museli posielať na schválenie na Kolibu,“ vracia sa v spomienkach Zimková a pokračuje. „Keď si súdruhovia v komisii pozreli scény filmovej svadby, odkázali režisérovi Štefanovi Uherovi, že nie som družstevníčka, akú si predstavovali, ale moderná dáma v krásnych červených šatách,“ vysvetľuje herečka, ktorá si z toho ťažkú hlavu nerobila. „Povedala som si, nech idú do hája a nech sa prídu pozrieť na východné Slovensko. Tam sa ženy obliekajú s istým šarmom a sexepílom.

U nás totiž vždy platilo, že aj keby na chleba nebulo, na šumne šaty, muši buc!,“ smeje sa Zimková. A tak si nakoniec vo filme presadila elegantné červené šaty. „Navrhla som si ich sama. Výtvarníčka ma totiž chcela obliecť do šiat, ktoré by si moja babka ani na pole nezobrali.“

Mala ju hrať Janžurová

Dodnes sa pri mene Milky Zimkovej divákom automaticky vybaví Johana Ovšená z Pásla kone na betóne. Pravda je však taká, že túto silnú, životom skúšanú ženu, ktorá si od nikoho nenechá skákať po hlave, mala hrať pôvodne úplne iná herečka. A tých mien mal režisér Uher v zálohe viac. „Spomínali sa herečky ako Libuša Geprtová, Soňa Valentová či Iva Janžurová,“ menuje Zimková. „Povedala som režisérovi, že by som si Johanu rada zahrala, ale ak o tom nie je presvedčený, nech ma neobsadzuje. Poplačem si, bude mi to ľúto, ale dôležité je, aby sme urobili dobrý film. To, že budem hrať Johanu, som sa nakoniec dozvedela len tri dni pred nakrúcaním.“

Otvoriť galériu

Komplimenty a erotika

Keďže Uher a Zimková mali o filme odlišné predstavy, sem-tam dochádzalo k sváru. „Pohádali sme sa, dverami trieskali, lebo každý si stál za svojím. Ale pred kamerou a zo štábu o tom nikto nevedel. Doteraz mnohí spomínajú, v akej pohode sa film nakrúcal,“ priznáva herečka. Rozdeľoval ich aj pohľad na filmovú erotiku, keďže Uher bol známy svojim asketickým prístupom. „Snažila som sa do filmu vpašovať a presadiť jemnú erotiku. Povedala som mu, nech tej žene dopraje trochu lásky, nemôže byť stále len s kravami. Upokojovala som ho, že ak to nebude dobré, v najhoršom to vystrihneme,“ hovorí Zimková o tom, ako presadila pamätnú milostnú scénu pri studni pod orechom.

A chtiac-nechtiac, v čase socializmu a období zakazovanej erotiky, aj toto prinieslo filmu Pásla kone na betóne popularitu. „Keď začali film premietať v kinách, išla som s mojím jedenásťročným synom Ondrejkom do obchodu po Námestí SNP. Kým sme na semafore čakali na červenú, visel pred nami reklamný pútač na náš film a do toho sme si vypočuli rozhovor vedľa stojacich asi šestnásťročných mládencov: ´Počuj, starý, musíme na to ísť, vraj tam tá Zimková ťažkú erotiku dáva!´ Môj syn na mňa len pozrel a ďalej sme to nerozoberali.“

Tyran Paulovič

Nastávajúceho Johaninej dcéry Štefana, z ktorého sa nakoniec vykľul tyran, si zahral Ľubomír Paulovič (64). Ten Johanu aj jej dcéru Pavlínku nešetril. Tĺkol ich a poriadne si pri ňom vytrpeli. „Aj samotná Milka vo filme povedala, že preklína deň, kedy ma mama porodila,“ spomína Paulovič a nepopiera ani to, že ohlasy na jeho postavu neboli práve pozitívne. „Mali sme tam aj scénu, kde som Johanu šmaril do kopy sena a išiel ju jemne znásilňovať. A práve tieto erotické napadnutia sa robia lepšie ako tie násilnícke, pretože podľa mňa nie sú také trápne,“ bilancuje herec.

Filmové hlášky

  • Kadzi chodzi, dzeci robi.
  • Nemaš chlopa, nemaš pravdy!
  • Na, pi, ty paskudo!
  • Divadelné predstavenie sa neuskutoční v kultúrnom dome, ale na ihrisku. Kultúrny dom je zaprataný obilím, bo sklady nestačia brať. Po divadle tentoraz žiadna zábava nebude, ale výčap bude v prevádzke.

 

Zaujímavosti

  • Pásla kone na betóne bol v roku 1983 nominovaný na Oscara.
  • V roku 1996 získala Zimková na festivale v Saint Étienne cenu za najlepší ženský herecký výkon za Kone na betóne.
  • Nakrúcalo sa v obci Fintice a Okružná (okres Prešov)
  • Zimková videla film len jedinýkrát. Nerada sa spätne pozerá na svoje herecké výkony.

 

Léto s kovbojem

Otvoriť galériu

Traktorista a intelektuálka

Romantikou nasiaknutá komédia, v ktorej vzplanie láska medzi mladou psychologičkou a traktoristom, ktorý prišiel v stávke o vodičák, patrí k najobľúbenejším českým veselohrám. Jaromír Hanzlík (69), si zahral kovboja Honzu, pasúceho družstevné stádo a Daniela Kolářová (70), intelektuálku Doubravku. Mladé dievča trávi leto na chate so svojím suchárskym frajerom Bobom - Oldřich Vízner (70), ktorý nie príliš úspešne študuje medicínu a vo vzťahu s Doubravkou je len preto, aby nebol sám. Nakoniec však psychologička, fungujúca v nenaplnenom vzťahu, stretne bezprostredného a optimistického kovboja Honzu a zamiluje sa do neho. Kovboj je totiž presným protikladom jej slabošského a psychicky labilného frajera Boba.

Počas materskej

Hoci z tejto komédie sála až neskutočná pohoda, jej nakrúcanie také ani zďaleka nebolo. Herečka Daniela Kolářová si počas nakrúcania Léta s kovbojem v roku 1976, zažila dosť hektické obdobie. „Bolo to šialené a veľmi náročné, už by som to nikdy nechcela zažiť,“ posťažovala si v rozhovore filmová Doubravka, ktorá vtedy paralelne nakrúcala aj veselohru Na samotě u lesa so Zdeňkom Svěrákom. Keďže krátko pred nakrúcaním porodila syna Šimona, vydobyla si právo, aby ho mohla mať počas nakrúcania v zákulisí. V čase filmovačky jej tak opatrovateľsky vypomáhali svokra s manželom.

Džentlmen Hanzlík

Okrem humorných scénok a hlášok fanúšikov komédie očarila aj prírodná scenéria Českej Lípy, kde sa nakrúcalo. Zhodou okolností filmový kovboj Hanzlík tam mal chalupu, kde sa po práci všetci schádzali. „Pozval nás a mohli sme u neho bývať. Boli to krásne večery a preberali sme aj zábery na ďalší deň,“ spomínala Kolářová.

Podvod vo filme

Léto s kovbojem sa začína idylickým záberom na pasúce sa kravy a obnaženú Kolářovú v rieke. Keďže jej kovbojove kravy zožerú plavky, dostáva sa do problému. A hoci diváci herečku roky obdivovali tak, ako ju pánboh stvoril, po čase vysvitlo, že ide o dablérku. „Tá nahá som nebola ja, niekto za mňa vtedy zaskočil. Keď už do vody, jedine v šatách,“ smeje sa filmová psychologička. Tej sa ušla aj žiarlivostná scénka, pri ktorej ju kovbojova exfrajerka s nastraženým lakťom sotila do bahnitého rybníka. Samozrejme v šatách. „Dali sme to, samozrejme, hneď, na ostrú, čomu som sa potešila. Rybník bol kalný, hnusne zabahnený. Keby sme záber opakovali, museli by ma čistiť, fénovať a sušiť,“ uzatvára.

Filmové hlášky

  • Já znám široko daleko všechny krávy. Ale vás jsem tady ještě neviděl!
  • Byt nemáš... vařit neumíš... hezká taky moc nejsi...
  • No, že by jste se mi líbila, to se teda říct nedá. Já se sama sobě taky moc nelíbím, ale když se trochu přičmrncnu, tak je to lepší. Ale moc ne.

 

Šťastie príde v nedeľu

Otvoriť galériu

Rozhodli sa pre samovraždu

Emil, Vrabec a Mišo sú traja kamaráti, ktorých najväčšou vášňou je podávať športku. Každú nedeľu očakávajú výsledky a dúfajú, že sa im podarí vyhrať balík peňazí. Komédia režiséra Jána Lacka z roku 1958 bola na svoju dobu odvážna. Koncom 50. rokov sa síce v spoločnosti začalo uvoľňovanie pomerov, no témou filmu Šťastie príde v nedeľu boli hazard, užívanie si života a aj ženy.

Migrény a smrť

Usmievavého Vrabca si zahral Anton Mrvečka († 51). Navonok veľký optimista trpel neznesiteľnými migrénami, ktoré sa skončili tragicky. „Bolesti hlavy otecka trápili vyše desať rokov. Bol stále v jednom kole. Z nakrúcania išiel do rozhlasu, odtiaľ dabovať,“ spomínala jeho dcéra Silvia Kočanová. Mrvečka užíval čoraz viac liekov a skúsil aj liečebný pobyt na psychiatrii v Pezinku. Jeho zdravotný stav sa neustále menil. Raz prekypoval optimizmom, inokedy nemal chuť ísť ani na prechádzku. „Silvia, nikto mi tu neverí. Všetci si myslia, že som prepracovaný, ale ja mám obrovské bolesti hlavy,“ opakovala Kočanová posledné otcove slová. Napokon prišla zdrvujúca správa. Podľa oficiálnej vyšetrovacej správy ukončil Anton Mrvečka 20. apríla 1985 svoj život skokom z okna. Pri pitve sa ukázalo, že jeho migrény neboli výmyslom - trpel zákernou mozgovou atrofiou, zmenšovaním mozgového tkaniva.

Trápenie ukončila puška

Ešte v roku 1982 sa zastrelil iný legendárny herec z komédie Šťastie príde v nedeľu, Ivan Mistrík († 46). Bol to fešný chlap, o ktorom sa hovorilo ako o slovenskom Gérardovi Philipovi. Jeho prvá manželka, herečka Helena Kollátová, zomrela po mozgovej príhode počas dovolenky v Juhoslávii. Mistrík sa neskôr oženil so speváčkou Marikou Klesniakovou. Nový vzťah mu však šťastie nepriniesol, a napokon 8. októbra 1982 na seba namieril poľovnícku zbraň a stisol spúšť. Aj hercovi kamaráti potvrdili, že v druhom manželstve Mistrík trpel. „Marika Ivana zhadzovala. Dala sa nevkusne nafotiť s taxikárom na schodoch pred ich bytom, a potom mu fotky ukázala,“ spomínal Mistríkov kamarát, herec Ivan Palúch († 75). Práve on bol v tragický deň s Mistríkom dohodnutý, že strávia spolu večer. Okolo piatej však k Palúchovi dobehla Klesniaková s nárekom, že sa Ivan zastrelil. „Našiel som ho ležať na váľande. Medzi nohami mal pušku a chýbalo mu pol hlavy,“ opísal miesto činu Palúch.

Filmové hlášky

  • Mama, na to som vychodil školu, aby som okopával komunálne paradajky?
  • Zase má novú družicu a vždy je tak hovadsky elegantný! Nedávno chytil druhú cenu, pätnásť tisíc. Aj chatu si kúpil, má všetko, ten si žije človeče! A viete prečo? Lebo investuje!
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú