Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2017 21:05 | Správy | Zahraničné správy

Útočníci v Jeruzaleme strielali na posvätných miestach: Izraelskí policajti zaplatili najvyššiu cenu

Traja útočníci v piatok v Jeruzaleme poblíž svätých miest moslimov a židov začali strieľať a zranili troch izraelských policajtov.

 

Dvom z nich spôsobili ťažké zranenia, ktorým policajti neskôr podľahli. Iní policajti všetkých troch ozbrojencov zastrelili. V mešitách na Chrámovej hore v piatok boli kvôli incidentu zrušené modlitby a komplex sa má znovu začať sprístupňovať v nedeľu.

Piatkový útok je jedným z najvážnejších, aké sa v minulých rokoch stali poblíž jeruzalemských svätýň, uviedla agentúra Reuters. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Izraelská polícia uviedla, že útočníci boli izraelskí Arabovia z mesta Umm al-Fahm, ktoré leží na hranici palestínskeho Západného brehu Jordánu.

Otvoriť galériu
Všetci nesú méno Džabárín. Jednému bolo 29 rokov, bol nezamestnaný a mal zdravotné problémy, ostatným dvom bolo 19 rokov. Podľa izraelskej polície ani jeden z nich v minulosti nebol zapojený do teroristických aktivit, ale boli to veriaci moslimovia. Rodinný klan nad činom vyjadril zdesenie. Podľa polície útočníci použili zbrane, ktoré boli schované v objekte na Chrámovej hore.

Ozbrojenci začali strieľať skoro ráno pri Levej bráne vedúcej do Starého Mesta, kde v minulosti stával židovský chrám. Moslimovia miesto nazývajú Posvätný okrsok a považujú ho po Mekke a Medine za tretie najvýznamnejšie miesto islamu. Od roku 1967, keď Izrael obsadil východný Jeruzalem, v ktorom sa Chrámová hora nachádza, sa moslimami spravované sväté miesta zatvárajú len vo výnimočných prípadoch. Piatok je pre moslimov sviatok a konajú sa vždy hojne navštevované modlitby.

Okrem pištolí sa na mieste našiel aj nôž a izraelské osobné doklady. Po streľbe muži vbehli do jednej z mešít, ale policajti ich prenasledovali a zabili. V okolí Chrámovej hory platí bežne prísne bezpečnostné opatrenia a polícia starostlivo kontroluje najmä mladých Palestínčanov.

Otvoriť galériu
Polícia v Jeruzaleme.
Zdroj: reuters
Policajti zadržali muftího Muhammada Husajna a predviedli ho k výsluchu. Muftí totiž kritizoval Izrael za uzáveru Chrámovej hory a vyzval "Palestínčanov, aby zamierili k mešite Al-Aksá a modlili sa tam v piatok a každý deň". Po niekoľkých hodinách bol duchovný prepustený bez obvinenia.

Veliteľ jeruzalemskej polície Joram Halevi nariadil pre dnešok Chrámovú horu uzavrieť a evakuovať, dnešné modlitby zrušil. Uzavreté sú tiež všetky brány vedúce do jeruzalemského Starého Mesta, ale mnoho moslimov prišlo až k nim a modlilo sa pri nich.

Úrad premiéra Benjamina Netanjahua uviedol, že sa komplex bude znovu otvárať postupne od nedele, až polícia vykoná dôkladnú kontrolu, či vnútri nie sú uložené zbrane pre prípadné ďalšie útoky radikálov.

Sám Netanjahu kondoloval príbuzným zabitých policajtov, ktorí budú pochovaní ešte v piatok. Obaja boli z komunity drúzov. "Je to smutný deň, v ktorom naši drúzski bratia zaplatili najvyššiu cenu pri zaisťování bezpečnosti našej zeme. Oceňujem ich aj ich hrdinstvo," povedal premiér.

Otvoriť galériu
Telefonicky sa s ním spojil predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás a útok odsúdil. Upozornil ale tiež na to, že uzávera posvätných miest bude mať negatívne dôsledky. Podľa izraelských médií sa snaží Jordánsko vyjednať znovuotvorenie Chrámovej hory. Obe mešity na hore totiž spravujú jordánske náboženské úrady. Hovorca jordánskej vlády v piatok vyzval Izrael, aby sa nepokúšel činiť kroky, ktoré by "zmenili historickú situáciu v Jeruzaleme" ani status quo moslimských chrámov.

Aj keď sa k akcii žiadna skupina zatiaľ neprihlásila, palestínsky radikálny Hamas, ktorý ovláda Pásmo Gazy, útok označil za hrdinský čin. Izraelská polícia útok zaraďuje k závažným akciám, ktoré majú pre moslimov symbolický význam. Zomrieť pri obrane mešity Al-Aksá je jadrom palestínského nacionalizmu, povedal k činu troch Arabov analytik Ofer Zalzberg.

Násilnosti v Izraeli a na palestínských územiach si od októbra 2015 vyžiadali 276 mŕtvych Palestínčanov a 42 Izraelčanov. Izraelské úrady uvádzajú, že väčšina Palestínčanov zahynula, keď sa pokúsili spáchať útok nožom, strelnou zbraňou alebo pri pokuse vraziť autom do davu. Viacmenej v posledných mesiacoch vlna násilností opadla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva