Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2017 08:55 | Prominenti | Domáci Prominenti

Strach Jozefa Oklamčáka pred vážnou operáciou hlavy: Kolaboval som a sanitka išla hodinu!

Nekonečné čakanie a strach! Najznámejší znalec krásny slovenských žien Jozef Oklamčák (61) sa po náhlej operácii hlavy zotavuje v domácom prostredí.

Hoci je už z najhoršieho vonku, na chvíle, ktoré rozhodovali o živote a smrti, asi len tak nezabudne. Na sanitku, ktorá ho mala previezť z jednej nemocnice do druhej, totiž čakal takmer hodinu. V jeho stave vtedy doslova bojoval o život! Čo sa v osudné chvíle dialo a prečo to záchranárom toľko trvalo?

 

Odborník na krásu ušiel hrobárovi z lopaty, keď sa mu minulý týždeň v stredu rozlial hematóm v lebke. „Krv mi tlačila na mozog, nasledoval prevoz sanitkou na neurochirurgiu, kde mi museli navŕtať lebku a vysať krv z hlavy,“ povedal pár dní po zákroku Oklamčák, ktorého v pondelok prepustili do domácej liečby. Prezident Československého Leva je však rozčarovaný z toho, že na sanitku, ktorá ho prevážala z jednej bratislavskej nemocnice do druhej, čakal v kritickom stave skoro hodinu!

Otvoriť galériu

Po tom, čo Oklamčáka priviezla manželka do nemocnice, začal boj o život. „Urgentnú sanitku potom, ako na Mickiewiczovej zistili, že je zle, volal sám primár neurológie Juraj Štofko. Bol podráždený z toho, že tak dlho treba čakať napriek tomu, že som bol v takom stave. Je to absurdné a neviem si to vysvetliť. Veď som mohol zomrieť,“ krúti hlavou Oklamčák a jeho manželka Anka sa pripája: „Najsmutnejšie na tom je, že keď sa primár pozastavoval nad tým, že im to tak dlho trvá, sestrička mu povedala: Vitajte v realite, pán primár!“

Rolu zohrávali minúty

Kým Oklamčák čakal na sanitku, lúčil sa so životom. „Cítil som sa horšie a horšie, lebo ten nával krvi bol silnejší. Museli mi dať ešte niečo na zhustenie krvi, potom o jednej začala operácia. Mohli ma operovať skôr, keby ten prevoz toľko netrval. Teraz si uvedomujem, že to mohlo byť oveľa horšie. Bál som sa, že zomriem. Neskôr mi povedali, že keby som čakal ešte o niečo dlhšie, ktovie, ako by to bolo celé dopadlo.

Toto je naše zdravotníctvo,“ krúti hlavou Oklamčák, ktorý bol pred osudnou operáciou hospitalizovaný na neurológii, pretože padol a mal závraty. „Prepustili ma a o niekoľko dní, na Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda sa mi priťažilo. Prestal som si cítiť ľavú ruku a nohu,“ spomína na momenty, ktoré predchádzali blížiacej sa tragédii. Našťastie, zákrok na bratislavských Kramároch pacienta vrátil späť do života a teraz ho čaká zotavovanie. Nový Čas získal exkluzívne foto z miesta, kde organizátor súťaží krásy oddychuje. „Už sa cítim podstatne lepšie. Musím na čas úplne vypnúť a šetriť sa. Relaxujem, čítam knihy. Ďakujem lekárom, že ma vrátili medzi živých,“ odkazuje šťastný, že to prežil bez väčšej ujmy.

Bol to štandardný postup

Jozef Minár, Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby

Išlo o sekundárny transport z nemocničného zariadenia do nemocničného zariadenia. Pokiaľ boli sanitky v primárnej starostlivosti, ktorá má prednosť, obsadené, mohlo dôjsť k zdržaniu. Tým, že pacient je v nemocnici pod dozorom zdravotníckych pracovníkov, tí sú tam na to, aby zabezpečili vitálne funkcie.

Otvoriť galériu

Následky mohli byť fatálne

Neurologička Martina Kudláčová

Záleží od rozsahu poškodenia, no nemôže sa stať, že by pacient čakal hodinu. Lebka sa neroztiahne a pokiaľ sa tam vyleje krv, tlačí na zdravé mozgové tkanivo. Podľa toho, v ktorej časti sa vyvinie najväčší tlak, také budú aj príznaky. Pacient môže dostať epileptický záchvat, upadnúť do bezvedomia, následky môžu byť fatálne. Závisí to od toho, aké rozsiahle je krvácanie a aký je tlak na mozgové tkanivo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Rozbili česko-ukrajinský gang! Narobil obrovské škody: Neuveriteľné zárobky
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide