Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Matúško († 2) sa utopil deň po oslave narodenín: Stačilo pár sekúnd a chlapček bol pod vodou!

Stačila minúta a stala sa obrovská tragédia. Približne toľko bol len dvojročný chlapček bez dozoru v záhrade za domom v Diakovciach (okr. Šaľa).

Kým jeho mamička Martina so starším bračekom na malú chvíľu odbehli po niečo do domu, zvedavý Matúško († 2) chcel pravdepodobne nakuknúť do bazéna. Šmykla sa mu však nôžka a v okamihu spadol tvárou do vody hlbokej ako on sám. Jeho pád si všimol sused, ktorý bez zaváhania preskočil plot a utekal mu na pomoc. Hoci boli záchranári na mieste tragédie najrýchlejšie, ako mohli, malého anjelika už neoživili. Matúško odišiel do neba len deň po druhých narodeninách.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Stačila chvíľka nepozornosti a život Matúškovi († 2) už nikto nikdy nevráti. Obrovská tragédia sa stala v utorok podvečer na dvore rodinného domu v Diakovciach. Poklad rodiny, ktorý len v pondelok oslávil svoje 2. narodeniny, sa utopil v bazéne. „Dvojročný chlapček za doposiaľ presne nezistených okolností spadol na dvore rodinného domu do bazéna. Na miesto bola privolaná rýchla zdravotná pomoc, ktorá začala s okamžitou resuscitáciou. No napriek rýchlemu zásahu záchranárov sa dieťatko nepodarilo oživiť,“ informovala Božena Bruchterová, krajská policajná hovorkyňa v Nitre.

Podľa zistení Nového Času sa mal chlapček tesne pred nešťastím hrať na dvore s mamou a s bračekom Maťkom (7). Matúško ostal na dvore sám iba na moment, mamička len odbehla dovnútra kvôli staršiemu synovi Maťkovi (7). Anjelik sa zatiaľ vybral k bazénu. Keď už stál na jeho okraji, pravdepodobne stratil rovnováhu a zrútil sa do vody. Že sa chlapec topí, zbadal až sused, ktorý preskočil plot a snažil sa mu pomôcť.

 

Otvoriť galériu
Matúškov život však vyhasol. „Privolaní záchranári sa snažili dieťatko oživiť, no neúspešne,“ potvrdil zásah hovorca záchranárov Boris Chmel. Privolaná lekárka vykonala obhliadku a nariadila pitvu. „Okolnosti tejto tragickej udalosti prešetrujeme ako prečin usmrtenia,“ dodala Bruchterová.

Vysnívaný dom im priniesol nešťastie

Mladá rodinka sa presťahovala do Diakoviec iba pred 3 rokmi. Marian (40) a Martina (39) majú povesť vzorných rodičov, ktorí pre svoje deti urobia všetko. Ich sen o krásnom rodinnom živote sa však mihnutím oka zrútil ako domček z kariet. „Nikdy som nevidela, aby sa o deti niekto tak staral. Ona je veľmi dobrá mama, tie deti majú všetko,“ povedala suseda. Dvor, na ktorom je aj nešťastný bazén, vyzerá ako detské ihrisko. Sú tam šmykľavky, preliezačky aj zabudnutý detský fúrik. „Matúško stále chodil s tým fúrikom. Keď som bola v záhrade, kričal na mňa a kýval mi. Bolo to také šťastné dieťa, nemôžem tomu uveriť,“ hovorí suseda odvedľa. „Len sme videli sanitku a policajtov, vtedy sme sa to dozvedeli. Hrozná tragédia, taká dobrá žena a matka, počuli sme, že ju museli odviezť do nemocnice,“ hovorí suseda, podľa ktorej sa dvojnásobná mamička po tragédii psychicky zrútila.

Otvoriť galériu
Ako sa stalo nešťastie
Zdroj: infografika NČ

Dieťa pri vode nikdy nesmie ostať bez dozoru

Miroslav Nagy, hlavný inštruktor záchranárov Falck Academy

Keď sa dieťa kúpe v bazéne alebo je v jeho blízkosti, nikdy nesmie ostať bez dozoru. Netreba podceňovať ani nízku hladinu vody v detských bazénoch. Dieťa sa môže vo vode pošmyknúť alebo spadnúť do vody tváričkou dolu a reflexne sa nadýchnuť, udrieť si hlavu a upadnúť do bezvedomia. Veľmi rýchlo môže dôjsť k respiračnému zlyhaniu - dieťa sa buď nadýchne vody a dôjde k zastaveniu dýchania, alebo sa reflexívne uzavrú dýchacie cesty a dôjde k uduseniu, hoci voda vôbec nemusí vniknúť do pľúc - vtedy hovoríme o tzv. suchom utopení. Už po troch minútach bez kyslíka môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu mozgu či k úmrtiu.

 

Prvá pomoc dieťaťu, ktoré sa topilo

1. Okamžite začať oživovanie - 5 úvodných vdychov

2. Potom resuscitujeme tak ako pri dospelých, teda opakovaním 30 stlačení hrudníka dieťaťa a 2 vdychov

3. Hneď zavolať záchrannú službu

* Pozor! Do dieťaťa nikdy nevdychujeme objem vzduchu z pľúc, ale len objem vzduchu z našich úst!

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?