Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.07.2017 10:45 | Šport | Šport mix

Slovenská chodecká legenda Juraj Benčík: O nezávislosti dopingovky pochybujem!

Keď sa povie Juraj Benčík (72), každému priaznivcovi slovenskej a banskobystrickej atletiky sa vybaví v mysli najúspešnejší chodecký tréner v našej histórii.

Stál za olympijskými triumfami Jozefa Pribilinca v Soule 1988 i Mateja Tótha, ktorého viedol jedenásť rokov, v Riu de Janeiro 2016. Keď sme sa ho spýtali, čo si myslí o (ne)dopingu svojho bývalého zverenca Mateja Tótha, priznal, že odkedy sa to dozvedel, poriadne nespal, taký je pobúrený. 

? Aká bola vaša prvá reakcia na obvinenie Mateja Tótha?

- Ostal som v šoku. Podľa mňa to je obrovský škandál, ale nie pre neho. Škandálne sa správajú WADA (Svetová antidopingová agentúra) a IAAF (Medzinárodná asociácia atletických asociácií), ktoré hlásajú morálku a etiku... Ony vyslovili podozrenie a okamžite vyniesli ortieľ. Bez toho, aby sa atlét mohol brániť. Kde tu je v 21. storočí prezumpcia neviny? Že sa najskôr vynesie trest, až potom sa má zainteresovaný brániť. Viete si to predstaviť v iných oblastiach života? Ja nie.

 

? Čo vám je na tom najviac podozrivé?

- To, že to tak dlho trvalo! Kde boli viac ako rok? Nezrovnalosti v biologickom pase športovca sú predsa jasné po analýze, ktorá nemôže trvať viac ako tri dni... Hneď potom sa mali ozvať, že tam niečo nie je v poriadku. Veď mali jeho testy z mája, keď po zranení začal naplno trénovať, a potom aj tri z Ria. Teraz to považujem za účelové. Jednoducho, aby Matejovi zabránili v štarte na svetovom šampionáte v Londýne, kde mal šancu obhájiť titul. Veľmi mi to pripomína stredovekú honbu na čarodejnice. Na upálenie stačilo podozrenie!

? Kto by mal na tom záujem?

- Našli by sa... Stačí, ak si uvedomíme, že v komisii, ktorá vyriekla toto nepochopiteľné a nedokázateľné obvinenie nad naším atlétom, je austrálsky lekár. A kto skončil za Matejom v Riu druhý? Austrálčan Jarred Talent (ten prišiel aj k zlatu z OH 2012 po diskvalifikácii Rusa Kirďapkina - pozn. autora)... Keby naozaj došlo k tomu, že mu vezmú medailu, kto ju dostane? To je očividný stret záujmov. Okamžite, ako sa došlo k tomu, že sú tam nejaké nezrovnalosti, tam nemal austrálsky lekár čo robiť!

?  Ako si to teda má obyčajný fanúšik vysvetliť?

- Ja si myslím, že WADA má matematický vzorec, ktorý registruje len odchýlky. Akoby tam ani nepracovali ľudia... Je predsa logické, že športovec má iné hodnoty v apríli, keď je zranený, a iné, keď sa vráti z vysokohorského či stredohorského sústredenia. To vedia aj laici, prečo tam chodia tí, ktorí sa venujú vytrvalostným športom. Navyše, keď niekto chodí na takúto prípravu pravidelne pätnásť rokov, už sa mu zmení krvotvorba... Toto by predsa tí, ktorí tam pracujú, mali vedieť!

?  Má teda podľa vás Matej vôbec šancu dokázať svoju nevinu?

- Určite má, a som presvedčený, že ju dokáže. Myslím si, že je 14 rokov vo vojenskom športovom centre, kde sú uložené všetky výsledky jeho testov. Lenže to všetko chce čas. Vieme veľmi dobre, ako dlho to trvalo českému cyklistovi Romanovi Kreuzigerovi...

Na osvieženie pamäti: český cyklista Roman Kreuziger bojoval s obvinením z nezrovnalostí v biologickom pase športovca dva roky. Podstúpil test na detektore lži a všetko sa skončilo dve hodiny pred začiatkom civilného procesu. Vtedy WADA stiahla žalobu a obvinenie z dopingu. Cyklistovi sa dodnes nik neospravedlnil, jazdí ďalej. Aj na tohtoročnej Tour de France!

Ide o súbor hodnôt z nameraných testov športovca. Porovnáva výsledky a hodnoty z rôznych časových období. V prípade neprirodzenej odchýlky od normálu naznačuje možné užitie nedovolených prostriedkov alebo zakázaných metód. V tej chvíli začína antidopingová agentúra disciplinárne konanie a prikročí k pozastaveniu činnosti.

 

Možné príčiny odchýlky:

1. vedomý doping 

2.nevedomý doping 

3. zmena zdravotného stavu z dôvodu choroby alebo jej liečenia, vtedy musí športovec požiadať o tzv. terapeutickú výnimku.

 

Kto je juraj benčík?

- svojich zverencov mal na všetkých olympiádach v rokoch 1980 – 2012 s výnimkou bojkotovaných OH 1984

- v r. 1981 – 1990 bol šéftrénerom československej, 1991 – 1992 nórskej a 1993 – 2001 slovenskej chodeckej reprezentácie

- Jozefa Pribilinca doviedol k zlatu na OH 1988, ME 1986, na halových ME 1987 a 1988

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Mária Lukačovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur