Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2017 11:55 | Správy | Servis | Cestovanie
Foto

Kde sa Slovákom oplatí dovolenkovať? Porovnali sme silu eura v zahraničí

Hoci cestovné kancelárie dovolenkárov lákajú na exotiku, mnohí Slováci uprednostňujú osvedčené letoviská či oddych na skok od domova. Vo väčšine okolitých krajín sa však eurom neplatí, a tak sú naši dovolenkári nútení myslieť na prepočet meny.

Nový Čas porovnal aktuálny kurz u našich susedov v Česku, Poľsku a Maďarsku, ale aj v obľúbených destináciách Slovákov - Chorvátsku, Anglicku či Turecku. Pozrite sa, kam sa podľa odborníkov oplatí vycestovať najviac a akú hodnotu má naša 100-eurovka v zahraničí.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

 Na to, koľko Slováci na dovolenke minú, vplýva aj sila eura oproti ostatným menám. Ak sa totiž euru v porovnaní s tamojšou menou darí, môžeme si dovoliť viac. Platí to však aj naopak. „Keď sa naša mena oproti tej zahraničnej oslabuje, tovary a služby v zahraničí sa pre nás stávajú drahšie,“ vysvetľuje Jana Glasová, analytička Poštovej banky. A ako silu eura Slováci pocítia pri dovolenkách u našich susedov či v obľúbenom Chorvátsku? „Keď sa pozrieme na tieto štyri krajiny z pohľadu porovnania kúpnej sily, tak našich dovolenkárov to najlacnejšie vyjde v Maďarsku.

Otvoriť galériu
Zdroj: iStock
Ďalej nasledujú Česká republika a Poľsko. Najdrahšie pre nás vychádza aj naďalej Chorvátsko, kde sú nákupy aj ceny za služby drahšie ako na Slovensku, a to najmä počas dovolenkovej sezóny,“ tvrdí ekonomický analytik nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli. Ak by sa však Slováci rozhodli cestovať ďalej, tento rok sa im peniaze oplatí najviac minúť v Turecku či vo Veľkej Británii.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

 

Drahšie ako vlani

Podľa analytičky Glasovej je momentálne euro oproti menám nášho regiónu slabšie ako v rovnakom období minulého roka. „Najlepšie je na tom euro v porovnaní s maďarským forintom, oproti ktorému je medziročne slabšie približne o -2 %. Oproti českej korune však euro stráca -3 % v porovnaní s vlaňajškom a oproti poľskému zlotému až vyše -4 %. Z hľadiska kurzového vývoja nás teda dovolenka u našich susedov môže vyjsť o niečo drahšie ako tá minuloročná,“ tvrdí Glasová s tým, že zdraženie by nemalo byť drastické.

V krajinách, kde sa neplatí eurom, by sme však mali myslieť na niekoľko pravidiel, ktoré šetria naše peniaze. „Klientom cestujúcim do zahraničia odporúčame zobrať si so sebou viacero kariet a používať ich hlavne na platenie u obchodníkov,“ radí Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky, s tým, že z hľadiska výmenného kurzu je pre turistov výhodnejšie vybrať si hotovosť na jednu transakciu priamo v zahraničí.

Chorvátsko - Drahšie reštaurácie 
aj apartmány
V Jadranskom mori sa každoročne okúpu státisíce Slovákov. „Negatívnou správou je, že euro je oproti chorvátskej kune približne o -1,5 % slabšie ako vlani. Z hľadiska kurzov nás teda dovolenka v Chorvátsku môže vyjsť o niečo drahšie,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Nakúpime tam za viac ako doma a ceny sú vyššie najmä v reštauráciách a v zariadeniach naviazaných na dovolenkovú sezónu,“ myslí si Reguli.
Aktuálny kurz: 1 € = 7,415 HRK

Česko - Najdrahšie nás vyjdú Karlove Vary
Do Česka cestujeme veľmi často. Mnohým tam žijú príbuzní a výhodou je aj nulová jazyková bariéra. „Kúpna sila závisí aj od lokality, kde dovolenkujeme. Jedným z najdrahších miest V Českej republike sú pre Slovákov práve Karlove Vary. V Česku sa nám oplatí tankovať a kupovať veci bežnej spotreby, niektoré potraviny sú totiž lacnejšie ako u nás, “ tvrdí ekonomický analytik Martin Reguli.
Aktuálny kurz: 1 € = 26,079 CZK

Maďarsko - Cenovo najdostupnejší sused
Do Maďarska to Slovákov ťahá najmä do Budapešti a k obľúbenému Balatonu. Medziročne je na tom euro v porovnaní s forintom z okolitých mien najlepšie. „Maďarsko je krajina, kde pre Slovákov je dlhodobo výhodné nakupovať, a to najmä pre nestabilitu forintu. Myslím si, že táto situácia pretrváva a stále sa nám oplatí dovolenkovať práve u našich južných susedov. Rozhodujúce je však to, kedy sa tam človek vyberie,“ dodáva Reguli.
Aktuálny kurz: 1 € = 308,38 HUF

Turecko - Lacnejšie o 21 %
Kurzový vývoj Slovákom toto leto najviac praje v Turecku. Oproti tureckej líre totiž euro posilnilo takmer o 21 %. „Turecká líra doplatila na nestabilné politické prostredie. Blízkosť konfliktu v Sýrii a pokus o prevrat spôsobili únik časti investorov z Turecka,“ vysvetľuje ekonóm ČSOB Marek Gábriš.
Aktuálny kurz: Turecko 1 € = 4,1465 TRY

Anglicko - Výhodnejšie ako vlani
Tento rok v porovnaní s vlaňajším euro oproti britskej libre posilnilo o 11 %. „Libra je medziročne slabšia z dôvodu štartu odchodu z Európskej únie,“ vysvetľuje hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.
Aktuálny kurz: Anglicko 1 € = 0,8848 GBP

Poľsko - Lacná elektronika aj oblečenie
Na lacné nákupy do legendárneho Noweho Targu či Jablonky sa kedysi Slováci hrnuli autobusmi. „Poľsko bola dlhodobo destinácia, kde nás lákali nízke ceny. Aj dnes sa tam oplatí nakupovať najmä elektroniku, autá či oblečenie. V poslednom čase je to však náročnejšie. Poľský zlotý totiž oproti euru posilnil, napriek tomu sa však pre našich dovolenkárov a kupujúcich Poľsko stále radí k lacnejším destináciám,“ hovorí Martin Reguli.
Aktuálny kurz: 1 € = 4,232 PLN*

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu