Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2017 20:15 | Šport | Motorizmus

Bottas vyhral VC Rakúska, druhý Vettel zvýšil náskok na čele šampionátu

Fín Valtteri Bottas sa stal systémom štart-cieľ víťazom Veľkej ceny Rakúska seriálu MS formuly 1.

Jazdec tímu Mercedes si pripísal na konto druhý triumf v F1 v kariére. Na druhom mieste skončil líder šampionátu Nemec Sebastian Vettel na Ferrari, pódium skompletizoval tretí Austrálčan Daniel Ricciardo na Red Bulle.

Fínsky jazdec je v priebežnom poradí seriálu MS na tretej pozícii, Vettel zvýšil náskok na čele klasifikácie pred v nedeľu štvrtým Lewisom Hamiltonom (Mercedes) už na dvadsať bodov. Hamilton štartoval po penalizácii až z ôsmej pozície.

Bottas mal z pole position dokonalý štart, hneď od úvodných metrov sa dokázal výraznejšie odpútať od svojich rivalov a od prvého kola si išiel svoje vlastné preteky. O vzruch sa v prvej zákrute postaral Kvjat, ktorý spustil reťazovú reakciu, keď ťukol do Alonsa a ten následne do Verstappena. Ruského pilota za tento moment potrestali prejazdom boxovou uličkou, obaja účastníci incidentu však po prvom kole museli odstúpiť z pretekov. Hlavne pre Verstappena pokračuje tohtoročná "čierna" séria, keď nedokončil už piate preteky z uplynulých siedmich VC. 

 

Hamiltonovi medzitým vychádzala stíhacia jazda, z ôsmej pozície sa postupne prepracoval v úvodnej štvrtine pretekov na piate miesto. Progres zaznamenali tiež oba Williamsy, ktoré postúpili oproti štartu o osem pozícií a razom sa ocitli na miestach zaručujúcich body. 

Od 32. kola miešali poradím zástavky v boxoch, ako prvý do nich zamieril Hamilton. Britovi taktika vyšla, skoršou zastávkou sa mu podarilo dostať cez Räikkönena. Fín síce stanovil nový rekord okruhu, ale svoje umiestnenie nedokázal zlepšovať. Záver nepriniesol očakávanú drámu, Vettelovi sa nepodarilo stiahnuť stratu na vedúceho Bottasa a ani snaha Hamiltona dostať sa cez Ricciarda nevyšla.   

"Trochu mi to oživilo spomienky na Rusko, kde ma tiež Vettel doťahoval. V poslednej fáze som mal totiž problémy s pneumatikou. Na začiatku som si vedel bez problémov kontrolovať pozíciu. Je to druhé víťazstvo v mojej kariére, ďakujem svojmu tímu za to, že mi to umožnil. Nie sme ešte ani v polovici sezóny, ale som rád, ako sa doteraz vyvíja," uviedol víťaz pretekov počas pódiového rozhovoru.

Len necelá sekunda delila od triumfu Vettela, ktorého však napokon potešil konečný výsledok: "Bol som veľmi blízko. Vedel som totiž, že má problém. Na začiatku pretekov som sa trochu trápil, ale hneď po výmene pneumatík som Bottasa pomaly sťahoval. V závere som už bol blízko, ale Perez ma spomalil. Chýbalo mi možno kolo navyše. Celkovo to však je dobrý výsledok." 

Najväčšiu radosť mal tretí Ricciardo, ktorý natiahol počet pódiových umiestnení za sebou už na päť: "Štart bol dobrý, ale na konci ma Hamilton dobiehal. Snažil som sa ísť konzistentne, brzdiť tam, kde som mal. Som rád, že som v Rakúsku napokon dosiahol na pódium. Teší ma, že z toho je tretie miesto." 

Seriál F1 pokračuje Veľkou cenou Veľkej Británie, ktorá je na programe v nedeľu 16. júla na okruhu Silverstone. 

Výsledky Veľkej ceny Rakúska F1:

1. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 1:21:48,523 h, 2. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +0,658 s, 3. Daniel Ricciardo (Aust./Red Bull) +6,012, 4. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +7,430, 5. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +20,370, 6. Romain Grosjean (Fr./Haas) +73,160, 7. Sergio Perez (Mex./Force India), 8. Esteban Ocon (Fr./Force India), 9. Felipe Massa (Braz./Williams), 10. Lance Stroll (Kan./Williams), 11. Jolyon Palmer (V. Brit./Renault), 12. Stoffel Vandoorne (Bel./McLaren), 13. Nico Hülkenberg (Nem./Renault), 14. Pascal Wehrlein (Nem./Sauber) všetci +1 kolo, 15. Marcus Ericsson (Nem./Sauber) +2 kolá, 16. Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso) +3 kolá, Carlos Sainz (Šp./Toro Rosso), Kevin Magnussen (Dán./Haas), Max Verstappen (Hol./Red Bull), Fernando Alonso (Šp./McLaren) všetci nedokončili

Poradie jazdeckého šampionátu (po 9 z 20 VC):

1. Vettel 171 b., 2. Hamilton 151, 3. Bottas 136, 4. Ricciardo 107, 5. Räikkönen 83, 6. Perez 50, 7. Verstappen 45, 8. Ocon 39, 9. Sainz 39, 10. Massa 22, 11. Stroll 18, 12. Hülkenberg 18, 13. Grosjean 18, 14. Magnussen 11, 15. Wehrlein 5, 16. Kvjat 4, 17. Alonso 2

Poradie konštruktúrskeho šampionátu:

1. Mercedes 287 b., 2. Ferrari 254, 3. Red Bull 152, 4. Force India 89, 5. Williams 40, 6. Toro Rosso 33, 7. Haas 29, 8. Renault 18, 9. Sauber 5, 10. McLaren 2

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!