Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2017 06:00 | Správy | Zaujímavosti
Foto

Záhadné stvorenia z morských hlbín: Konkurujú delfíny lekárskym ultrazvukom?

Čarovné stvorenia z hlbín mora! Také sú delfíny, ktoré odpradávna fascinujú ľudstvo.

Niet sa čomu čudovať, schopnosti týchto cicavcov naozaj hraničia s nadprirodzenom. Okrem toho, že svojou inteligenciou neustále prekvapujú aj najbystrejšie hlavy sveta, delfíny pomáhajú liečiť. V čom tkvie ich zázračná sila? Dočítate sa v ďalšej časti seriálu Najväčšie záhady sveta.

O tom, že sú delfíny inteligentné, niet pochýb. No to, čo všetko dokážu, zostáva pre vedcov ešte stále záhadou. Isté však je, že vedia liečiť. Dokonca to robia úmyselne a vedome. Morských terapeutov dnes využívajú delfináriá po celom svete. Či už máte utrápenú dušu, telesné alebo mentálne postihnutie či obrovský stres, nie je takmer nič, čo by tieto večne usmiate tvory nezvládli napraviť. Ale ako je to možné?

Delfínoterapia

 

Zuzana Mathéová prežila s delfínmi snáď najviac času z celého Slovenska. Je totiž našou jedinou delfínoterapeutkou. Ako sama tvrdí, opísať moc týchto charizmatických tvorov je ťažké, pretože účinky ich prítomnosti pochopíte, až keď sa dostanete do ich tesnej blízkosti. „Pobyt vo vode s delfínom - delfínoterapia je najefektívnejšia zo všetkých animoterapií. Na porovnanie 10 dní takejto terapie sa účinkami rovná 2,5 roku hipoterapie na koníkoch. Je tomu tak vďaka ultrazvukovým vlnám, ktoré delfíny vysielajú,“ hovorí a jedným dychom dodáva, že terapia je vhodná pre všetky vekové kategórie a širokú škálu problémov od autizmu, downovho syndrómu až po telesné postihnutia, depresie, nádory či psychické problémy.

Blahodarné účinky tesnej blízkosti delfínov však pocítia aj zdraví ľudia. „Ultrazvukové vlny, ktoré tieto zvieratá vysielajú, prenikajú celým naším telom, od mäkkých tkanív až do kostí. Tieto vibrácie pôsobia ako mikromasáž, spomaľujú rytmy mozgu a harmonizujú pravú a ľavú hemisféru. Vlny vás dostanú do hladiny alfa, to znamená, že sa nervový systém upokojí a organizmus dokonale uvoľní. Okrem toho tento prírodný ultrazvuk vytvára nové nervové prepojenia,“ vysvetľuje delfínoterapeutka.

Otvoriť galériu

Tajná komunikácia

Delfíny sa v oceánoch a moriach orientujú pomocou echolokácie. „Môžeme povedať, že delfíny vidia ušami, pretože práve zvuk vytvára v ich mozgoch detailný obraz. Funguje to tak, že vyšlú do priestoru vysokofrekvenčný tón, ktorý vytvorí zvukovú stenu a tá putuje morom. Predmety, na ktoré stena narazí, zvuk odrazia a delfíny tento odraz spätne príjmu. Podľa toho vedia presne lokalizovať okolité predmety, ich dĺžku, veľkosť či hustotu, niekedy až na vzdialenosť päť kilometrov.“

Práve táto super schopnosť sa využíva pri terapii s človekom. „Vysokofrekvenčné zvuky prechádzajú cez všetky vnútorné orgány, presne tak, ako keď vás lekár vyšetruje pomocou ultrazvuku. Delfíny takto dokážu odhaliť aj rôzne anomálie, zmeny v tkanivách či iné odchýlky.“ Jednoducho zviera si vás vo vode celého oskenuje a ak narazí na nejaký problém, dá vám o tom vedieť. „Dôležité preto je, aby bol kontakt človeka s delfínom čo najbližší.“ Vysokofrekvenčné zvuky vysielajú delfíny cez melon - dutinu v hornej časti hlavy a spätne ich prijímajú cez spodnú časť čeľuste.

POROZUMIEME IM?

Aj keď sa to možno na prvý pohľad zdá ako úryvok zo sci-fi románu, dorozumievanie ľudí a delfínov sa v dnešnej dobe nezdá byť až také nemožné. Výskum biologičky Laury May - Collado z univerzity v Puerto Ricu dokázal, že delfíny sú schopné komunikovať aj medzidruhovo. May-Collado zistila, že ak sa stretnú dva delfíny rôzneho druhu, aby sa dorozumeli, začnú používať akýsi prechodný jazyk.

Čo je však oveľa zaujímavejšie je fakt, že podobne by sme sa s delfínmi mohli dohovoriť aj my ľudia. Doteraz bolo hlavným problémom to, že ľudské ucho nedokáže zachytiť vysokofrekvenčné ultrazvukové štebotanie delfínov. Preto vo výskumnom stredisku Tokijskej univerzity morských vied a technológií vymysleli podvodný reproduktor, ktorý delfínom vysiela signály za hranicou ľudského počutia. Pomocou tohto zvláštneho prístroja sa biológovia snažia preložiť jazyk delfínov, o ktorom sa predpokladá, že je veľmi zložitý a rozvinutý rovnako, ako ľudská reč.

AKO ĽUDIA

Mnohé rozsiahle štúdie dokázali, že delfíny sú oveľa chytrejšie, ako sme si kedy dokázali predstaviť. „Výskum spred pár rokov ukázal, že delfíny ako jediný zvierací druh okrem opíc jasne rozoznajú svoj odraz v zrkadle. Dokonca si obzerajú jednotlivé časti tela presne tak, ako keď sa obzerajú v zrkadle ľudia. Sú si vedomí sami seba, čo je prvým znakom inteligencie,“ prezrádza Mathéová. Ich mozog váži približne o 350 gramov viac, ako mozog dospelého človeka, ale pomer veľkosti mozgu k ostatnému telu je porovnateľný s naším. Hustota nervových buniek je tiež veľmi podobná. „V mozgovej kôre delfína je však viac rýh a závitov, ako máme my. Dá sa z toho usudzovať, že ich mozog by mohol vykonávať podobne náročnú činnosť, ako ten náš.“ V tomto smere nevyznieva absurdne ani tvrdenie, že ľudské telo a telo delfína sú najorganizovanejšie hmoty vo vesmíre. „Existujú názory, že tieto morské cicavce dokážu premýšľať o budúcnosti a zatiaľ čo človek využíva 4 – 5% kapacity mozgu, delfíny až 10,“ tvrdí dlhoročná delfínoterapeutka.

Otvoriť galériu

OCHRANCOVIA

Super schopnosti delfínov pritom nie sú žiadnou novinkou. „Pre starých Grékov boli symbolom slobody a šťastia. V gréckej mytológii sú tieto zvieratá zasvätené bohyni lásky Afrodite a bohovi slnka a svetla Apolónovi. Traduje sa, že majú spojitosť s pupkom sveta – gréckymi Delfami, ktoré boli podľa nich pomenované. Podľa báje priviedli delfíny do Delf kňazov z Kréty, ktorí tu založili jeden z najposvätnejších chrámov svojej doby,“ vysvetľuje Mathéová.

Známe sú aj príbehy námorníkov, ktorí na morských spoločníkov nedali dopustiť. „Verili, že nech sa stane čokoľvek, delfíny im pomôžu dostať sa v poriadku do svojho prístavu.“ Ak neveríte, opýtajte sa námorníkov, ktorých stretnete na letnej dovolenke. Starí morskí vlci vám určite radi porozprávajú jeden z príbehov o tom, ako delfín na mori zachránil ľudský život.

Čo ešte dokážu?

• zachraňovať topiacich sa ľudí

• navigovať lode cez bezpečné prielivy

• vydržia pod vodou až 15 minút

• majú najlepšiu pamäť z ríše zvierat

• pomáhajú chorým, starším a zraneným členom spoločenstva

• majú výbornú schopnosť samoliečby, napríklad po napadnutí žralokom. Iné zvieratá by vykrvácali.

• Za pomoci prístroja sa biológovia snažia preložiť jazyk delfínov

• Ultrazvukové vlny delfínov prenikajú celým telom človeka

• Zviera si vás vo vode oskenuje a ak nájde problém, dá vám o ňom vedieť

Kto je Zuzana Mathéová (42) ?

- vyštudovala špeciálnu pedagogiku pre sluchovo postihnutých a telesnú kultúru 

 -delfínoterapeutkou je už 4 roky

- vyučuje prístrojové potápanie PADI

-potápa sa 27 rokov, má za sebou vyše 4 000 ponorov

-býva v Bratislave

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS