Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2017 07:00 | Správy | Politika

Matka zavraždeného Róberta Remiáša († 25) po spovedi o amnestiách: Drsný odkaz pre Lexu!

Má čo povedať aj k smrti, ktorá doteraz máta Slovensko. Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivan Lexa (55) sa okrem amnestií a únosu Kováčovho syna rozrozprával aj o dvoch kľúčových ľuďoch, ktorí stoja v pozadí celej kauzy.

Dlhé roky sa totiž úmrtie Róberta Remiáša († 25) spája so SIS, avšak prepojenie sa nikdy nedokázalo. Práve v súvislosti s explóziou, pri ktorej mladý Remiáš zahynul v aute, si Lexu v minulosti vzala na mušku aj polícia. Ako na to po 21 rokoch reaguje sám exšéf tajných?

 

Potom ako Ústavný súd zrušil kontroverzné amnestie Vladimíra Mečiara, ktoré mali kryť únos syna Michala Kováča, sa na verejnosti po dlhom čase ukázal bývalý šéf SIS Ivan Lexa. Jeho tajná polícia, ktorej v čase pohnutých 90. rokov velil, je často spájaná aj so smrťou Róbertsa Remiáša. Ten počas explózie vo vlastnom aute uhorel v roku 1996 a polícia incident doteraz nevyšetrila. „SIS nemala žiaden motív na to, aby sa Remiášovi čokoľvek stalo,“ snažil sa očistiť Lexa v rozhovore pre datel.sk.

Otvoriť galériu

Remiášovej drsné slová

Lexa taktiež naznačil, že za jeho smrťou môžu stáť dva dôvody. Známou skutočnosťou je podľa neho prostredie, v ktorom sa pohyboval Remiáš, a to bola otázka drogového dílerstva. „Druhej skupine mohli byť zase nepríjemné informácie, ktoré mohol očitý svedok Remiáš hovoriť,“ ukázal prstom na možných vinníkov. Nový Čas v súvislosti s jeho slovami oslovil matku samotného Remiáša Annu. „Čokoľvek povie, chápem, pretože sa chráni. Neriešim Lexu, pretože je to bastard, ktorý mi dal zavraždiť syna,“ adresovala Lexovi drsný odkaz.

Podľa exšéfa tajných nešlo zo strany SIS ani o zastrašovanie korunného svedka Oskara Fegyveresa, ktorému robil Remiáš spojku. Podľa vyšetrovateľa únosu Michala Kováča ml. Petra Vačoka nie je Lexovo správanie prekvapujúce. „Čo sme od neho čakali, že si bude sypať popol na hlavu alebo sa bude kajať? S jeho povahou asi ťažko,“ krúti hlavou Vačok.

Otvoriť galériu

Donátor Kočner

Exšéf tajnej polície, ktorý si v súčasnosti užíva jeseň života na ranči v Pezinku, tvrdí, že Fegyveres si mal po rozpútaní kauzy okolo zavlečenia vypýtať 3 milióny šilingov, aby začal nový život v zahraničí. Nakoniec vyfasoval milión od kontroverzného biznismena Mariána Kočnera. Fegyveres mal výslužku dostať na tajnom stretnutí s exprezidentom Kováčom v sprievode svojho právneho zástupcu.

Jeho slová potvrdil aj Kočner. „Pán Lexa si nevymýšľa. Pán Fegyveres bol v kufri mercedesu, ktorý patril doktorovi Havlátovi. On šoféroval a ja som sedel vedľa neho. Tak sme prišli k pánovi prezidentovi, no rozhovor trval až tri hodiny,“ spresnil, no odmietol povedať, ako a prečo Fegyveresa našiel. Potvrdil len, že mu poskytol peniaze. „Áno, Fegyveres dostal milión šilingov,“ dodal bez iného vysvetlenia.

Otvoriť galériu

Čo povedal Lexa

... o Remiášovej vražde

Skupiny, ktoré by mohli mať záujem na tom, aby sa Remiášovi niečo stalo, vidím dve: známou skutočnosťou je prostredie, v ktorom sa pohyboval Remiáš, a to bola otázka drogového dílerstva. Druhej skupine mohli byť nepríjemné informácie, ktoré mohol očitý svedok Remiáš hovoriť a podporovali pána prezidenta.

... o podiele SIS na vražde

SIS nemala žiaden motív na to, aby sa Remiášovi čokoľvek stalo. Róbert Remiáš nebol príslušníkom SIS, neprešiel previerkami, ktoré mala SIS nastavené, nevedel o činnosti SIS nič, nepoznal osoby, ktoré pracovali v SIS. Nemal čím ublížiť komukoľvek, ublížiť SIS a orgánu ako takému. Mohol vedieť maximálne toľko, koľko mu povedal jeho priateľ Oskar Fegyveres.

... o Mečiarových amnestiách

Kauza vyšetrovania tragického úmrtia Róberta Remiáša nijako nesúvisela s amnestiálnymi rozhodnutiami a vyšetrovanie pokračovalo na akékoľvek zastavovanie.

... o Oskarovi Fegyveresovi

Pokiaľ by ste mali názor, že Remiášova smrť by bola zastrašenie pána Fegyveresa, tak na to by mohlo byť vytypovaných 50 významnejšie zastrašujúcich osôb, ktorým by sa mohlo niečo stať. Remiáš bol predovšetkým zlatá sliepka informácií pre SIS.

Keď niekto dostane za výpoveď milión šilingov, ktorú si vopred dohodne, že ho za to pošle niekto na tri mesiace do zahraničia, lebo za tri mesiace padne Mečiarova vláda, tak to vzbudzuje vážne otázky súvisiace s dôveryhodnosťou takéhoto svedka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!