Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2017 06:57 | Správy | Domáce správy

Podnikateľ, na ktorého sú všetci krátki: Kto Kočnerovi kryje chrbát?

Škandály sa mu lepia na päty! Technopol, Markíza, Glance House či únik intímnych esemesiek medzi politikmi a novinármi. To je len zlomok káuz, v ktorých figuruje meno kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera (54), známeho aj z neslávnych mafiánskych zoznamov.

Biznismen, na ktorého kšefty si viackrát posvietila polícia, na seba upozornil už v divokých 90. rokoch a svoje bohaté portfólio afér rozširuje naďalej. Kto je Marián Kočner a prečo jeho život už desiatky rokov lemujú prešľapy?

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Najnovšie vyplávalo na povrch, že Kočner si pred pár rokmi uplatnil daňové vratky za 8 miliónov eur a polícia prípad pochybne zastavila. Podobných „náhod“ je v súvislosti s Kočnerom hneď viacero.

Napriek tomu, že podnikateľ má dnes na pleciach kopu škandálov a pohybuje sa najmä v stavbárskom a realitnom biznise, pochádza z Ružomberka z bežnej slovenskej rodiny. „Moja mama učila 1. a 2. ročník na základnej škole, teda učila deti čítať a písať,“ zaspomínal si biznismen. Neskôr sa dal na novinárčinu a Novému Času Nedeľa prezradil, že dokonca zvažoval štúdium filmovej scenáristiky.

 

Počas štúdií si zašpinil ruky aj manuálnou prácou. „Robil som výškové práce, mal som svoju partiu, dokonca som natieral konštrukciu budovy dnešného rozhlasu! Maľoval som komíny, škároval panely na petržalských činžiakoch, umýval okná na budove STV,“ prezradil v minulosti. Zároveň už v tých rokoch pracoval ako novinár a upozornil, že si mesačne prilepšil až 3 000 korún, zatiaľ čo bežný novinársky plat bol cca 1 900 korún. „Keď som robil v hlavnej redakcii televíznych novín vnútropolitického spravodajstva, tak moje reportáže boli schvaľované viacerými kontrolami. Všetky fakty som musel mať overené a neexistuje, aby som napísal sprostosť,“ vrátil sa biznismen v pamäti do novinárskych čias.

Rodinná idylka

Na prievan v peňaženke sa dnes sťažovať nemôže a plnými dúškami si užíva benefity svojho tučného bankového konta. Spolu s manželkou Karolínou, ktorá sa rada pýši bohatým šatníkom, obýva luxusnú vilu na bratislavskej Kolibe. Netají sa láskou k rýchlym autám a ešte s väčšou obľubou parkuje „na hulváta“ napríklad na miestach vyhradených pre invalidov.

Otvoriť galériu
„Som si vedomý, že porušujem dopravnú vyhlášku a vždy za to zaplatím pokutu,“ obhajoval sa v apríli Kočner, keď si drzo odparkoval svoj mercedes na mieste pre hendikepovaných pred banskobystrickým supermarketom. Biznismen bronz naberá na exotických dovolenkách a začiatkom roka zažil obrovskú radosť, keď jeho najstaršia dcéra Karolína (32) porodila malého Marka.

Víťaz

Napriek rodinnej idylke je Kočnerov profesný život lemovaný radom škandálov. Prvým, v ktorom sa jeho meno objavilo, bola kauza z roku 1992 okolo bratislavského Technopolu, na ktorého si spolu s vtedajším synom prezidenta Michala Kováča ml. posvietili vyšetrovatelia. Podnik mal v tom čase prísť v pochybnom kšefte s textíliami o 69 miliónov korún (asi 2,3 milióna eur). Pri obchodných rokovaniach sa podľa svedkov mal objaviť práve aj Marián Kočner. Odvtedy sa na podnikateľa lepí jedna kauza za druhou.

V roku 1998 prišiel ako zástupca spoločnosti Gamatex do TV Markízy so súdnym rozhodnutím, podľa ktorého bola táto firma 51-percentným podielnikom v televízii. O Markízu sa preto rozhorel krátko pred voľbami doslova celospoločenský spor.

Kauza bytovky Glance House v Bernolákove (okr. Senec) súvisí zase s Kočnerovým realitným biznisom. Jej dostavbu zablokovala pre nezhody spoluvlastníkov Špeciálna prokurátúra, zákaz však zmietol zo stola vtedajší generálny porokurátor Dobroslav Trnka a nehnuteľnosť tak prihral firme svojho kamaráta Kočnera.

Poriadny humbuk bratislavský biznismen vyvolal aj pred rokom, keď gradujúcu kauzu okolo kšeftovania Ladislava Bašternáka s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom prekryl tlačovkou, na ktorej upozornil na pochybnú stránku s prepismi esemesiek a mailov medzi poslancom OĽaNO-NOVA Gáborom Grendelom a poprednými slovenskými novinármi.

Kočner svojimi podozrivými kšeftami akoby z oka vypadol práve kontroverznému biznismenovi Bašternákovi. Spája ich napríklad bytový komplex Five Star Residence. Zatiaľ čo Bašternák v rezidencii menil byty za podozrivo vysoké ceny, tak Kočner ich na svoju firmu Inkasný servis previedol len za 1 euro.

„Garantujem vám, že každá jedna kauza, v ktorej som sa ja objavil, skončila tak, že pravdu mal Kočner. Ja nikdy nestojím v kúte, neustúpim a nenechám sa umlčať,“ obhajuje sa dnes podnikateľ. Podľa politológa Jána Baránka ho predchádza jeho zlá povesť. „Kontroverzný je už len preto, že keď sa ukáže jeho prepojenie s nejakým politikom, tak ten politik sa z toho ihneď snaží nejako vyviniť,“ podčiarkol.

Kšefty s Ruskom

Kočner sa od študentských čias pozná aj s exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom, s ktorým má poriadne turbuletntný vzťah. Obidvaja si vbehli do vlasov v kauze Markíza, ktorú Rusko urovnal tak, že exspolužiakovi nakoniec vyplatil 100 miliónov korún (3,3 mil. eur)!

Neskôr, v čase, keď sa Rusko dostal na čele svojej strany ANO do druhej Dzurindovej vlády ako minister hospodárstva, sa ich cesty znova pretli. Bolo to akurát v čase, keď na Slovensko zavítal obrí investor KIA, ktorý plánoval rozbehnúť prevádzku pri Žiline. To ihneď využil prezieravý Kočner, poskupoval pozemky, na ktoré mal zálusk zahraničný investor a ponúkol ich štátu za premrštené ceny. Kočnerova finta sa nakoniec vyplatila a pozemky štátu s vysokým ziskom predal.

Otvoriť galériu
Rusko, ktorý po odchode z Markízy aj politiky bojoval s finančnými problémami, sa neskôr snažil získať peniaze predajom svojej luxusnej vily v Záhorskej Bystrici. A z krízy ho vytiahol až Kočner, ktorý nehnuteľnosť odkúpil. Rivali sa nakoniec pobratali aj pred objektívmi kamier v roku 2015 na pražskej premiére drámy Rómeo a Júlia, ktorú produkoval Rusko. Kočner v objatí s bývalým spolužiakom adresoval verejnosti ostrý odkaz: „Nech sa všetci po*ebú.“

Taktiež sa špekulovalo, že Rusko chcel Kočnerovi posunúť budovu nadácie Maják Nádeje, ktorú v roku 2002 odkúpil za symbolických 100 slovenských korún. V súčasnosti sa toto dynamické duo opäť dostalo do novín, keď Kočner vyrukoval so záhadnými zmenkami, ktoré na jeho hlavu mal pred 17 rokmi vypísať exriaditeľ Markízy Rusko. Podnikateľ sa tak v súčasnosti s televíziou súdi o mastných 69 miliónov eur.

Blízko k politikom

Svojský biznismen, ktorému nezlomilo väzy ani niekoľko policajných vyšetrovaní, má blízko aj k politikom. Aj jeho oslobodila v r. 1996 milosť exprezidenta Michala Kováča, ktorou chcel pomôcť svojmu synovi dostať sa z kauzy Technopol. Podľa jeho slov si potykal s Robertom Ficom a pozná sa aj s viacerými politikmi, ako sú Boris Kollár či exminister Ján Počiatek. Priateľstvo s kontroverzným biznismenom netají ani europoslankyňa a smeráčka Monika Beňová. V roku 2012 na verejnosť presiakla aj komunikácia medzi ním a Richardom Sulíkom, v ktorej liberál okrem iného podnikateľa podrobne informoval o voľbách na post generálneho prokurátora.

Kočner prednedávnom opäť udrel na politikov. Priznal, že absolvoval aj 6-hodinový rozhovor s Igorom Matovičom (Obyčajní ľudia) a pustil sa aj do expolitičky Ivety Radičovej, ktorej podľa svojich slov zadotoval prezidentskú kampaň. „Požičal som na túto kampaň osobe, ktorá ju viedla, 300-tisíc eur,“ prekvapil. Samotný podnikateľ sa dokonca snažil zapojiť do aktívnej politiky a v roku 2006 kandidoval na primátora Bratislavy. Z volieb urobil lotériu a voliči tak mohli zabojovať o 3 milióny korún (300-tisíc eur).

Kočnerove naj kauzy

1992 - Technopol

Otvoriť galériu
Budova Technopolu v bratislavskej Petržalke.
Zdroj: Martin Hanzel, Nový Čas
Išlo o podvod na firme Technopol, a. s., v ktorej mala prísť spoločnosť o 2,3 milióna dolárov. Do škandálu sa zaplietol aj syn vtedajšieho prezidenta Michala Kováča ml. Hlava štátu tak o niekoľko rokov schválila milosť aktérom namočeným do kauzy. Medzi nimi bol aj Marián Kočner.

 

1998 - Okupácia Markízy

Kočner spolu so spoločníkom Štefanom Ághom požadovali podiel v televízii na základe pohľadávky, ktorú uzatvoril vtedajší majiteľ televízie Pavol Rusko. V roku 1998 sídlo Markízy obsadili ochrankári firmy Gammatex, ktorej Kočner šéfoval. Okupácia vyvolala masívne protesty verejnosti, ale aj opozičných politikov. Dlžobu dvojici podnikateľov nakoniec vyplatil Rusko v hodnote 100 miliónov korún.

 

2011 - Mafiánske zoznamy

Kočnerovo meno sa objavilo v tzv. mafiánskych zoznamoch, o ktorých informoval Nový Čas. Malo ísť o dokumenty, ktoré zhotovila polícia, aj keď tá ich pravosť nepotvrdila. Na čiernej listine sa objavilo viacero mien členov podsvetia, ale aj netrestaných osôb či podnikateľov. Práve do tejto kategórie spadá aj Kočner.

 

2012 - Glance House

Predaj bytového komplexu v Bernolákove v roku 2012 s názvom Glance House zastavila Špeciálna prokuratúra. Toto rozhodnutie prelomil vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Stavba tak poputovala do rúk firiem, ktoré mali blízko ku Kočnerovi.

 

2012 - Sulíkova Sasanka

Na verejnosť unikla esemesková komunikácia a video stretnutia Mariána Kočnera a vtedajšieho podpredsedu parlamentu Richarda Sulíka. V priateľskom rozhovore zrejme natočenom v Kočnerovom dome sa preberajú horúce a citlivé témy vtedajšej politiky.

 

2016 - Vojna s Kollárom

Kočner s Kollárom útočili na seba v takmer pravidelných intervaloch s pomocou verejných tlačoviek. Biznismen obvinil Kollára, že dokopal svoju bývalú partnerku, keď bola tehotná a dokonca ho spájal s vraždou Michala Hjatmana, ktorý mal byť nastrčený v Kollárových firmách ako biely kôň. Kočner dokonca zašiel tak ďaleko, že verejnosti adresoval verejnú výzvu, ktorej občanom za informácie o Kollárovej nelegálnej činnosti sľuboval 10-tisíc eur.

 

2016 - Uniknuté esemesky

Biznismen počas tlačovky v roku 2016 upozornil na webovú stránku obsahujúcu uniknuté esemesky a maily medzi Gáborom Grendelom a niektorými novinármi. Kontroverzný podnikateľ tak upozornil na podľa neho nekorektný vzťah mezi politikom a žurnalistickou obcou.

 

2016 - Miliónové vratky

Tento rok sa podnikateľ pustil sa do boja s televíziou Markíza, ktorú v minulosti obsadili práve jeho ľudia. Podnikateľ sa súdi takmer o 69 miliónov eur v zmenkách, ktoré mal pred 17 rokmi vypísať na jeho hlavu exriaditeľ televízie Pavol Rusko.

 

Gustáv Murín, spisovateľ a expert na slovenskú mafiu: Nemá dosť

Otvoriť galériu
Čo sa týka Kočnera a množstva káuz okolo neho, tak typ takýchto ľudí si nikdy nedá pokoj. Ide o psychiku, ktorá takéto osoby skrátka nepustí. Kočner by si mohol dať už pokoj a nepredvádzať sa všade. Skrátka by nemusel byť taký viditeľný, aby toľko neprovokoval, no jemu to skrátka nedá. Rovnaký prípad je napríklad s Norou Mojsejovou či Borisom Kollárom. Sú to určité typy, ktoré nemajú nikdy dosť a myslím, že Kočnera napokon dostane práve toto.

Ján Baránek, politológ: Kočnerovi politici

Otvoriť galériu
Je známe, že Marián Kočner sa stretáva s politikmi a určite sa spolu na káve nerozprávajú o vodnom póle. Neviem, či už im poskytuje obchodné služby alebo služby v rámci podnikania, no bola by to veľká náhoda, že má medzi politikmi toľko kamarátov. Keď sa ukáže nejaké prepojenie politika a Kočnera, tak politik sa z toho snaží rýchlo vyvliecť. Samotní politici týmto postojom podčiarkujú fakt, že Kočner je mimoriadne zvláštny typ, s ktorým len tak niekto nechce mať niečo spoločné.

Grigorij Mesežnikov, politológ: Nezdravé pre politiku

Otvoriť galériu
Kočner je človek, ktorý má svoje podnikateľské zámery a snaží sa ich naplniť aj vďaka blízkym vzťahom k politikom. Podľa mňa to je veľmi nezdravé a pre čistú politiku by bolo dobre, ak by sa podobným spôsobom podnikateľské zámery nepresadzovali, pretože podkopávajú legitimitu rozhodnutí výkonnej či súdnej moci a prokuratúry. Je to príklad toho, ako sa človek s individuálnymi záujmami snaží ovplyvniť politické diania tak, aby to vyhovovalo jeho záujmom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch