Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Kňaz Prachár o kauze v Trnavskej arcidiecéze: Zničili Bezáka peniaze z mexických kartelov?!

O pár dní uplynie päť rokov od odvolania obľúbeného arcibiskupa Róberta Bezáka (57) z čela Trnavskej arcidiecézy.

 

Hoci Vatikán dodnes dôveryhodne nevysvetlil dôvody jeho konca, kňaz Marián Prachár z bratislavských Rusoviec v pondelok šokoval prekvapivým tvrdením. Bezák sa podľa neho musel porúčať, pretože sa odmietol pozerať na prepieranie nelegálnych príjmov z mexických kartelov cez účty arcidiecézy. Čo si o jeho tvrdení myslia najvyšší predstavitelia cirkvi na Slovensku a samotný Bezák?

Otvoriť galériu
Bratislavský farár Marián Prachár sa o Bezákovom odvolaní rozhovoril v diskusii na portáli aktuality.sk. Vyhlásil, že sa Bezák rozhodol urobiť poriadky vo financiách arcidiecézy. „On sa naozaj zahryzol, a ak je to pravda, že išlo o financie, neboli to financie slovenské, ale nejakých mexických kartelov, a boli do toho zapletení zaručene mnohí ľudia a do toho sa nemôžete pustiť sám,“ povedal Prachár.

V rozhovore pre Nový Čas však kňaz upresnil, že cez trnavské účty tiekli podozrivé transakcie, ba až „nelegálne peniaze“ od neznámych zdrojov s pochybnou minulosťou. „Sme presvedčení, že za tým boli financie. Pán Bezák potvrdil, že tam našiel veľa účtov, veľa neznámych peňazí. Prišli tam nejaké peniaze a nikto nevysvetlil, čo tie účty znamenali a koho to peniaze boli,“ tvrdí s tým, že cirkev by mala priznať ozajstné dôvody jeho odvolania.

Nový Čas konfrontoval tvrdenie kňaza Prachára s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS): „Sú to súkromné výpovede daného kňaza. Na to, aký je zdroj vyslovených tvrdení a čím konkrétne sú podložené, je potrebné spýtať sa priamo jeho,“ uviedol hovorca KBS Martin Kramara. Trnavská arcidiecéza sa nám do uzávierky nevyjadrila.

Otvoriť galériu
Bezák prehovoril

Nový Čas vyhľadal aj bývalého arcibiskupa Bezáka, aby sa vyjadril k šokujúcemu spájaniu Trnavskej arcidiecézy s peniazmi z mexických kartelov. „V tom, že ma zbavili funkcie, nešlo len o peniaze, išlo tam aj o ľudskú stránku. Pán Prachár sa však pomýlil, neboli v tom mexické kartely, tie v tom vôbec neboli, stačili na to napríklad len obyčajné peniaze od ľudí,“ hovorí Róbert Bezák, ktorý si zaspomínal na svoje odvolanie spred piatich rokov.

„Samozrejme, že tam bol problém vo financovaní, ale nešlo len o peniaze. Nechcem hovoriť o konkrétnych prípadoch, sú aj vážnejšie veci. Aj sám Prachár to povedal, že na úrovni toho, ako žije aj slovenská cirkev, tak moja vízia bola skrátka neprijateľná,“ dodal Bezák.

Šafárenie s financiami v Trnavskej arcidiecéze je dodnes veľkou neznámou. Keď tam Bezák zastával funkciu arcibiskupa, upozornil na pochybné účtovníctvo či neznámy počet účtov. Bezák mal dokonca po svojom predchodcovi zaplatiť pokutu vo výške 122 250 eur. Dôvodom mala byť nesprávne odvedená daň ešte v rokoch 2001 až 2003.

Aj v minulosti musela arcidiecéza doplatiť obrovský rozdiel dane. Prekvapením bolo aj 1,5 milióna dolárov, ktoré Bezákovi na úrad prišli bez vysvetlenia. Malo ísť o vyplatenie dividend od americkej spoločnosti Wells Fargo. Bezák tvrdí, že nenašiel oficiálny záznam o investovaní v USA.

Otvoriť galériu
Róbert Bezák.
Zdroj: anc
ČO MU VATIKÁN VYČÍTAL

  • miestnosť kúrie prebudoval na reštauráciu a telocvičňu
  • často nosieval civilné športové oblečenie
  • vystupovanie v médiách
  • presťahoval sa do kanonického domu
  • údajne sa obklopoval homosexuálmi a ľuďmi s pochybnou minulosťou
  • diskutoval na festivale Pohoda 

 

KAUZA BEZÁK

Apoštolská vizitácia

22. januára 2012 sa uskutočnila návšteva z Vatikánu v Trnavskej arcidiecéze, pár mesiacov nato nuncius Mario Giordano poslal Bezákovi list od pápeža Benedikta XVI., aby sám opustil úrad.

Oficiálne odvolanie

Vyšlo 2. júla 2012, pred ktorým Bezáka varoval aj druhý list. Informácia napokon vyšla vo vatikánskom denníku.

Bezák sa bráni

Neúspešne sa snaží spoznať dôvody svojho odvolania. V auguste 2012 pracuje ako výpomocný duchovný v Radvani v Banskej Bystrici. Na začiatku roku 2013 dostal zákaz vystupovať v médiách.

Odchod do Talianska

V decembri 2013 Bezák odchádza do kláštora redemptoristov v Taliansku, kde začal život rehoľníka. Domov sa vrátil až na konci roka 2014. Na verejnosti sa veľmi neukazuje.

Návštevy pápeža

25. júna 2014 sa Bezák objavuje na audiencii u pápeža Františka. Hovoril s ním 2 minúty a odovzdal mu list. Neskôr ho pápež opäť prijal, no už súkromne, a prisľúbil mu pomoc. Nič sa však neudialo.

Otvoriť galériu
Róbert Bezák.
Zdroj: anc
Kauza sa končí

Bezák 15. marca 2017 prvýkrát oficiálne vyhlásil, že svoju kauzu odvolania považuje za uzavretú a rezignuje.

FARÁR MARIÁN PRACHÁR
Museli to byť nelegálne financie 

Za svojimi slovami si stojí! Nový Čas vyspovedal kňaza Mariána Prachára z bratislavských Rusoviec, ktorý pre aktuality.sk vyhlásil, že netransparentné financie v Trnavskej arcidiecéze mohli pochádzať nielen z USA, ale aj z Mexika.

Otvoriť galériu
Ako ste to mysleli s tými peniazmi z mexických kartelov?

- Bezák aj iní spomínali, že to boli peniaze z Ameriky a možno Mexika. Nikto to nevysvetlil, no treba to brať s rezervou. Peniaze prišli a cez trnavský účet išli ďalej, dokázané to nemáme.

Máme si pod tým predstaviť legalizáciu nelegálnych príjmov?

- Neboli to peniaze riadne zaúčtované, museli to byť nelegálne peniaze. Ak by to bolo v poriadku, nemali by dôvod to neriešiť. Aj komisia, ktorú žiadal arcibiskup Bezák, aby urobila audit Trnavskej arcidiecézy, by nemala by problém ho nespraviť a seriózne ho urobiť a zverejniť, ak by išlo o riadne transakcie.

Išlo o drogy?

- To neviem.

Ak ste povedali mexické kartely, asi ste nemysleli cirkevné organizácie...

- Áno, to máte pravdu. (smiech)

O aké sumy išlo a kam peniaze smerovali?

- Všetci vieme, že sme mali a máme Slovákov vo Vatikáne. Sú to len dohady, že s tými peniazmi títo Slováci mali čo dočinenia. Slovenskí kňazi o tom museli vedieť.

Chcel s tým Róbert Bezák urobiť poriadok?

- Áno, čo môžeme predpokladať, tiež nemal zlý úmysel. Len nechcel nikoho dostať do problémov, lebo nemôžeme predpokladať, že sú to hneď tie najhoršie peniaze. Len chcel urobiť poriadok. Ak tie peniaze naozaj boli z čiernych fondov a z veľmi negatívneho zdroja, tak s tým nemusel ani on počítať. Tak sa začali tie kruhy brániť a najjednoduchšie je odstrániť toho, kto to kritizuje, ako dostať možno mnoho ľudí do basy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Pri zrážke dvoch osobných vozidiel v obci Horná Kráľová zomreli traja ľudia.
AktualizovanéFoto
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 38) a manželský pár