Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2017 03:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bratislavu terorizuje gang zlodejov: Prečo polícia stále nekoná?!

Aj keď ich chytia, po niekoľkých hodinách sú na slobode! V historických uličkách hlavného mesta sa už pár týždňov pohybujú dlhoprstí.

Medzinárodný gang tvoria zlodeji z Rumunska, Bulharska či Chorvátska, ktorí okrádajú hlavne zahraničných turistov.

Už niekoľko týždňov v centre hlavného mesta pôsobí gang zlodejov zo zahraničia, ktorý okráda turistov. Ide o dobre organizovanú skupinu približne 30 ľudí. Tí, ktorí v meste pracujú alebo sa tam počas dňa zdržiavajú, ich tváre dobre poznajú. Podľa nich tvoria gang väčšinou mladé dievčatá, ale nájdu sa aj staršie dámy. Nosia slnečné okuliare, cez plecia prehodenú veľkú šatku, maskujú sa dáždnikmi i mapami a tvária sa ako turistky. V skutočnosti sú však predmetom ich záujmu len kabelky turistiek.

Obavy z nich však majú aj obchodníci z centra mesta. Viackrát sa stalo, že gang okradol aj ich. „Videl som ich. Sú oblečené ako turistky, nerozprávajú sa, len si naznačujú rukami. Idú po kabelkách a ruksakoch. Často sedia v kaviarňach a čakajú. Hlásili sme to aj polícii, no neprišla,“ povedal Novému Času obchodník z Michalskej ulice.

 

Zdá sa, že si polícia s týmto problémom akosi nevie dať rady. Síce posilnila v centre mesta hliadky, za dva mesiace od vypuknutia problému však s nimi príliš nezatočila. Naopak, redaktorka TV Markíza Kristína Kövešová, ktorá na gang upozornila ako prvá, ich chytila niekoľko. „My sme usvedčili šesť žien a máme natočených sedem trestných činov,“ dodala redaktorka Kövešová.

Záznamy z kamier majú

Mestská polícia síce kamerové záznamy k dispozícii má, no konať nemôže. Už štyrikrát nasnímala kamerou, ako prefíkané ženy z gangu okrádajú ľudí. „Objasňovanie trestnej činnosti patrí pod pôsobnosť Policajného zboru,“ informoval hovorca mestskej polície Peter Pleva. Krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková tvrdí, že polícia má k dispozícii a pracuje s kamerovými záznamami zo Starého Mesta, ktoré pomáhajú ľudí z gangu usvedčiť.

Viacerí priznali, že keď gang videli kradnúť, volali políciu. Nový Čas sa preto pýtal, akú úspešnosť má teda polícia za posledný mesiac v objasňovaní krádeží vykonaných medzinárodným gangom vreckárov. To nám neprezradili. „Za obdobie od 1. 1. do 30. 4. 2017 evidujeme na útvaroch v pôsobnosti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I (Staré Mesto) celkovo 57 prípadov vreckových krádeží, pričom v 14 prípadoch sa podarilo takýto skutok objasniť,“ povedal policajný hovorca Michal Szeiff.

Prečo väčšinu vreckárov z gangu, na ktorých upozornila Kövešová, prepustili na slobodu, nie je jasné. Umožnili im totiž, aby sa znova vrátili do ulíc alebo sa vyparili za krádežami do inej destinácie, kde ešte nie sú pre políciu známou firmou. „Osoby, ktorým bola obmedzená osobná sloboda, sú prepustené na slobodu až vtedy, ak nie sú zákonné dôvody na iný postup. Prepustené sú však až po vykonaní potrebných úkonov,“ dodala na záver Mihalíková.

Pri otázke, prečo členov gangu nevyhostia z krajiny, aby tak zabránili ďalšiemu terorizovaniu turistov a obchodníkov v Starom Meste, Nový Čas odkázala na Trestný zákon.

Prípady, ktoré odhalila redaktorka Kövešová

1. Kradli z kabelky

 

Otvoriť galériu
Čo sa stalo: Redaktorka pristihla ženu s chlapom, ako kradnú z kabelky.
Reakcia polície: Redaktorka zavolala políciu, kým prišla na miesto, vreckári ušli. Redaktorka vo veci nevypovedala.

2. Kradla skupina žien

Otvoriť galériu
21.5.2017, Prímostie SNP
Zdroj: TV Markíza
Čo sa stalo: Pri krádeži prichytená skupina žien, do redaktorky hádzali dlažobné kocky.
Reakcia polície: Redaktorka privolala hliadku, ktorá ženy odviezla. Redaktorka nevypovedala.

3. Vrhli sa do rúk hliadky

Otvoriť galériu
Čo sa stalo: Bulharka Gergina I. (36) a Chorvátka Vesna H. (49), ktoré po krádeži naháňala redaktorka Kövešová, dobehli k hliadke.
Reakcia polície: Redaktorka hliadku informovala, odovzdala materiál a vypovedala ako svedok. Polícia obvinila ženy z krádeže, po 10 hodinách ich pustila, stíhané sú na slobode.

4. Bulharku stíhajú väzobne

Otvoriť galériu
Čo sa stalo: Redaktorka pristihla dve ženy pri krádeži, naháňala ich, no stratili sa jej pod Hradom. Zavolala policajnú hliadku, vypovedala ako svedok.
Reakcia polície: Polícia prípad riešila v superrýchlom konaní. Bulharku (22) obžalovali a odovzdali prokuratúre. Druhú ženu prepustili na slobodu.

Môžu využiť superrýchle konanie

Milan Ficek, advokát

- Pri tzv. vreckárskych gangoch má polícia v zásade rovnaké možnosti ako pri páchateľoch inej trestnej činnosti. Ak ide o prípad, keď osoba bola zadržaná pri páchaní takéhoto prečinu alebo bezprostredne po ňom, orgány činné v trestnom konaní môžu využiť inštitút osobitne skráteného vyšetrovania (tzv. superrýchle konanie). O vine a treste podozrivej osoby by sa mohlo rozhodnúť už v priebehu niekoľkých hodín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, Novy Cas, joc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!