Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2017 04:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

V Rači úradoval podpaľač: Obrovský požiar zničil 9 hektárov vinohradov, bude menej vína!

Báli sa o svoje životy! Obyvateľov bratislavskej mestskej časti Rača v sobotu popoludní vystrašil hustý dym, ktorý bolo vidieť na pár kilometrov.

Nad Hagarovou ulicou horeli vinohrady a pre nárazový vietor sa požiar šíril smerom k domom rýchlosťou blesku. Hasiči a policajti museli evakuovať až 20 ľudí a kvôli silným plameňom nakoniec zasahoval aj vrtuľník. Bilancia po uhasení požiaru bola hrozivá najmä pre vinárov - oheň pohltil vyše 500 metrov dlhé vinohrady!

V sobotu krátko po tretej hodine popoludní dostali hasiči aj policajti hlásenie o požiari vo vinohradoch nad Hagarovou ulicou v Rači. Podľa operačného strediska na mieste zasahovalo 57 hasičov, 17 dobrovoľných hasičov a 25 kusov techniky. Ratovali približne 500 metrov dlhý porast. Neskôr im na pomoc letel aj vrtuľník, ktorý vodu naberal na Zlatých pieskoch.

Otvoriť galériu

Obyvatelia boli vystrašení

 

„Policajti nám povedali, že sú dve ohniská. Začalo to ísť po línii vetra asi 100 metrov za 10 minút. Potom tu húkali hasiči a hľadali, kde sa môžu napojiť na hydrant,“ opísala minúty hrôzy obyvateľka blízkeho domu Zuzana (31). Po chvíľke sledovania vysokých plameňov ich hasiči poslali do bezpečia. „Išlo to rýchlo, ešte minútu a odrezalo by nám to cestu,“ doplnila Zuzana. Horšie na tom boli obyvatelia ulíc Zlatá a Stupavská, ktorých domy boli v tesnej blízkosti horiaceho vinohradu. „Povedali nám, že si máme zobrať najnutnejšie veci a odísť. Ani nie kvôli ohňu, ale kvôli hustému a štipľavému dymu,“ prezradil mladý majiteľ domu na Zlatej ulici.

Otvoriť galériu

Požiar niekto založil

Podľa obyvateľov Rače vo vinohradoch horí pravidelne. „Horelo tu aj minulý rok. Hovorí sa, že je tu podpaľač. Keď je zhorený vinohrad, dá sa odkúpiť,“ prezradila Zuzana. Po pár hodinách sa hasičom podarilo dostať zúrivé plamene pod kontrolu. Výška škody ešte nie je vyčíslená. Požiar podľa polície niekto založil. „Poverený príslušník začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Podľa vyjadrenia zisťovateľa príčin požiarov je pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru nedbanlivosť,“ informovala krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. V prípade dokázania viny hrozí podpaľačovi rok za mrežami.

Otvoriť galériu

Bude menej vína

Dušan Žitný, predseda Račianského vinohradníckeho spolku

Zničených je 9 hektárov. Je to hrozné, vyzerá to tam ako mesačná krajina. Majitelia to oplačú. Niektorí tam mali mladé štepy, tak je veľká škoda. Bude menej vína. Ďalšie susediace dva rady, ktoré sú ošľahnuté, tie už oberať nebudú.

Strosta vypísal odmenu

Peter Pilinský, starosta Rače

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu som sa rozhodol vypísať finančnú odmenu 1000 eur z vlastných prostriedkov na odhalenie a usvedčenie podpaľača. Stačilo málo a okrem zničených vinohradov a uhynutej zveri mohli na požiar doplatiť životom alebo zdravím aj ľudia. Všetky indície, prípady z nedávnej minulosti, okolnosti vzniku požiarov a tiež lokalita, v ktorej k nim dochádza nasvedčujú, že ide o jedného a toho istého páchateľa, ktorého vzrušuje pohľad na šíriace sa plamene.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Natália Labudová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska