Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2017 17:34 | Šport | Motorizmus
Video

Mimoriadna dráma: Nečakaný víťaz dnešnej VC! Vettel nabúral do Hamiltona

Austrálsky jazdec Red Bullu Daniel Ricciardo triumfoval v nedeľňajšej dramatickej Veľkej cene Azerbajdžanu motoristickej F1.

Na druhom stupienku skončil Fín Valtteri Bottas na Mercedese, ktorý na cieľovej rovinke zdolal Kanaďana Lancea Strolla na Williamse. Štvrtý skončil líder priebežného poradia Nemec Sebastian Vettel, ktorý zvýšil svoj náskok na 14 bodov pred druhým Britom Lewisom Hamiltonom na Merecedes. Ten obsadil na okruhu v Baku piatu priečku.

Pre Ricciarda to bolo prvé víťazstvo v aktuálnej sezóne a celkovo piate v kariére v F1. Naposledy sa z triumfu tešil vlani v Malajzii. Zároveň to bol prvá výhra v sezóne pre iný tím ako je Mercedes a Ferrari.

Hamilton si na štarte postrážil prvé miesto z kvalifikácie. Problémy mal jeho tímový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas, ktorý štartoval z druhého miesta, no po kolízii s tretím Kimim Räikkönenom musel ísť do boxov a prepadol sa až na chvost. Na druhú priečku poskočil Sebastian Vettel, tretí bol Sergio Perez. Vo ôsmom kole vypadol Jolyon Palmer, o tri neskôr aj Daniil Kvjat a o ďalšie dve aj Max Verstappen. To už jazdilo na trati safety car a jazdci to využili na zastávky v boxoch. V 20. kole dostal defekt Räikkönen a na trati bolo už tretíkrát bezpečnostné vozidlo. V nasledujúcom zamierili do boxov pre problémy Räikkönen aj Perez, ktorý mal kolíziu so svojím kolegom Estebanom Oconom, a vyzeralo to tak, že sa s pretekmi rozlúčia.

 

Dramatická situácia sa odohrala na čele, keď Vettel zozadu nabúral do Hamiltona, ktorý v zákrute riadne dupol na brzdy. Nemca situácia poriadne nahnevala a po divokej gestikulácii lídra obehol, z boku doňho vrazil a zaradil sa naspäť na druhú priečku. Incident vyšetrovali športoví komisári. V tom istom 22. kole organizátori preteky prerušili, keďže po viacerých kolíziách bolo na trati množstvo úlomkov. To využili mechanici Ferrari a Force India, opravili monoposty Räikkönena a Pereza a obaja sa vrátili do pretekov na chvost poradia.

Piloti sa vrátili na okruh po vyše 20 minútach za safety carom. Reštart využil Ricciardo, ktorý štartoval z 10. pozície, no poskočil na tretie miesto. V 26. kole vyšiel mimo trať Hülkenberg a skončil, krátko na to sa pre mechanické problémy s pretekmi rozlúčil aj Massa. V 32. kole prišiel zvrat v pretekoch. Hamiltonovi sa uvoľnil ochranný oblúk za hlavou sa musel ísť do boxov. Druhý v poradí Vettel zase dostal desaťsekundovú penalizáciu stop and go a tak na čelo poskočil Ricciardo. Druhý bol Lance Stroll a tretí Kevin Magnussen. Hamilton sa vrátil na ôsmej priečke, Vettel o jednu pred ním. Medzitým dostali tresty aj Perez a Räikkönen za to, že im mechanici opravovali monoposty mimo vyznačené zóny, a tak jazdili na chvoste.

Dopredu sa tlačil Bottas, ktorý sa postupne prebil na 4. miesto za Ocona. Pútal aj súboj Vettela s Hamiltonom, ktorí 12 kôl pred koncom jazdili na 5. a 6. priečke, keď takmer naraz predbehli Kevina Magnussena. Ten mal zjavné problémy a postupne strácal pozície. Desať kôl pred koncom definitívne odstúpil aj Perez. Vettel sa dostal pred Ocona na štvrté miesto, o kolo neskôr po peknom manévri zdolal Francúza aj Hamilton. Tri kolá pred koncom vypadol aj Räikkönen.

Ricciardo si udržoval približne päťsekundový náskok pred Strollom a dotiahol ho až do víťazného konca. Na druhom mieste však nakoniec skončil Bottas, ktorý na cieľovej rovinke zdolal osemnásťročného kanadského mladíka vo farbách Williamsu, pre ktorého to však bol aj tak najlepší výsledok kariéry. Štvrtú pozíciu uhájil Vettel, na ktorého sa tlačil piaty Hamilton.

Nasledujúca, v poradí deviata v sezóne, Veľká cena Rakúska sa v uskutoční v nedeľu 9. júla na okruhu Red Bull Ring v Spielbergu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené