Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2017 10:17 | Šport | Šport mix

Slovenské basketbalistky nehrajú iba o semifinále, v hre je aj svetový šampionát

Slovenské basketbalistky si zásluhou výhry nad Ukrajinou zabezpečili na ME 2017 v Česku účasť medzi ôsmimi najlepšími tímami.

Okrem súbojov o medaily dostanú šancu zabojovať aj o miestenku na MS 2018 do Španielska. Medzi svetovou elitou sa Slovenky predstavili naposledy v roku 1998 na šampionáte v Nemecku.

Tím kouča Mariana Svobodu sa v utorok večer v Hradci Králové postaral o veľké prekvapenie. Vyradil favorizovanú Ukrajinu a postúpil medzi top osmičku, čo sa mimo iných nepodarilo Rusku, Maďarsku či domácemu Česku. V útoku s 31 bodmi žiarila kapitánka Zuzana Žirková, ale hodnotné výkony podali aj ďalšie hráčky. V podkošovom priestore dominovala Marie Růžičková. Pivotka talianskeho Reyeru Benátky zaznamenala uznávaný double-double, keď k 13 bodom pridala aj rovnaký počet doskokov. Svojím výkonom sa odvďačila trénerovi Svobodovi, ktorý ju na zápas proti Ukrajine zaradil do základnej zostavy. K výhre Slovenkám podľa nej pomohlo najmä to, že proti favoritovi nemali čo stratiť.

"Hrali sme bez tlaku. Buď by sme vyhrali alebo ideme domov. Zobrali sme to z tej pozitívnej stránky, že keď vyhráme tak dobre, a keď nie, tak od nás aj tak nikto nič viac nečakal. Veľmi sme chceli s babami vyhrať, zabojovať a myslím, že to na palubovke bolo vidieť," tešila sa po výhre Růžičková.

 

Postup do play off v Prahe si Slovensko podľa nej zaslúžilo. "Máme z toho skutočne veľkú radosť. Myslím, že za to všetko, čím sme si prešli počas prípravy, všetky tie zmeny, sme si to ako družstvo spolu s realizačným tímom zaslúžili," pokračovala.

V Prahe odohrajú Žirková a spol. ďalšie tri zápasy. Vo štvrťfinále ich čakajú úradujúce vicemajsterky Európy Francúzky. V prípade výhry by Slovenky postúpili do semifinále a potom do finále či súboja o 3. miesto. V prípade prehry by ich čakali dve stretnutia o konečné umiestnenie. Aj tie budú mať zaujímavý náboj, keďže prvých päť tímov z ME si vybojuje účasť na MS 2018 v Španielsku. Ak medzi top päťkou bude aj Španielsko, postúpi aj šieste družstvo.

Prvou prekážkou na ceste za miestenkou na svetový šampionát bude Francúzsko. Tradičná európska veľmoc v ženskom basketbale obsadila na vlaňajších OH v Riu de Janeiro štvrté miesto. "Francúzky na každom jednom turnaji, kde štartujú, patria medzi favoritky. Je jedno, či je to olympiáda alebo iné šampionáty. Myslím však, že na týchto majstrovstvách zatiaľ nepredviedli žiadny úžasný výkon a že sa dá s nimi hrať," vravela Růžičková. Aj do tohto zápasu pôjdu so spoluhráčkami bez tlaku. "Ak vyhráme, tak super. Ak nie, tak máme ďalšie dva zápasy. Účasť na svetovom šampionáte je veľká motivácia, budeme bojovať na maximum," dodala.

Štvrťfinálový zápas Francúzsko - Slovensko je na programe vo štvrtok 22. júna v pražskej O2 Aréne so začiatkom o 20.30 h.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!