Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2017 21:10 | Správy | Zahraničné správy

Hasičské lietadlo v Portugalsku zmizlo: Svedkovia hovoria o ohnivej guli na oblohe!

Explóziu a veľkú ohnivú guľu zaznamenali očití svedkovia v horskej oblasti asi desať kilometrov od ohniska ničivých lesných požiarov v centrálnej časti Portugalska.

Zdá sa tak, že správy o havárii jedného z lietadiel podieľajúcich sa na boji s plameňmi v regióne, sú pravdivé. Ide údajne o stroj typu Canadair, a nie ako uvádzali prvé správy, spoločnosti s týmto názvom. Pod touto značkou sa svojho času vyrábali stroje na civilné i vojenské účely, medzičasom však túto produkciu po fúzii s iným výrobcom poznajú odborníci pod názvom Bombardier.

Záchranári pátrajú po vraku havarovaného stroja, až do jeho nálezu ostáva otázka o možných obetiach nezodpovedaná. V oblasti sú už aj vyslaní vyšetrovatelia, ktorí by mali objasniť príčiny nešťastia. Keďže je región zahalený dymom z pokračujúcich požiarov, za nešťastím mohla byť aj znížená viditeľnosť v dôsledku zadymenia.

V oblasti pôsobia hasiace stroje nielen z Portugalska, ale aj z Francúzska, Maroka, Španielska či Talianska. Hovorca španielskeho rezortu obrany medzičasom dementoval správy o tom, že by havarovaným strojom malo byť jedno zo španielskych lietadiel.

 

Ani hovorca portugalskej Agentúry pre civilnú ochranu Vitor Vaz Pinto nešťastie nepotvrdil, ale ani nedementoval s tým, že 13 strojov angažovaných touto inštitúciou je v utorok večer v poriadku. Na likvidácii plameňov sa však, ako pripomenul, podieľa 30 lietadiel, niektoré z nich na základe bilaterálnych medzivládnych dohôd i kooperácie s Európskou úniou.

Do boja s ničivými lesnými požiarmi v Portugalsku sa v utorok zapojilo okolo 1200 hasičov, ktorých zo vzduchu podporili posádky najmenej deviatich hasiacich lietadiel. Plamene vyčíňajú od soboty v horskej a lesnatej oblasti Pedrógao Grande, asi 200 kilometrov severovýchodne od Lisabonu. Počet obetí požiaru sa zvýšil už na 64. Medzi prvými 24 identifikovanými z nich neboli žiadni cudzinci. Zranených bolo podľa pondelkových údajov najmenej 135 ľudí vrátane 13 hasičov a jedného príslušníka ozbrojených síl. Plamene zničili desiatky domov a pripravili o život stovky zvierat.

Nielen v spomínanej oblasti, ale aj 20 kilometrov vzdialenej lokalite Gois bojovalo v utorok s mimoriadne rýchlo sa šíriacimi plameňmi okolo 800 hasičov a posádky štyroch hasiacich lietadiel. Tu museli preventívne siahnuť k evakuácii občanov zo 40 horských obcí. Nemožno vylúčiť zvýšenie počtu obetí, pretože niektoré z obcí v regióne sú nedostupné. Hasičom naďalej nepraje meteorologická situácia v oblasti, ktorú sužuje extrémne sucho, vysoké teploty a navyše aj silný vietor.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!