Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2017 11:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava
FotoVideo

Zamestnanci Volkswagenu vstúpili do ostrého štrajku: Bez vyšších platov neodídeme!

Zamestnanci najväčšej slovenskej automobilky začali v utorok historicky prvý štrajk. Nenastúpili do zmeny, ale pred fabrikou si rozložili stany, ležadlá či rybárske stoličky. Atmosféra tak pripomínala viac piknik, ako pracovný deň.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Snahu dosiahnuť lepšie platy podporil aj samotný premiér Róbert Fico (52). Odborníci však varujú, že štrajk môže mať nemalé dôsledky. Zatriasť môže nielen slovenskou ekonomikou, ale zároveň aj samotnou situáciou na trhu práce. To, ako dopadne, bude nepochybne i signálom pre ďalších investorov, ktorí príchod na Slovensko zvažujú.

Na parkovisku pred automobilkou sa v utorok ráno zhromaždili tisícky ľudí. Búriaci sa zamestnanci prichádzali v 3 zmenách. Štrajk začali o 6.00 ráno najmä pracovníci rannej zmeny, postupne sa k nim pridávali aj tí, ktorí končili nočnú šichtu. Zamestnancov vyčerpávalo silné slnko, na západe Slovenska totiž SHMÚ vyhlásilo výstrahy pred teplom. Podľa vedenia však ľuďom pitnú vodu a toalety v horúčavách namiesto organizátorov zabezpečil zamestnávateľ.



Mnohí zamestnanci si na rozpálenom betóne rozložili deky, rybárske stoličky či slnečníky. Vystúpenia rečníkov dostávali dav do varu a svoj názor prejavovali aj transparentmi s rôznymi heslami. Atmosféra sa vyhrotila o 14-tej popoludní, keď niektorí zamestnanci, ktorí aj napriek štrajku normálne pracovali, vychádzali z fabriky. Štrajkujúci ich za poriadneho hurhaja vypískali.

Stále sa nedohodli

 

Pokus o zvrátenie ostrého šrajku s neobmedzenou platnosťou prišel ešte deň pred jeho spustením zo strany zamestnávateľa. Ten navrhol celkovo navýšenie platov o 8,9 % v priebehu niekoľkých mesiacov. Pre robotníkov je to však málo a ich hlavnou požiadavkou ostáva zvýšenie tarifných miezd o 16 %.

Odborári poľaviť nechcú. „Naše body sú jedna mozaika, z ktorej sa poskladá obrázok. Pokiaľ s ním budú ľudia spokojní, tak sme spokojní aj my,“ uviedol predseda Moderných odborov Zoroslav Smolinský s tým, že k dohode ešte neprišlo. „V automobilke chýba ľudskosť. Toto vedenie nás ignoruje, je to dlhodobejšia záležitosť,“ dodal.

Riskujú priveľa

Výroba v automobilke v utorok bežala bez obmedzení len v závodoch v Martine a v Stupave. V Devínskej Novej Vsi, kde sa štrajk konal, bola výroba značne obmedzená. „Všetkým pracujúcim zamestnancom vypláca spoločnosť mzdu v plnej výške,“ uviedla hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová. „Vyzývame odborovú organizáciu na ústretový krok smerom k obojstranne akceptovateľnej dohode. Nezodpovedné požiadavky odborov ohrozujú budúcnosť podniku a pracovné miesta našich zamestnancov,“ tvrdí automobilka, ktorá pred štrajkom zamestnancom mala rozdávať letáky s vlastnou ponukou a informáciami, čo pre zamestnanca znamená štrajkovať.

Niektorí pracovníci to považovali za zastrašovanie. Bývalý predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Jozef Uhrík varuje, že už v minulosti „prišlo k dvom prípadom, keď mali odborári prehnané požiadavky, a tak vedenie koncernu presunulo výrobu do inej krajiny“.

Prečo sme sa rozhodli štrajkovať

Anton Štefanec (42), Bratislava - mechanik repasa

Otvoriť galériu
Anton Štefanec
Zdroj: ik
zárobok v čistom: 1 000 €

koľko by chcel: 1 160 €

Hlavnou požiadavkou je zvýšenie platov. Robím tu 20 rokov a mám v čistom 1 000 €. Zvýšenú triedu som nemal 15 rokov, čo je v hrubom zhruba 100 €. Pre mňa je ideálnym zvýšením 16 %.

 

Peter Makuch (27), Trnava - montážny pracovník

Otvoriť galériu
Peter Makuch
Zdroj: ik
zárobok v čistom: 800 €

koľko by chcel: 1 000 €

Pracujem tu nejaký ten rok a za ten čas sa tu nič nezmenilo. Vedenie nás má očividne za handry, a to sa musí zmeniť, my nie sme otroci. Žiadam zvýšenie trafiných miezd, ostatné veci uvidíme, ako sa vyrokujú. Najviac chceme, aby vedenie pochopilo, že sa nedáme a že nie sme takí zaostalí ako kedysi. Oficiálne máme plat 1 800 € v čistom, čo je hlúposť. Ja som tu už šiesty rok a som rád, keď dostanem nad 800 €. Ideálny plat, aby bol človek prežitiaschopný s hypotékou a dieťaťom, by bol 1 000 €.

 

Michal Takáč (25), Bratislava - kontrolór kvality

Otvoriť galériu
Michal Takáč
Zdroj: ik
zárobok v čistom: 900 €

koľko by chcel: 1 010 €

Ide nám o to, aby sme mali o niečo vyššie platy a dostali to, čo si zaslúžime. Máme vyššiu produkciu ako nemecké fabriky, platy nižšie a ceny potravín sú pritom v podstate rovnaké. Som tu 6 rokov a v čistom zarábam zhruba 900 €. Keby zvýšenie rozdelili na aspoň 12 %, bol by som rád. Nemusia schváliť všetko, ale aby aspoň na niečo pristúpili, čo ale zrejme nemajú v pláne.

 

Erik Szöllösy (28), Šaľa - pracovník

Otvoriť galériu
Erik Szöllösy
Zdroj: ik
zárobok v čistom: 600 €

koľko by chcel: 800 €

Základná požiadavka je zvýšenie mzdy. Chcem, aby sa zachovala kolektívna zmluva. Som novonastúpený, mám to o to ťažšie, lebo začínam s nízkymi triedami. Dávajú zľavy na cestové. Mzda nie je vysoká a keď si odrátam aj cestovné, tak mi zostane 600 € a cestujem 4 hodiny denne. V čistom by som chcel minimálne 800 €.

 

Gabriela Kišová (42), Bratislava - montážna pracovníčka

Otvoriť galériu
zárobok v čistom: 926 €

Nedokážu vyjsť v ústrety zamestnancom a hlavne ženám. S výplatou nemám problém, štve ma prístup zamestnávateľov, veľa žien po materskej sa sem nevráti, pretože sa to tu nedá zvládať. Vo firme pracujem 19 rokov, naše osobné hodnotenie je nízke. Za ten čas je to tu horšie a horšie, rozhodne treba zmeniť veľa vecí.

 

Štrajk sa odrazÍ na HDP

Branislav Žúdel, makroekonóm z Inštitútu finančnej politiky

- Predpokladáme, že štrajk vo Volkswagene by mohol viesť k vyšším mzdovým nárokom aj v ostatných firmách a odvetviach, a to aj bez ohľadu na výsledok štrajku. Miera nezamestnanosti neustále klesá a vyjednávacia sila rastie v prospech zamestnancov. Už 12 dní štrajku by mohlo znížiť HDP Slovenska najviac do 0,1 %. Tento odhad stojí na predpoklade, že štrajk zasiahne aj subdodávateľov a omeškanie výroby sa už nepodarí dobehnúť.

Priemerný plat v automobilovom priemysle

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal, noe, vmk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené