Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2017 11:55 | Správy | Domáce správy

Spoveď spolujazdcov Bereniky a Roderika z auta smrti: Detaily naháňačky a zúfalý krik pred streľbou!

Kamarát im umrel pred očami... Divoká policajná naháňačka neďaleko Novej Bane (okr. Žarnovica) si v nedeľu v noci vyžiadala krutú daň. Roderik (16) a Berenika (16) sa spolu s Tomášom († 17) nešťastnou zhodou okolností ocitli v aute chuligána Michala (19), ktorý jazdil bez vodičáka a pre políciu bol známou firmou.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Policajti ho chceli zastaviť aj tentoraz, no dal sa pred nimi na útek. Najskôr vystrelili tri varovné výstrely do vzduchu a potom namierili na auto.

Guľka trafila hruď študenta Tomáša († 17), ktorý sedel na zadnom sedadle. Spolujazdci prehovorili o dráme, ktorá sa v aute odohrala pred tragédiou.

Roderik (16) a Berenika (16), ktorí sa museli pozerať, ako im pred očami zomiera ich kamarát Tomáš († 17), sú psychicky na dne. Berenika, ktorá študuje zdravotnú školu, dávala postrelenému Tomášovi prvú pomoc. „Berenika bola v Novej Bani a mala ísť do jedného podniku, kde brigáduje,“ hovorí mama mladého dievčaťa. „Povedala, že pôjde taxíkom, ale ten šofér sa jej ponúkol, že ju tam odvezie a potom po ceste domov, že odvezie aj tých dvoch chlapcov. Pýtala som sa, odkiaľ ho pozná. Oni sú taká väčšia partia, kde sa všetci poznajú. Že mal nejaké problémy s políciou, že nemá vodičák, ani netušila. To sa dozvedela až potom, po havárii, keď to riešili policajti,“ zdôraznila ustarostená mama.

Otvoriť galériu
Vodič Michal (19)
Zdroj: facebook

„Keď začali ísť za nimi policajti, začali na šoféra kričať: zastav, zastav! Nereagoval. Potom nastal v aute chaos a krik. Dcéra mi povedala, že potom počula nejaké pukanie, to policajti začali strieľať. Znova kričala na šoféra, aby zastavil. Chcela mu zatiahnuť ručnú brzdu, ale on povedal, aby sa prikrčili,“ prezradila zúfalá mama. To, že kamaráti prosili vodiča, aby zastal, potvrdila aj polícia. Berenika mame prezradila aj to, čo sa dialo po nehode: „Keď nabúral, vybehli sme z auta. Vtedy nám napadlo: V aute sme sa viezli štyria a tu sme iba traja. Zistili sme, že Tomáš zostal vnútri...“ Vytiahli ho von a Berenika s policajtmi mu dávala prvú pomoc. „Žiaľ, nepodarilo sa ho zachrániť. Je to obrovská tragédia,“ dodala jej mama.

Otvoriť galériu

Zomrel najlepší kamarát

 

Nový Čas sa snažil dostať aj k druhému spolujazdcovi z auta smrti Roderikovi. „Je v zlom stave. Spí. Celú noc aj časť dňa strávili na polícii,“ povedal nám jeho blízky príbuzný. „Podpísalo sa na ňom všetko to, čo prežili, veď zomrel jeho najlepší kamarát. S Tomášom išli prvýkrát na dlhšie do mesta a skončilo sa to tragédiou. Toho šoféra ani nepoznali. Chceli ísť domov taxíkom, ale on im povedal, že ide zaviezť Bereniku, potom odvezie ich, keď pôjde do Zlatých Moraviec,“ dodal príbuzný Roderika, ktorý v Malej Lehote (okr. Žarnovica) býva iba kúsok od svojho nebohého kamaráta Tomáša († 17). Vodiča Michala už obvinili z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia s návrhom na vzatie do väzby. 

Smúti celá škola

Obrovský smútok vládne v strednej škole v Zlatých Moravciach, kde študoval Tomáš († 17). Pred vchodom veje čierna zástava, na chodbe aj v triede horia pri chlapcovom portréte sviečky. „Som z toho hotová, neubránim sa slzám. Prečo strieľali na deti?“ pýta sa riaditeľka školy Eva Koprdová, ktorá ho učila technické kreslenie. „Bol to veľmi dobrý chlapec. Bol poctivý, učieval sa aj doma. Keď bolo treba urobiť niečo navyše, vždy sa ponúkol,“ hovorí s tým, že sa už pripravujú na pohreb. „Na deti sa predsa nestrieľa,“ zdôraznila so slzami v očiach. Zdrvení sú aj Tomášovi spolužiaci: „On ani nikde nechodil, toto bolo prvý raz. Mal rád basketbal a bicykel,“ spomínajú jeho najlepší kamaráti Kristián a Dominik. Myslia si, že Tomáš bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. „Stále plačem. Budem na neho spomínať len v najlepšom,“ vyznal sa jeho triedny učiteľ Štefan Končál, ktorý nechápe, prečo policajti strieľali: „Zabili nevinného chlapca, ktorý mal život pred sebou...“

 

Otvoriť galériu
Trasa naháňačky
Zdroj: Screenshot

Čo sa dialo v aute tesne pred tragédiou

Michal (19) vodič
Agresívne unikal pred policajtmi, ignoroval prosby spolujazdcov, aby zastavil a napokon havaroval. Už je obvinený z prečinu marenia úradného rozhodnutia s návrhom na vzatie do väzby.

Berenika (16) spolujazdkyňa
„Počula som pukanie, to policajti začali strieľať. Kričala som, aby
zastavil a chcela som mu zatiahnuť ručnú brzdu.“ Po havárii postreleného Tomáša († 17) oživovala.

Tomáš († 17) spolujazdec
Sedel vzadu, kde k nemu cez kufor prenikla smrtiaca guľka policajta. Trafila ho priamo do hrudníka. Po havárii ostatok posádky vybehol z auta. Keď zistili, že Tomáš ostal na zadnom sedadle, vytiahli ho a začali oživovať. Chlapec však na mieste zomrel.

Roderik (16) spolujazdec
Sedel vzadu, vedľa Tomáša, ktorého zasiahla policajná guľka. „Kričal som na Michala, aby okamžite zastavil,“ povedal Roderik, ktorý prišiel o najlepšieho kamaráta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kil, noe, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!