Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2017 10:00 | Správy | Zaujímavosti
Foto

Čo nám hovoria tajomné kruhy v obilí? Objavili sa aj na Slovensku, podľa vedca sú v nich skryté odkazy!

Nikto nevie, prečo vznikli ani kto ich stvoril. Isté však je, že existujú. Kruhy v obilí alebo, ak chcete, agrosymboly, sa z ničoho nič objavia na poli počas noci. Niektoré majú priemer 3 metre, iné až cez 300 metrov!

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Záhadológovia za tým vidia návštevy z vesmíru či nadprirodzené vplyvy, skeptici zasa špekulantov, ktorí sa zabávajú na účet naivných ľudí. Aká je pravda?

Kruhy v obilí alebo CC (Corn Circle) – ako znie ich anglický názov, sa najčastejšie objavujú vo Veľkej Británii. Táto krajina však nie je zďaleka jediná, kde sa záhadné obrazce v posledných rokoch objavili. Výnimkou nie je ani Slovensko! Tajomné vzorce už dlhé roky mátajú záhadológov, meteorológov, biológov, ale aj poľnohospodárov.

 

Obrovské kruhy

 

Začnime prípadom z austrálskeho mestečka Tulle. V roku 1966 tam istý farmár na svojom poli zbadal objekt, ktorý rýchlo stúpal k nebesiam a odletel preč. Rozbehol sa teda smerom k miestu, odkiaľ záhadné čudo odštartovalo, a na svoje prekvapenie na neho čakali v obilí veľké kruhy. Aj keď polícia vyšetrovanie uzavrela s tým, že zvláštne útvary v obilí spôsobil meteorologický jav, farmár si bol istý, že to muselo byť UFO. Príbeh sa veľmi rýchlo rozšíril aj do Európy, a keď sa od roku 1970, najmä na juhu Anglicka, začali objavovať podivné obrazce na poliach pravidelne, milovníci záhad za nimi videli taktiež návštevy z vesmíru.

Kruhy, ale aj iné tvary, ktoré sa objavovali v lánoch zrejúceho obilia, boli čoraz krajšie a detailnejšie. V roku 1996 všetkým vyrazil dych jeden z najprepracovanejších kruhov, aké kedy vznikli. Nachádzal sa v oblasti Wiltshire, iba pár kilometrov od keltskej svätyne Stonehenge. Vzor bol vytvorený v pšenici a skladal sa zo 149 oddelených kruhov zoradených v obrovskej špirále. Obrazec bol široký 152 metrov a dlhý až 279 metrov! Je možné, že by niečo také gigantické vytvorila ľudská ruka? Obrázok bol podľa odborníkov ukážkou inteligencie a presnosti, nech už je tým stvoriteľom ktokoľvek či čokoľvek.

 

Otvoriť galériu

Aj na Slovensku

Všetky obrazce - kruhy, trojuholníky, štvorce a ďalšie tvary, majú zopár spoločných znakov. Objavujú sa od konca mája do augusta vždy v trochu inej podobe. Nádherné agrosymboly pritom nevznikajú len v obilí, ale aj v repke, vysokých trávach či levanduli. Najčastejšie sa vyskytujú na juhu Anglicka, ale našli sa aj vo Švajčiarsku, Bulharsku, Japonsku či, aj keď ojedinele, aj u nás. Známy je najmä prípad z roku 2009, keď sa na ovsenom poli pri Kozárovciach (okr. Zlaté Moravce) z večera do rána objavil obrovský kruh. Podobné obrazce našli aj v obci Hul či pri Prievidzi.

No a teraz k možným príčinám tajomných vzorcov, ktoré už inšpirovali mnoho kníh, článkov, blogov a aj holywoodskych filmárov. Napriek tomu, že kruhy sú predmetom štúdia už dlhé desiatky rokov, otázka stále nie je úplne vyriešená. Stoja za tým ľudia? Mimozemšťania? Či azda tajomná zemská energia?

 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
(ilustračné foto)
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia