Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2017 10:10 | Šport | Futbal

V Poľsku štartujú ME do 21 rokov: Turnaj premiérovo s tuctom účastníkov a po druhý raz so Slovenskom

V piatok sa začnú majstrovstvá Európy futbalistov do 21 rokov v Poľsku, ktoré budú druhým záverečným turnajom tejto vekovej kategórie s účasťou Slovenska.

V roku 2000 sa na domácej pôde prepracovalo do semifinále a obsadilo štvrté miesto. Minimálne zopakovanie postupu zo skupiny má za cieľ aj tím pod trénerským vedením Pavla Hapala, o jeho dosiahnutie sa pokúsi v A-skupine v konkurencii usporiadateľskej reprezentácie, Švédska a Anglicka.

Rovnako ako seniorské ME aj vrcholné podujatie dvadsaťjednotiek sa rozšírilo, hoci nie až do takej miery. Počet mužstiev narástol z osem na dvanásť, po základnej fáze však naďalej hneď nasleduje semifinále, takže postupový kľúč sa stal nekompromisnejší. Kým na predchádzajúcich šampionátoch sa ďalej dostali prvé dva tímy z dvoch skupín, tentoraz budú pokračovať len víťazi skupín a najlepšia reprezentácia z druhých priečok naprieč troma skupinami. Rozšírenie neprinieslo obavy z úpadku kvality účastníkov ani úrovne stretnutí, i najmenej zvučné Macedónsko si premiérový štart vybojovalo víťazstvom vo svojej kvalifikačnej skupine, v ktorej dokonca predstihlo Francúzsko.

"Naša skupina je neľahká a otvorená. Keď sa pozrieme na výsledky Slovenska v kvalifikácii, víťazstvá nad Holandskom alebo Tureckom, či počet strelených gólov, treba povedať, že je naozaj dobrý tím," povedal tréner švédskych obhajcov titulu Haakan Ericson. Ten šéfoval lavičke aj pred dvoma rokmi v Česku, kde sa ukázalo, že na celkový triumf môže pri expresnej vyraďovacej časti pomýšľať každý.

 

Švédi síce postúpili zo skupiny s odretými ušami pri bilancii jedno víťazstvo, jedna remíza a jedna prehra, no potom na nich čakali už iba dve prekážky. Poradili si s Dánmi a zvládli tiež finálovú lotériu zo značky pokutového kopu proti Portugalcom.

Pre niektorých mladých futbalistov nie sú majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie iba príležitosť na zisk jednej z prvých trofejí. Tí si môžu výkonmi vyslúžiť prestup do väčšieho klubu či pozvánku do seniorskej reprezentácie, ale ďalší to už stihli a môžu potiahnuť spoluhráčov a pretaviť skúsenosti z vyššieho fóra na úspech. V roku 2000 sa najlepším hráčom turnaja stal Talian Andrea Pirlo, o sedemnásť rokov neskôr očakáva reportér Európskej futbalovej únie (UEFA) Majid Mohamed najviac od Slováka. Stredopoliar László Bénes si už oblieka dres nemeckej Borussie Mönchengladbach a pripísal si aj štart v národnom A-mužstve.

"Možno ani v skupine nie sme favoriti, no určite chceme postúpiť. V kvalifikácii som neodohral až toľko duelov, ale som rád, že sa zlepšujem. Na konci sezóny som dostával šance aj v Mönchengladbachu, absolvoval som vystúpenia v najvyššej nemeckej súťaži. Teraz sa mi darí, čo ma teší, nastúpil som aj v seniorskej reprezentácii. Dúfam, že dostanem šancu tiež na ME a budem hrať," povedal Bénes.

Jeho krajan Milan Škriniar si minulý rok vyskúšal aj "veľké" EURO. "Pre chalanov, ktorí ešte neboli v A-tíme, to je motivácia, že sa tam dá dostať. Nenazval by som sa, že som vyzretejší. ME vo Francúzsku boli prekvapením, určite som nečakal nomináciu, tu som odohral celú kvalifikáciu. Pred Francúzskom som sa, pochopiteľne, tešil, ale teraz ide o veľkú záležitosť, pretože sme dva roky pohromade a prežili sme krásne zážitky. Verím, že to dopadne dobre," vyhlásil stopér Sampdorie Janov.

K hviezdam podujatia by mal patriť Portugalec Renato Sanches z Bayernu Mníchov. Ten sa na seniorských ME nielenže zúčastnil, ale stal sa najmladším držiteľom európskeho titulu a vybrali ho za najlepšieho mladého hráča turnaja. Španiel Marco Asensio skóroval za Real Madrid v uplynulom finále Ligy majstrov. Najočakávanejší hrdinovia však nezaberú vždy. Dnes najlepší kanonier Premier League Harry Kane nestrelil pred dvoma rokmi ani jeden gól a jeho Anglicko sa porúčalo už po základnej časti.

Na rozdiel od šampionátu 2015 nie sú v Poľsku v hre miestenky na olympijské hry. O Tokio 2020 sa bude bojovať až v roku 2019 v Taliansku a San Maríne. Poliaci hostili v nedávnej minulosti významné podujatie, spoločne s Ukrajincami organizovali EURO 2012. Vtedy sa hralo v štyroch mestách: Varšava, Gdansk, Vroclav, Poznaň. Tentoraz sa zapojí šesť dejísk: Lublin, Kielce (obe A-skupina), Gdyňa, Bydgoszcz (obe B-skupina), Krakov (C-skupina, druhé semifinále, finále), Tychy (C-skupina, prvé semifinále).

Zloženie ME 2017 futbalistov do 21 rokov v Poľsku (16. - 30. júna):
A-skupina: Poľsko, Slovensko, Švédsko, Anglicko
B-skupina: Portugalsko, Srbsko, Španielsko, Macedónsko
C-skupina: Nemecko, Česko, Dánsko, Taliansko

Program:
A-skupina:
16. júna: Švédsko - Anglicko (18.00, Kielce), Poľsko - Slovensko (20.45, Lublin)
19. júna: Slovensko - Anglicko (18.00, Kielce), Poľsko - Švédsko (20.45, Lublin)
22. júna: Slovensko - Švédsko (20.45, Lublin), Anglicko - Poľsko (20.45, Kielce)

B-skupina:
17. júna: Portugalsko - Srbsko (18.00, Bydgoszcz), Španielsko - Macedónsko (20.45, Gdyňa)
20. júna: Srbsko - Macedónsko (18.00, Bydgoszcz), Portugalsko - Španielsko (20.45, Gdyňa)
23. júna: Srbsko - Španielsko (20.45, Bydgoszcz), Macedónsko - Portugalsko (20.45, Gdyňa)

C-skupina:
18. júna: Nemecko - Česko (18.00, Tychy), Dánsko - Taliansko (20.45, Krakov)
21. júna: Česko - Taliansko (18.00, Tychy), Nemecko - Dánsko (20.45, Krakov)
24. júna: Česko - Dánsko (20.45, Tychy), Taliansko - Nemecko (20.45, Krakov)

semifinále 1 (víťaz A - druhý z B/C alebo víťaz C): 27. júna, 18.00, Tychy
semifinále 2 (víťaz B - druhý z A alebo víťaz C): 27. júna, 21.00, Krakov

finále: 30. júna, 20.45, Krakov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?