Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2017 10:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava
InfografikaVideo

Pod Bratislavou je toxická nálož, situácia je vážnejšia, než sa čakalo: Takto nás ničí vrakunská skládka!

Situácia je vážnejšia, než sa čakalo! Nový Čas v stredu informoval o hrozbe, ktorú predstavuje bývalá skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova (CHZJD) vo Vrakuni.

Pracovali ste v Dimitrovke? Máte informácie o tom, čo by sa mohlo nachádzať v pôde? Ozvite sa na tip@novycas.sk

 

Štát varuje, že nebezpečné toxické látky zo skládky sa podzemnou vodou šíria do najväčšieho zdroja pitnej vody na Slovensku, Žitného ostrova. Ak tomu kompetentní nezabránia, do pár rokov môže nastať hotová katastrofa. Už teraz ministerstvo upozorňuje na to, že ľudia v dotknutých častiach by nemali vodu piť, kúpať sa v nej, ani ňou polievať svoje záhrady. Zúfalí obyvatelia zamorených oblastí od kompetentných žiadajú odpovede, čo majú teraz robiť?

Podľa envirorezortu toxíny z vrakunskej skládky kontaminovali podzemnú vodu v troch bratislavských mestských častiach - Vrakuni, Podunajských Biskupiciach a Ružinove. Správa ministerstva však upozorňuje, že kontaminovaný mrak sa šíri k ďalším satelitným obciam mesta, ako sú Rovinka, Dunajská Lužná, Most pri Bratislave a Miloslavov. Starostovia obcí už o možnej katastrofe informovali obyvateľov na webových stránkach. „Voda v studniach nachádzajúcich sa v kontaminačnom mraku nie je vhodná na používanie, hlavne nie na pitie, umývanie, kúpanie a polievanie,“ varuje štát. Najrizikovejšie je okrem konzumácie koreňovej a listovej zeleniny dopestovanej na lokalite aj pitie podzemnej vody zo studní.

Otvoriť galériu

Nebezpečenstvo predstavuje najmä pre deti. Podľa starostov je vrakunská skládka časovaná bomba a je len otázkou času, kedy sa mrak dostane ďalej. Jeho šírenie závisí od konkrétnej látky v podzemnej vode. Geologický prieskum ich ukázal viacero - pesticídy, herbicídy, chlórované uhľovodíky či BTEX (benzén - toluén - etylbenzén a xylén).

 

Život ohrozujúce látky

Väčšina nebezpečných látok je rozšírená v najbližšom okolí skládky. „No našli sa látky (chloridazony či prometýn), ktoré sa šíria v smere prúdenia podzemnej vody na väčšie vzdialenosti a dostávajú sa až po Most pri Bratislave,“ píše sa v záverečnej správe prieskumu environmentálnej záťaže vrakunskej skládky na životné prostredie. Správa uvádza, že pravidelné každoročné merania podzemných vôd vykonáva aj SHMÚ.

Otvoriť galériu

Prieskumy v Rovinke od roku 2007 do 2013 preukázali mnohonásobne zvýšené koncentrácie 3 toxínov atrazín, simazín a terbutrýn. Tie spôsobujú poškodenie nervovej sústavy, hormonálneho systému, respiračné problémy, onkologické ochorenia a v najkrajnejšom prípade i smrť.

Hrozí celá škála ochorení

Ľubomír Jurkovič, geochemik UK Bratislava

Ľudia majú dlhodobo zákaz používať túto podzemnú vodu a mali by to dodržiavať. V horšom prípade ju používajú na závlahy a jedia zeleninu, ktorú si vypestujú. Tá nie je nejako zdeformovaná, obsahuje však toxické látky. Konzumovaním plodov si môžu privodiť zdravotné problémy. Látky na kožu skôr nepôsobia, skôr sa pri sprchovaní voda rozprašuje a je možnosť, že ľudia z nej niečo pri sprchovaní vypijú.

Otvoriť galériu

To sa neodporúča najmä pre deti, proti toxickým látkam totiž nie sú také tolerantné ako dospelý jedinec. Tieto látky môžu mať dopad aj na zdravotný stav slabších jedincov, ktorí majú rôzne predispozície a ochorenia. Čo sa týka ovocných stromov, myslím si, že prestup nie je taký intenzívny ako pri rastlinách, na ktoré sa používa voda zo studní.

Obyvatelia: Z vody máme strach!

Jana Mikolášová (45), Miloslavov

Otvoriť galériu

Vodu zo studne používame na naplnenie bazéna. Ak do našej obce príde kontaminovaný mrak, dvakrát si rozmyslím, či ho touto vodou naplním a pustím do neho môjho 5-ročného syna. Naplniť ho z mestskej úžitkovej vody by bolo veľmi drahé. Budem zvažovať, či si vôbec vytvorím záhradku.

Pavol Trnka (67), Vrakuňa

Otvoriť galériu

Dal som si urobiť rozbor vody a bol som zhrozený. Povedali mi, že ňou nemôžem polievať ani chodníky, lebo sa mi aj tak dostane do zeme. To svinstvo našli v 14-metrovej hĺbke. Dali sme si zaviesť mestskú vodu a odvtedy používam na polievanie len pitnú. Som rád, že som to urobil, chránime si tak svoje zdravie.

Daniela Gašparíková (68), Vrakuňa

Otvoriť galériu

Používame vodu zo studne čisto len na polievanie už 30 rokov. Nevaríme z nej, ani ju nepijeme. Zatiaľ sme z nej problémy nemali žiadne. Vlani sme si dávali robiť jednoduchý rozbor u hygieničky. Povedala nám, že voda je dobrá, ale z pitia máme aj tak obavy. Zaviesť si mestskú vodu je príliš nákladné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal, lmv, vmk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť