Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2017 08:52 | Správy | Zahraničné správy

Americký denník poukázal na dôležitý fakt: Teroristické útoky v Európe majú jeden spoločný a krutý znak!

Teroristické útoky v Európe majú podľa renomovaného amerického denníka Los Angeles Times jeden spoločný a krutý znak.

Sú ním nevyužité šance odchytiť podozrivých teroristov vopred, píše Los Angeles Times. Noviny zdôrazňujú, že väčšina páchateľov nedávnych útokov v Európe bola polícii známa už z minulosti a existovala teda možnosť útokom predísť. Bol to aj prípad posledného incidentu v Londýne, keď boli dvaja z troch útočníkov polícii známi svojimi extrémistickými tendenciami.

"V momente, keď sa v historických a rušných mestách v Európe objavia prvé, ešte neúplné správy o teroristickom útoku, zachváti vyšetrovateľov, ktorí strávili dni a noci preosievaním desiatok tisíc potenciálnych bezpečnostných hrozieb, pocit hrôzy," napísali noviny.

Vyšetrovatelia a polícia sa v tej chvíli podľa Los Angeles Times obávajú, či nie je páchateľom niekto, kto im bol už v minulosti podozrivý, no pre nedostatok dôkazov nemohli nič urobiť. Denník priznáva, že sledovanie podozrivých a odvrátenie útoku sa stáva čoraz náročnejším.

 

Po prvé, zoznam podozrivých je v Európe nesmierne rozsiahly a často nie je jasné, kto predstavuje najväčšiu či reálnu hrozbu - a sledovanie mnohých alebo všetkých je finančne aj personálne náročné. Len britské bezpečnostné sily sa zaujímajú o 23 000 jedincov, vo Francúzsku je na zozname 17 000 ľudí

Po druhé, útočníci v súčasnosti často konajú sami a používajú jednoduché a nenápadné prostriedky, čo sťažuje spravodajským službám ich sledovanie. "Hrozba zostáva zväčša nepredvídateľná. Máme dočinenia s jedincami, ktorí konajú improvizovaným spôsobom - používajúc veľmi nesofistikované zbrane ako autá, nože, čokoľvek. Nekomunikujú s organizáciami ani bojovníkmi v zahraničí, alebo to robia na poslednú chvíľu zašifrovanými správami," vysvetlil predseda európskeho Strediska pre analýzu terorizmu Jean-Charles Brisard s tým, že 24-hodinové sledovanie jedného človeka si vyžaduje až 30 agentov.

Podľa Los Angeles Times existuje v súčasnosti v západných demokraciách aj ďalšia komplikácia v boji proti terorizmu: obavy z porušenia náboženských a občianskych slobôd, ktoré obmedzujú zásahy v prípade "len" podozrenia. "Za takýchto podmienok je bez dôkazu o zločine alebo špecifických plánoch spáchať zločin náročné konať proti potenciálnemu teroristovi," napísali noviny.

Európa má podľa analytikov nedostatky aj v cezhraničnej bezpečnostnej spolupráci, čo dokázal aj prípad Anisa Amriho, útočníka na vianočných trhoch v Nemecku, keď zostali nepovšimnuté varovania marockej spravodajskej služby. Los Angeles Times zdôraznili, že slabá spolupráca spôsobuje problémy najmä v súčasnosti, keď sa viacerí Európania zaujímajú o radikálne skupiny na Blízkom východe. Nie vždy je jasné, kto tam odišiel a vrátil späť.

Podľa údajov nemeckej spravodajskej služby odišlo k Islamskému štátu (IS) v Iraku a Sýrii takmer 920 občanov a približne jedna tretina sa vrátila späť do Nemecka. Vo Francúzsku je tento pomer 840 ku 140. "Niektorí potenciálni útočníci, vedomí si toho, že sú sledovaní, vedia, že ak sa budú rok-dva vyhýbať problémom, budú zo zoznamu sledovaných vyradení," upozornil denník na záver na ďalší problém.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu