Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Štyri roky po zvolení Kotlebu: Sľuby vs. realita! Pravda o stave Banskobystrického kraja

Na sklonku roka Slovensko opäť čakajú župné voľby. V tých minulých v roku 2013 všetkých šokoval volebný výsledok z Banskobystrickej župy, kde zvíťazil extrémista Marian Kotleba (40).

 

Pred štyrmi rokmi sa reportéri Nového Času Nedeľa do kraja pod Urpínom vybrali, aby zistili, čo od nového župana ľudia čakajú a prečo volili práve jeho. O tom, čo sa v Kotlebovom kraji pre ľudí naozaj urobilo, sme sa išli presvedčiť na vlastné oči.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Hoci Marian Kotleba zatiaľ neoznámil, či sa bude uchádzať znova o kreslo župana, predstava, že by zostal na čele Banskobystrického samosprávneho kraja, je pre väčšinu jeho obyvateľov postrachom. Aj tí, čo šéfa fašistickej strany Kotleba - Ľudová strana naše Slovensko volili, už totiž zistili, čo od neho môžu, či skôr nemôžu čakať. Pred štyrmi rokmi ľudia v Kotlebovi videli poslednú nádej, ako vytiahnuť región z mizérie a bolo im jedno, či ho niekto nazýva fašistom a čo si o tom pomyslí zvyšok Slovenska. „Nesúďte nás, nemali sme na výber,“ odkazovali vtedy Kotlebovi voliči v reportáži Nového Času Nedeľa.

Podľa predvolebných sľubov by mal teda kraj dnes prekvitať. Skutočnosť je však iná. Možno aj preto, že jeho župan sa radšej obklopuje holohlavými mužmi v zelených tričkách, ktorých iba tak pre istotu posielal na hliadky do vlakov a užíva si vrcholovú politiku v parlamente v Bratislave. 

Prázdne sľuby

Do prvého kola župných volieb vstupoval Kotleba v roku 2013 ako outsider bez uceleného volebného programu. Hlasy získaval planými sľubmi, ktoré pri rôznych príležitostiach narozprával. V predvolebnej diskusnej relácii televízie TA3 dostali vtedy kandidáti na županov priestor, aby predstavili svoj volebný program. Kotleba však namiesto toho osočoval svojich protikandidátov, preto je dnes veľmi ťažké konfrontovať jeho sľuby s realitou. V diskusii však nakoniec predsa len predstavil nejaké svoje plány, ktoré sú merateľné. Ich odpočet uviedli verejnosti aktivisti z OZ Bystrické veci.

Jedným z nich bol projekt Krompáče a lopaty, ktorý ľuďom v Banskobystrickom kraji sľuboval 10 - 15-tisíc nových pracovných miest. Podľa aktivistov župan sľuby nenaplnil ani na 1% - reálne podľa nich vzniklo v rámci projektu iba 90 pracovných miest, aj to nie trvalých.

Kto však prácu dostal, sú ľudia z Kotlebovho okolia. Priamo na župe sú zamestnaní obaja jeho bratia aj manželka Frederika, ktorá dostala flek v najväčšej župnej firme - Banskobystrickej regionálnej správe ciest. Podľa blogu, ktorý minulý rok vydala organizácia Transparency International Slovensko, mnohé zákazky v kraji vyhrávajú firmy, ktoré majú prepojenie na ĽSNS.

Ďalším so sľubov bolo napríklad vybudovanie sociálnych podnikov, ktoré by vyriešili dlhodobú nezamestnanosť. Aktivisti kontaktovali s otázkou, koľko vlastne sociálnych podnikov v BBSK vzniklo, aj samotný samosprávny úrad. Podľa odpovede župy to nebol ani jeden. Podobne to dopadlo aj s ďalším prísľubom, že po regióne rozmiestni lekárov tam, kde ich treba. Realitou však je, že BBSK nie je na tento úkon oprávnený. Čiže zase nič.

Nezvláda to

Podľa rebríčka zostaveného Inštitútom pre ekonomické a sociálne reformy INEKO je banskobystrická župa krajom s najhorším finančným zdravím. V priebehu roku 2015 dlh na obyvateľa vzrástol z 52 na 67 eur. Keď­že BBSK tiež zamestnával ľudí načierno, prišiel o vyše 20 miliónov eur z eurofondov. Tie mohol podľa Transparency International Slovensko použiť na opravy ciest II. a III. triedy.

Informácie zo záverečných účtov kraja za posledné volebné obdobie hovoria jasnou rečou. Župan pred voľbami avizoval, že ušetrí samospráve až 15 miliónov eur, a to tak, že zníži náklady na chod úradu BBSK. Za tri a pol roka šéfovania župe neušetril nič, dokonca navýšil výdavky na chod administratívy kraja o takmer 4 milióny eur!

Býva v byte

Kotleba tiež chcel okrem iného bojovať proti luxusnému životu „zlodejov z vlády“ na úkor slušných ľudí. V kraji, kde sú hladové doliny a v čase župných volieb dosahovala nezamestnanosť 18%, takéto reči našli svojich poslucháčov. Ako je však na tom sám župan?

S manželkou Frederikou (22) a synom Nikolajom (1) bývajú v Banskej Bystrici - časť Sásová, v trojizbovom byte na treťom poschodí paneláku. Podľa katastra však byt nie je napísaný na neho, ale na jeho mamu Eleonóru. Zaujímavé je, že mama s nimi v byte nežije a vlastní ďalší byt, kde má oficiálnu adresu aj sídlo strany ĽSNS. Byty sú od seba vzdialené len pol kilometra.

Bývalá suseda nám prezradila, že Kotlebova mama vychovávala svojich troch synov istý čas sama, keďže ovdovela. „Bola to dobrá rodina. Nikdy sme o nich nepočuli nič negatívne. Marian bol slušný a bezproblémový chlapec. Sama som zostala prekvapená, na aké chodníčky sa dal...“ hovorí suseda, ktorá nechcela byť menovaná.

Pred panelákom, kde dnes Kotleba býva, stojí auto Nissan Van s logom jeho strany, na ktorom sa rozváža. Jediný majetok, ktorý podľa katastra Kotleba vlastní, je viac ako štvrtina 30-árového pozemku v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava, ktorú získal darom a na ktorom stojí rómska osada.

Otvoriť galériu

Sídlo strany

V auguste minulého roka však kúpila jeho strana v Banskej Bystrici - časti Jakubov rodinný dom za viac ako 200 000 eur. Strana nemá hlboko do vrecka, veď za volebný výsledok vo vlaňajších parlamentných voľbách zo štátnej kasy dostala viac ako 5 miliónov eur! Pritom pôvodne išli Kotlebovci do volieb s tým, že peniaze na fungovanie si od štátu nezoberú. Neskôr však predsa len dostali chuť.

Podľa obyvateľov miestnej časti sa šéf extrémistov pri kúpe domu predstavoval ako nový sused. Hoci barak údajne patrí strane, ľudia z okolia nepochybujú, že jedného dňa sa tam terajší župan s rodinou nasťahuje. Pri našej návšteve dom zíval prázdnotou, bolo však jasné, že na garáži prebiehajú stavebné práce. Podľa miestnych sa tam Kotleba zatiaľ príliš neukazuje.

Žiadna zmena

V prvom kole župných volieb v roku 2013 dosiahol Kotleba najväčšie víťazstvo v Jelšave, a to aj napriek tomu, že polovicu obyvateľov tvoria Rómovia. Mesto dlhodobo trápi rómska otázka, sociálny aj ekonomický úpadok. Mnohí verili, že nový župan a poslanci začnú javiť o zabudnutý kút na Gemeri záujem.

Otvoriť galériu
Prichádzame do trojtisícového mestečka a na ulici stretávame ľudí v reflexných vestách s lopatami, metlami a fúrikmi. Niektorí aktivační pracovníci ešte len dokončujú svoje úlohy, iní už stoja pred mestským úradom. Využívame túto chvíľu a medzi dav sa postavíme s jasnou otázkou. Čo urobil Kotleba pre Jelšavu? Vyjadrovať sa veľmi nechcú, očividne ich naša otázka rozčúlila. „Celá Jelšava ho volila, no už ho nikto nebude voliť, pretože je fašista!“ hovorí jeden z Rómov. Keď sa ho opýtame, či o tejto skutočnosti predtým nevedel, uteká preč, no ešte nám stihne stroho zakričať: „Všetko pos*al.“

Okoloidúci Marek (28), ktorý si prácu musel nájsť až v Bratislave, je o niečo zhovorčivejší. „Všetci na neho nadávajú, že ho volili a nič nespravil. Myslím si, že ho už voliť nikto nebude.“

Vyhrážky Kotlebom

Pri mestskom úrade sa pristavuje aj pani Jolana, rodáčka z mesta, ktorá sa však odsťahovala. Ako inak, za prácou. „Poviem vám, za posledné štyri roky sa tu nič nezmenilo. Po župných voľbách sľúbili, že vytvoria nové pracovné miesta, no nestalo sa tak. Je to tu ešte horšie, ako to bývalo,“ hovorí so smútkom v hlase.

Nespokojný je aj Miroslav (47) - viac ako nesplnené sľuby mu prekáža Kotlebova rétorika. „Nemám rád fašistické prejavy, veď každý má právo na tejto zemi jesť aj piť a on svojimi vyjadreniami ľuďom toto právo uberá! Na nejaké veci prispel, no ak aj zamestnanosť stúpla, tak nie jeho zásluhou, ale vďaka mestskému úradu.“

Predavačka Anna z miestnej drogérie nám vysvetľuje, že ľudí v meste okrem nezamestnanosti veľmi trápi aj bezpečnosť. „Človek niekedy nemá ani chuť opustiť dom, lebo sa bojí,“ hovorí a pokračuje. „Kotleba sa tu ukázal, keď začínal. Keď sem prišiel, niektorí neprispôsobiví sa trošku stiahli. Dnes už nechodí...“ Práve sociálne napätie je problém, ktorý bežných ľudí trápi možno viac ako nedostatok práce.

Život v strachu

Otvoriť galériu
Pani Valéria (82) žije v Jelšave, ale pokoja tu nenachádza dokonca ani za múrmi vlastného domu. „Žijem v neustálom strachu,“ hovorí starenka. Príčinou sú, podľa miestnych aj samotnej dôchodkyne, neprispôsobiví prisťahovalci. „Aj nedávno mi traja fagani vytrhli z ruky tašku s nákupom aj peňaženkou. A pokoja nemám ani doma. Prídu a pokradnú mi všetko a ešte sa mi aj vyhrážajú,“ vraví a spolu s vnukom Jaroslavom (35) nás volá k sebe.

„Berú všetko čo má aspoň akú-takú hodnotu, ostatné rozhádžu, zničia. Ukradli mi už motor z cilkulárky, čerpadlo, kosačku, krovinorez, nádrž na dažďovú vodu. Zakaždým prídu policajti, spíšu, čo ukradli, ale nič viac sa nedeje,“ tvrdí vnuk Jaroslav.

Kto ho volil?

Ideme za primátorom mesta Milanom Kolesárom, aby sme sa aj jeho spýtali, ako sa sľuby predsedu samosprávneho kraja naozaj naplnili. „Štart nebol zlý... Neviem, či to bol prvý alebo druhý rok pôsobenia Mariana Kotlebu v kresle predsedu, ale prišla nám vtedy výrazná pomoc. Rozbiehal sa projekt na čistenie ciest v správe VÚC a zamestnali sa desiati ľudia...“ hovorí. A to bolo všetko. Žiadny ďalší projekt sa už v Jelšave nekonal.

Paradoxom je, že k najväčšiemu víťazstvu v tomto meste Kotlebovi dopomohli práve Rómovia „Možno, že cítili nejakú nádej na nový spravodlivý systém pre tých, ktorí chcú robiť. Čo je však zaujímavejšie a nad čím by sa mali kompetentní zamyslieť, je fakt, že Kotlebu volila aj inteligencia. Napríklad manažéri v podnikoch či učitelia. Dokonca, keď sme pred štyrmi rokmi mali schôdzu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, aj tam sa našli starší ľudia, ktorí povedali, že ho volili,“ prezrádza starosta a myslí si, že dôvodom mohla byť frustrácia z úpadku kraja.

Od ľudí pritom počúva rôzne názory. „Niektorí, ktorí ho volili, sú sklamaní a hovoria, že budú voliť iného, ak bude koho...,“ dodáva.

Opozícia proti Kotlebovi nie je jednotná

Jozef Krnáč, Katedra verejnej ekonomiky a regionálneho rozvoja, EF UMB
Otvoriť galériu

Ako sa Banskobystrickému kraju darí od posledných župných volieb?

Myslím si, že veľmi podobne ako akémukoľvek inému kraju. Ťažko sa hodnotí rozvoj samosprávneho kraja, keď on nie je samosprávny tak, ako z názvu vyplýva. VÚC totiž v otázke rozvoja nemá takmer žiadne kompetencie  a najmä potrebné finančné toky. Bez ohľadu na to, či je predsedom ľavičiar alebo pravičiar, je potrebné posilniť právomoci samosprávy a až potom sa môžeme pýtať, čo všetko predseda pre svoj kraj urobil.

Nedarilo by sa kraju lepšie, ak by jeho predseda samosprávneho kraja neodmietol čerpanie eurofondov?

Musíme myslieť na to, že štrukturálne fondy sú iba doplnkovým financovaním. O to, aby mal kraj peniaze na rozvoj, by sa mal postarať predovšetkým štát. Je pravda, že župa nečerpá eurofondy. Položme si však otázku, aj keby tieto fondy  čerpala, boli vyhlásené nejaké výzvy určené samosprávnym krajom?

Je však správne tieto fondy úplne odmietnuť?

To, že samosprávny kraj odmieta štrukturálne fondy, je chybný krok, ale ťažko do toho vstupovať, pretože, ako som spomínal, aj keby ich kraj čerpal, kompetencie mu ich nedovolia použiť na účel, na ktorý ich najviac potrebuje. Na druhej strane, ak to porovnáme s bývalým obdobím samosprávneho kraja, jeho predseda bol europoslanec. Mal teda možnosť získať takéto prostriedky priamo na výzvy z Bruselu, no napriek tomu nebol ani jeden takýto projekt realizovaný. 

Dve obdobia ste boli poslancom samosprávy VÚC. Vidíte na terajšom riadení samosprávneho kraja nejakú chybu?

Viete, ja sa čudujem terajším poslancom samosprávneho kraja. Väčšina z nich je v koalícii a absolútne sa nedokážu zjednotiť v názoroch. Ak predseda VÚC nevie, alebo zle rozhoduje, tak oni sú tam na to, aby to napravili. Čiže veľký podiel viny vidím aj medzi poslancami v regionálnom zastupiteľstve, ktorí nevedia proti predsedovi využiť svoje dobré skúsenosti, veď mnohí sú tam už štvrté volebné obdobie.

Župan ako cenzor

Otvoriť galériu

V marci minulého roka si banskobystrický župan dovolil to, čo si nedovolili ani komunisti za totality. Inscenáciu Kováči, ktorú si vopred objednal Banskobystrický krajský úrad na slávnosť ku Dňu učiteľov v Brezne, prerušil. Prečo? „V polovici predstavenia prišla do zákulisia zamestnankyňa Úradu BBSK a povedala, že predseda nariadil predstavenie prerušiť, lebo inak odíde, zrušia ho, zatiahnu oponu,“ hovorí šéf Divadelného súboru Jána Chalupku Gabriel Obernauer. „Hru sme ukončili až na druhé vyzvanie. Možno to bola z našej strany aj chyba, mohli sme ho nechať, nech sa sám prejaví. Ani my, ani 150 ľudí v hľadisku nechápalo, čo sa robí. Niektorí krútili hlavami, iní tlieskali, my sme sa v šatni nechápavo na seba pozerali. Nikto za nami neprišiel, nikto nám nič nevysvetlil.“

Prvá Kotlebova reakcia bola, že hru skrátil pre nedostatok svojho času, druhá, že sa v hre nadávalo a tretia, že to bola urážka slovanských národov. V skutočnosti však Kotleba nemal naponáhlo, keďže zostal v hľadisku a pozeral sa na ďalší program. O tom, že sa v hre používajú expresívne výrazy, ktoré bežne počuť na ulici, vedel. „Tiež nemám pocit, že sme urážali slovanské národy lebo slová - „Ach ty srbské lajno, ty si mi urobil syna,“ boli výrazom prežívaných emócii. Hru napísal srbský autor o Srboch. Kotleba vedel, čo robí a chcel sa takýmto spôsobom zviditeľniť. S touto hrou to určite nemalo nič spoločné. Celá podstata hry je totiž o láske a odpúšťaní,“ vysvetľuje Obernauer a dodáva, že napriek tomu mala hra 40 repríz.

Župan sa po incidente vyhrážal súboru cez médiá aj trestným oznámením za urážku slovanských národov. „Ozval sa nám právnik Pavol Hagyari z Prešova, že je ochotný nás v tejto veci bezplatne zastupovať,“ opisuje, čo sa ďalej dialo, šéf súboru. Nakoniec sa však ukázalo, že to bol iba Kotlebov planý poplach.

Anketa

Otvoriť galériu

- Nemám pocit, že by sa Marian Kotleba ako župan špeciálne zasadil o zmenu k lepšiemu v Banskobystrickom kraji. A nemyslím si ani to, že má veľkú šancu v ďalších župných voľbách a podporu ľudí, pretože sú sklamaní. Nič z toho, čo nasľuboval, nesplnil. Naopak, korupciu a rodinkárstvo, ktoré sľuboval zamedziť, sám presadzuje.

Jaroslav (75), Jelšava, dôchodca

Otvoriť galériu

- Kotlebu nechcem, nemám ho rád, lebo rozsieva nacionalizmus. Neviem, prečo ho tu ľudia volili. Asi preto, že je proti Rómom a že ich ochráni, ale neochránil.

Lucia (33), Banská Bystrica, administratívna pracovníčka

Otvoriť galériu

- Ja si myslím, že tu v Banskej Bystrici klesla nezamestnanosť. Je to možno z môjho pohľadu subjektívne, keďže som dlhší čas bola na materskej dovolenke. Myslím si však, že sa ľudia v ďalších voľbách budú chcieť orientovať iným smerom. Okolo Mariana Kotlebu sa premieľa zbytočne veľa káuz, čo mu podľa môjho názoru škodí.

Ľubomír (39), Jelšava, nezamestnaný

Otvoriť galériu

- Aktivačné práce v meste sa robia, ale ja som zatiaľ vôbec robotu nedostal a už som sa zapísal veľakrát. Nič sa tu nezmenilo a ani roboty tu nie je. Akurát čo primátor vybavil nejaké projekty. Kotlebu som nevolil, a prečo ho volili iní, neviem.

Otvoriť galériu

- Myslím si, že nesklamal. Dal urobiť napríklad ihriská, ktoré bývalý župan Vladimír Maňka nedal. Volil som ho, lebo som chcel skúsiť, aký bude. V ďalších voľbách sa rozhodnem podľa kandidátov.

Otvoriť galériu

- Všetci na neho nadávajú, že ho volili a nič nespravil. Myslím si, že ho už voliť nikto nebude.

Otvoriť galériu

- Človek niekedy nemá ani chuť opustiť dom, lebo sa bojí... Kotleba sa tu ukázal, keď začínal. Keď sem prišiel, niektorí neprispôsobiví sa trošku stiahli. Dnes už nechodí.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú