Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Nečakaná smrť chlapčeka v nitrianskej nemocnici, mamička plače: Sebinko († 3) umieral a nikto si to nevšimol!

Obrovský žiaľ a trápenie. Sebinko († 3) bol krásny, životaschopný chlapček, ktorý svojim rodičom Dominike (23) a Antonovi (28) robil veľkú radosť.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Hoci veľmi často objímal a bozkával mamičkino tehotenské bruško, vytúženej sestričky sa nedožil. V januári ho prijali do nemocnice v Nitre pre zvýšenú hladinu cukru. Po pár hodinách sa jeho stav dramaticky zhoršil a modrooký anjelik v noci nečakane umrel. Sebinkovi rodičia majú ťažké srdce na personál. Vyčítajú mu ľahostajnosť a sú presvedčení, že sestry vypli alarmy na prístrojoch, ktoré monitorovali životné funkcie ich syna.

Rodičia Sebastiánka († 3), ktorý umrel pred 4 mesiacmi, sú presvedčení, že za jeho smrť môže zdravotný personál, ktorý anjelikovi neposkytol takú starostlivosť, akú si jeho stav vyžadoval. Ešte v decembri s ním boli na lekárskej prehliadke a malý bol v poriadku. Už o mesiac bolo všetko inak. „Sebinko začal piť viac vody, no myslela som si, že by to mohlo byť aj preto, že som ho prestala dojčiť,“ začína rozprávanie mamička Dominika (23), ktorá vtedy ležala vo vysokom štádiu tehotenstva v nemocnici na pozorovaní. Chlapčeka tak k lekárke vzal otecko Anton (28).

Strach o dieťa

 

V nemocnici Sebinkovi namerali vysokú hodnotu cukru okolo 19 a hospitalizovali ho na jiske v nitrianskej nemocnici. Tam za nimi prišla aj mamička. Vtedy ešte chlapec vyzeral v poriadku - mal infúzie, komunikoval a nejavil známky bolesti. „Po tretej hodine však Sebinko začal byť strašne umrnčaný, spavý, ako keby mi upadal, vracal. Každú minútu sme sa pýtali, čo sa s ním deje,“ trúchli mama.

Otvoriť galériu
Rodičia sa od synčeka nepohli ani na sekundu. ,,Čoraz menej nás vnímal. Lekárka aj sestry nám stále hovorili, že je v poriadku a aj cukor má už v poriadku. My sme mali slzy v očiach, báli sme sa, zisťovali sme a oni sa nám akoby vysmievali a hovorili, aby sme nestresovali, veď malý má ‚len‘ cukrovku,“ zadúša sa slzami Dominika s tým, že chlapčeka hodiny nikto nekontroloval a ani mu nerobili špeciálne vyšetrenie. „Nočná lekárka ho poslala až po piatich hodinách trápenia na sono. Prišla s tým, že je všetko v poriadku. Môj syn však zomrel, tak to asi v poriadku nebolo,“ hnevá sa nešťastná mamička.

Zlyhal personál?

Pri malom sa rodičia striedali aj v noci. „Okolo 2.00 hod. som počula, ako začala pípať infúzna pumpa. Vymenili mu ju sestričky. V tej izbe bolo prítmie. Malinký ležal na brušku a videla som mu len polku tváre, v ktorej som zbadala kŕč. V panike sa pýtam zdravotnej sestry, či je v poriadku. Ona mi nepríjemne odpovedala, že čo by mu bolo, leží si len na hadičke,“ opisuje najhoršie momenty svojho života. Keď sa pozrela na malého bližšie, naskytol sa jej strašný pohľad. „Kričala som. Malého otočili na chrbátik a už videli, že nedýcha. Ako bolo možné, že mu nepípali alarmy životných funkcii? Dovtedy mu vždy fungovali,“ plače matka. „Mám len jedno vysvetlenie, že ten alarm sestra pri výmene pumpy musela vypnúť,“ hovorí Dominika, ktorej informáciu o vypnutí alarmov monitorovacích prístrojov krátko po smrti synčeka potvrdil zdroj z prostredia nemocnice.

Otvoriť galériu

Márny boj o život

Po zistení, v akom stave je chlapček, začal zúfalý boj o jeho život. „Srdiečko mu naštartovali, no Sebík bol mŕtvy, lebo mozog mu už nefungoval. Nastala mozgová smrť,“ hovorí mamička, ktorá je presvedčená, že keby lekári robili to, čo mali, jej synček mohol dnes žiť. Chlapca ešte previezli do Bratislavy, kde zomrel. Podľa pitevnej správy príčinou smrti bol opuch mozgu. Zúfalým rodičom sa pred dvoma mesiacmi narodila krásna dcérka Elizabet, no hovoria, že ani krásna dcérka im ranu v srdci nezahojí. „Sebinko sa na sestričku nesmierne tešil. Hladkával mi bruško, rozprával sa s ňou. Je mi ľúto, že sa toho nedožil. Náš synček bol usmiaty anjelik. Navždy zostane v našich srdciach,“ smúti mamička, ktorá podala sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Prípad vyšetruje aj polícia, ktorá začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. „Nebudeme poskytovať žiadne informácie do vyšetrenia prípadu,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre Tatiana Timková. Tá poprela, že na detskej JIS-ke už nepracujú zdravotné sestry, ktoré mali nočnú počas smrti Sebastiánka.

Išlo o život

Jaroslav Fábry, diabetológ

- Ak je u trojročného dieťaťa hodnota cukru 19, treba ho ihneď zobrať k lekárovi. V prípade, že nie je liečený cukrovkár, môže prísť o život, nutné je ihneď nasadiť infúzie a liečbu. Ak však je dieťa už cukrovkár a je v liečbe, takéto vysoké hodnoty ho neohrozujú na živote. V každom prípade je nutný zásah lekára, ktorý musí podať adekvátnu prvú pomoc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, nh, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu