Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Unikátny vynález študentky Nikolety: Zachraňuje zabudnuté deti v rozpálenom aute!

Koniec tragédiám detí zabudnutých v rozžeravených autách. Študentka Nikoleta Mičová (19) zo Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene navrhla účinný systém, ktorý zachráni bezbranné deti pred smrťou v autosedačke uzamknutého rozpáleného auta.

Donútil ju k tomu hrôzostrašný prípad z leta 2015, keď v Nitre otec zabudol svoju maličkú dcérku Kristínku († 2) v rozpálenom aute, a tá zomrela. So svojou výnimočnou prácou zvíťazila v stredoškolskej súťaži a Nový Čas jej koncept predstavil výrobcom áut. Na jej prácu sa pozrú vývojári francúzskej automobilky v Paríži!

Študentkou techniky a prevádzky dopravy otriasla tragédia, ktorá sa odohrala pred dvoma rokmi v Nitre. Otec Jozef mal odviezť dcérku Kristínku († 2) do jaslí, no zabudol ju v aute. Malý organizmus žeravé peklo nezvládol a dievčatko zomrelo na následky prehriatia. „Inšpiroval ma hlavne tento smutný prípad a jemu podobné. Rozmýšľala som, ako by sa dalo zbytočnej a krutej smrti detičiek v rozpálených autách zabrániť. Hľadala som na internete vhodný systém zabezpečenia, no žiadny som nenašla. Buď nespĺňal legislatívu alebo nebol účinný,“ prezrádza vnímavá maturantka, ktorá sa do výroby vlastného systému pustila pred rokom. „Predsa žijeme v 21. storočí a takéto hrôzy sa už nemôžu stávať. Prekvapilo ma, že sa doposiaľ nikto tomuto nevenoval,“ hovorí Nikoleta.

Systém myslí za vás

 

Študentka svoj koncept dotiahla do najmenších detailov. „Vymyslela som viacnásobné zabezpečenie, ktoré funguje vo viacerých režimoch,“ vysvetľuje. Systém spočíva v umiestnení spínača v autosedačke, ktorý sa po posadení dieťaťa zapne. Ak dieťa ostane v aute aj päť minút po vybratí kľúča zo zapaľovania, spustí sa siréna a smerovky. „Neskôr by som chcela, aby na dieťa upozornil vodiča aj palubný počítač,“ ozrejmila.

Druhá výstraha prichádza pre vodiča pri uzamknutí vozidla. Keď ani potom dieťa nebude vyslobodené, GPS lokalizátor odošle esemesku na tri rôzne predvolené telefónne čísla o hroziacom nebezpečenstve a zároveň lokalizuje polohu vozidla. No a pokiaľ by pomoc stále neprišla, ako štvrtý sa aktivuje tepelný snímač, ktorý pri vnútornej teplote nad 32 °C spustí ventilátor klimatizácie.

Nadchla svetového výrobcu

Nikin účinný systém zabezpečenia zvíťazil v krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti. Študentka Novému Času prezradila, že jej snom je, aby sa našiel niekto, kto by ju podporil. Nový Čas preto oslovil všetky tri automobilky pôsobiace na Slovensku a jedna z nich zareagovala veľmi ústretovo. „Radi by sme sa so študentkou skontaktovali a jej prácu posunuli do nášho vývojárskeho centra v Paríži,“ uviedol Peter Švec, hovorca spoločnosti PSA Peugeot Citroën Slovakia, ktorého Nikoletina práca veľmi nadchla. „Som veľmi rada, že moja práca zaujala automobilku Peugeot. Bola by som veľmi rada, keby sa systém zabezpečenia, ktorý som navrhla, vyrábal a pomohol by tak zachrániť životy malých detí,“ zareagovala nadšená maturantka.

Ako systém funguje

Otvoriť galériu
Bezpečnostný systém
Zdroj: Denisa Horváthová, Noema Hipká
1. Spínač bezpečnostného systému je umiestnený v autosedačke a po posadení dieťaťa sa zapne.

2. Päť minút po vybratí kľúča zo zapaľovacej skrinky sa s časovým oneskorením rozozvučí akustické upozornenie - siréna a smerovky.

3. Pri uzamknutí vozidla sa zapne ďalšie zvukové upozornenie.

4. GPS lokalizátor Keetec GPS Sniper odošle SMS správu na tri rôzne predvolené čísla o hroziacom nebezpečenstve a zároveň lokalizuje polohu vozidla.

5. Tepelný snímač po prekročení teploty 32 °C vo vozidle spustí ventilátor klimatizácie.

Čo sa deje v tele pri prehriatí

- zvýšené potenie

- zrýchlené dýchanie

- rýchlejšia činnosť srdca

- organizmus sa prehrieva, stúpa telesná teplota

- srdce sa snaží držať krv v životne dôležitých orgánoch

- zhoršuje sa prekrvenie končatín a iných orgánov

- znižuje sa okysličovanie mozgu

- nastáva celkový kolaps organizmu

- zlyháva kardiovaskulárny systém a mozog

- nastáva smrť

 

Otvoriť galériu
Je to vynikajúci nápad

Milan Adámek z časopisu Auto Bild

- Je to vynikajúci nápad, ktorý by určite našiel svojich zákazníkov. Technicky je návrh realizovateľný s využitím systémov, ktoré sa už v súčasnosti v autách používajú. Samotný spínač a prepojenie sedačky s autom by nemali byť veľmi drahé, dá sa to vykonať aj bezdrôtovo, čo zvyšuje možnosť zabudovať systém do áut aj dodatočne. Riadiaci systém by bol len otázkou vhodného softvéru. Analogický systém zatiaľ nejestvuje. Existujúce len systémy len pasívne upozornia vodiča na dieťa pri vystupovaní z auta. Pozoruhodná je komplexnosť tohto návrhu, spolupráca výstražnej časti s lokalizáciou GPS a so spustením ventilátora klimatizácie.

 

Na našom trhu by mal význam

Jozef Drahovský, dopravný analytik

- Existuje viacero systémov, ktoré takéto služby poskytujú, väčšinou je problém s ich montážou. Býva jednoduchšie, keď to montuje priamo výrobca vozidla, ale bežná rodina na Slovensku si často nemôže dovoliť nové auto s takouto vychytávkou. Ak by však takýto systém bol náš, na domácom trhu a v rozumnej cenovej relácii, mal by veľký význam, a to najmä vtedy, ak by to bolo súčasťou autosedačky dieťaťa.

 

Uplatnenie aj vo Volkswagene

Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagenu Slovakia

- Tešíme sa z jej záujmu o techniku. Je obdivuhodné, že už počas školy prichádza s konkrétnym projektom na zvýšenie bezpečnosti. Ak bude mať záujem o automobilový priemysel aj naďalej, má u nás viaceré možnosti - duálne štúdium, prax popri vysokej škole či stať sa našou kolegyňou.

 

Prácu preštudujú vývojári v Paríži

Peter Švec, hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia

- Za trnavskú automobilku PSA Groupe Slovakia môžem povedať, že tento nápad a riešenie nás mimoriadne zaujali a chceli by sme sa prostredníctvom Nového Času so študentkou skontaktovať. Radi by sme jej prácu videli a posunuli ju ku kolegom do nášho vývojárskeho centra v Paríži.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!