Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2017 12:09 | Správy | Domáce správy

Veľká anketa Nového Času o Mečiarových amnestiách: Ukázalo sa, akú silu má verejnosť!

Slovensko si vydýchlo. Po rozhodnutí Ústavného súdu o tom, že amnestie Vladimíra Mečiara (74) sú nadobro zrušené, zavládla vlna nadšenia.

Práve dlhodobý verejný tlak spôsobil, že súčasné politické špičky konečne skoncovali s nemorálnymi odpustkami, ktoré bránili vyšetreniu únosu syna prezidenta Michala Kováča († 86). Nový Čas zisťoval, čo si o zrušení amnestií myslia známe osobnosti a či sa podľa nich niečo zmení v slovenskej spoločnosti.

Otázka

Ako hodnotíte zrušenie Mečiarových amnestií takmer po 20 rokoch od ich udelenia a čo očakávate, že sa tým zmení v slovenskej spoločnosti?

Milan Kňažko (71), bývalý politik a herec

Otvoriť galériu

 

Konečne sa otvoria niektoré prípady a dozvieme sa oficiálne pravdu. Do akej miery to bude právne postihnuteľné, neviem. Som rád, že verejná mienka donútila Fica, aby sa postavil do čela toho, čo 15 rokov odmietal s tým, že to nie je možné. Časť tejto právnej deštrukcie dostane takú hojivú masť. Veľa vecí sa nezmení. Schéma, ktorú vymyslel Mečiar, pokračuje ďalej, akurát sa to nevolá mečiarizmus, ale ficizmus.

 

Natália Puklušová (32), herečka

Otvoriť galériu
Natália Puklušová.
Zdroj: TV Markíza

Dúfam, že to konečne dospeje k spravodlivosti a dúfam, že sa konečne vyrieši kauza, do ktorej boli pravdepodobne zapletené aj štátne orgány. Verím, že si štát viac nebude voči občanom dovoľovať takéto neprávosti.

 

Rudolf Schuster (83), exprezident SR

Otvoriť galériu

Som rád, že sa to konečne stalo. Malo sa to stať už dávno, hneď po odstúpení Mečiara, pretože je to čierne miesto tejto krajiny, za čo sme sa všetci hanbili. Veľa sa nezmení, ale treba to oceniť. Verejný tlak bol oveľa väčší. Keď sa to stalo, tak práve bol prezident Kováč u mňa na návšteve ako primátora, tak viem, čo ako otec mohol prežiť.

 

Tomáš Bezdeda (31), spevák

Otvoriť galériu
Tomáš Bezdeda
Zdroj: TV Markíza

Je to smutné, že sa niečo také stalo až po 20 rokoch. Neviem, či sa niečo pohne, ale v každom prípade je to znamenie, že sa niečo predsa len v tomto prípade robí. Pevne verím, že to nie je len taká slepá nádej do budúcna.

 

Pavel Traubner (76), neurológ

Otvoriť galériu

Domnievam sa, že tento právny krok je aktuálnym postupom k potvrdeniu spravodlivosti i  po 20 rokoch. Myslím, že toto rozhodnutie do istej miery ukazuje i na demokratizáciu aktivít viacerých inštitúcii a tým pozitívne ovplyvní i uvažovanie našich občanov.

 

Ľubomír Feldek (80), spisovateľ

Otvoriť galériu

Mal som fejtón s názvom Boh vraždu najprv vyšetril. Až potom amnestoval Kaina. Vražda amnestovaná bez vyšetrenia je právny nezmysel. Čudujem sa právnikom, ktorí to považovali za nezrušiteľné, že taký nezmysel mohli tolerovať. Neviem, čo sa zmení, ale v každom prípade sa vráti čosi normálne do právneho systému.

 

Stanislav Zvolenský (75), šéf Konferencie biskupov Slovenska

Otvoriť galériu

Rešpektujem rozhodnutie parlamentu i Ústavného súdu. Mám nádej, že bude nestranným spôsobom zadosťučinené spravodlivosti, čo môže povzbudiť dôveru občanov voči inštitúciám, ktoré dohliadajú na jej zachovávanie.

 

Stanislav Šesták (34), bývalý futbalový reprezentant

Otvoriť galériu

Hoci sa to stalo po veľmi dlhej dobe, vnímam to tak, že konečne vyjde spravodlivosť na povrch. Je to pozitívny krok pre verejnosť, ale pokiaľ nebudú potrestaní ľudia, ktorí činy napáchali, tak je to také víťazstvo efektu.

 

Emília Vášáryová (75), herečka

Otvoriť galériu

Pre mňa je to nádej, že Slovensko má šancu stať sa hádam aj právnym štátom. Nie som právnik, nevyznám sa v týchto veciach. Netuším, čo všetko to obnáša. Hádam, že sa konečne začnú veci menovať pravým menom, aspoň niektoré. Dúfam, že sa dozvieme nejakú pravdu aj o menách, ktoré sú spojené s touto kauzou.

 

Jozef Vajda (61), herec

Otvoriť galériu

Som rád, že k tomu vôbec došlo. Myslím si, že ľudia sa majú dozvedieť pravdu. Ide o to, že keď sa niečo zlé stalo, má sa to napraviť a ľudia potom pocítia, že sa na Slovensku naozaj niečo deje a spravodlivosť existuje.

 

Maroš Kramár (58), herec

Otvoriť galériu

Je to víťazstvo. Škoda, že sme vôbec dovolili, aby tie amnestie vtedy prešli. Strašne veľa úsilia muselo veľa ľudí vynaložiť, aby táto nespravodlivosť bola zrušená. Keby sa to vtedy nedovolilo, Slovensko sa vyvíja úplne iným smerom. Ja už som trochu skeptik. Bol by som rád, keby sa toho veľa, veľa zmenilo, ale obávam sa, že sa toho až tak veľa nezmení.

 

Jozef Golonka (79), bývalý hokejový reprezentant

Otvoriť galériu

Ústavný súd je u nás rozhodujúci orgán, a ak ich zrušil, musí to byť akceptované. Uvidíme, ako to dopadne pre tých, čo budú postihnutí a odvolajú sa do Štrasburgu. Myslím si však, že sa tu absolútne nič nezmení. Tu sa po rôznych kauzách nič nezmenilo a nevidím dôvod, že by sa teraz niečo zmenilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov