Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2017 18:04 | Správy | Zahraničné správy

Zomrel niekdajší šéf rakúskej diplomacie Alois Mock († 82): Právom ho prezývali Mr. Europa

Jeden z otcov rakúskeho členstva v Európskej únii, presvedčený Európan Alois Mock - Mr. Europa, ako sa mu hovorilo v radoch materskej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) - zomrel vo štvrtok vo veku 82 rokov po dlhej chorobe.

Rodák z dolnorakúskeho Euratsfeldu vyštudoval v roku 1957 právo na Viedenskej univerzite, aby si následne zvyšoval odbornú kvalifikáciu ešte v talianskej Bologni i v belgickom Bruseli. Už od študentských rokov sa angažoval v katolíckom zoskupení KaV Norica a ďalších spoločenských organizáciách. Pôsobil ako referent v rezorte školstva a neskôr v Úrade spolkového kancelára.

V roku 1966, keď sa v Rakúsku ujala moci vláda ľudovcov kancelára Josefa Klausa, sa stal Mock tajomníkom a šéfom kancelárovho kabinetu. V rokoch 1969-1970 bol najmladším rakúskym ministrom školstva, vedy a kultúry.

Po víťazstve sociálnych demokratov Bruna Kreiského vo voľbách v roku 1970 sa stal Mock poslancom ľudovcov a starostom rodného Euratsfeldu. V rokoch 1971-1979 stál na čele odborovej centrály ÖAAB, v rokoch 1978-1987 šéfoval poslaneckému klubu ľudovcov a v rokoch 1979-1989 bol aj rešpektovaným predsedom Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

 

Od roku 1979 do roku 1998 stál na čele Európskej demokratickej únie a v tejto funkcii navštívil v druhej polovici 90. rokov aj Slovensko, kde neváhal vyjadriť znepokojenie nad vnútropolitickým vývojom.

Zásadné spoločenské zmeny v Európe zažil Alois Mock ako šéf rakúskej diplomacie, vo funkcii, ktorú zastával v rokoch 1987-1995. Spolu s maďarským rezortným kolegom (a neskorším premiérom) Gyulom Hornom bol 27. júna 1989 pri prestrihnutí drôteného plotu na rakúsko-maďarskej štátnej hranici. Likvidácia častí hraníc rozdeľujúcich starý kontinent v období studenej vojny a následné otvorenie maďarsko-rakúskej štátnej hranice 11. septembra 1989 umožnilo mnohým občanom bývalej Nemeckej demokratickej republiky vycestovať z Maďarska na Západ. Celý tento proces prispel k rozpadu tzv. železnej opony a ukončeniu izolácie východoeurópskych štátov, v ktorých vládli až dovtedy štátostrany.

Mock sa výrazne zaslúžil aj o členstvo Rakúska v Európskej únii, pričom bol tým, kto 17. júla 1989 podal žiadosť alpskej republiky o prijatie do Európskeho spoločenstva, aby 1. marca 1994 uzavrel v Bruseli spoločne s vtedajšou štátnou tajomníčkou Brigitte Edererovou, zastupujúcou kancelára Franza Vranitzkého, prístupové rokovania s Bruselom. V následnom referende sa dve tretiny rakúskych občanov vyjadrili za vstup ich krajiny do EÚ.

Pre Mocka bola srdcovou záležitosťou humanitárna pomoc krajinám bývalej Juhoslávie v období, keď táto krajina v 90. rokoch minulého storočia prechádzala ťažkým obdobím novodobého vývoja. Osobne sa angažoval, aby došlo k čo najrýchlejšiemu uznaniu nezávislosti Chorvátska a Slovinska.

Muž, ktorý sa ešte v rokoch 1995-1999 vrátil ako poslanec do viedenského parlamentu, sa angažoval aj v rokovaniach s Talianskom o Južnom Tirolsku, viedol Svetovú konferenciu o ľudských právach OSN vo Viedni, v rámci ktorej sa napriek pretrvávajúcim odlišnostiam názorov podarilo potvrdiť princípy univerzality a nedeliteľnosti ľudských práv (1993).

Po rokoch, v ktorých sa symptómy Parkinsonovej choroby prejavovali iba mierne, lekári napokon v roku 1995 diagnostikovali Mockovi toto ochorenie, ktoré ho následne začalo čoraz viac limitovať.

Pri oslavách Mockových 80. narodenín, ktoré vo viedenskom Hofburgu zorganizovali ľudovci a na ktorých jubilanta ocenil aj vtedajší spolkový prezident Heinz Fischer, už oslávenec prítomný na invalidnom vozíku nevystúpil. Všetkým prítomným za neho poďakovala manželka, s ktorou žil v bezdetnom manželstve viac ako polstoročie a ktorá sa o neho starala aj v ostatných rokoch života.

Zosnulý bol laureátom vysokých rakúskych i zahraničných štátnych vyznamenaní vrátane francúzskeho Radu Čestnej légie, nemeckého Veľkého kríža Radu za zásluhy, ale aj celého radu ocenení z balkánskych štátov či mimoeurópskych krajín (napríklad Argentína, Čile, Japonsko, Jordánsko, Kórejská republika).

Nadácia Aloisa Mocka udeľuje od roku 2002 Európsku cenu nesúcu meno niekdajšieho šéfa rakúskej diplomacie a bývalého predsedu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), a to za zásluhy o zjednotenie starého kontinentu.

Po rakúskom publicistovi maďarského pôvodu Paulovi Lendvaiovi, nemeckom kresťanskodemokratickom europoslancovi Elmarovi Brokovi, vtedajšom slovinskom šéfovi diplomacie Dimitrijovi Rupelovi, niekdajšom šéfredaktorovi švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung Hugovi Bütlerovi a francúzskemu exministrovi zahraničných vecí Rolandovi Dumasovi ocenenie ako prvá žena vôbec získala Magda Vášáryová, exveľvyslankyňa ČSFR a SR v Rakúsku. Medzi laureátmi uplynulých rokov boli aj Hans-Dietrich Genscher, Jerzy Buzek či Karel Schwarzenberg a José Manuel Barroso.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi