Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2017 00:00 | PR články

Jednorazové nákupné tašky dostali v Kauflande stopku. Na scénu prichádza ich ekologický variant

Nie je tajomstvom, že vo svete sa takýchto jednorazových plastových tašiek vyprodukuje len za jediný rok približne sto miliárd.

Pritom v prírode sa rozkladajú stovky rokov. Častokrát však namiesto smetiska končia v prírode a moriach, následkom čoho zomierajú zvieratá a tie, ktorým sa podarí prežiť, bojujú s kontamináciou. Ich žalúdky sa totiž stávajú domovom presne takýchto igelitiek a iných plastov. Obchodný reťazec Kaufland však myslí na životné prostredie a tak sa rozhodol pripojiť k iniciatíve Ministerstva životného prostredia SR „Bez igelitiek“, v rámci ktorej už pred pár mesiacmi zastavil objednávanie najpredávanejšej ľahkej igelitky za 9 centov a postupne ju dopredáva. Tá pritom tvorila cca 85% z celkového objemu predaných tašiek v obchodnom reťazci. Ešte tento rok ju nahradí viac ekologickými variantmi.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

Celkovej iniciatíve pomôže aj nová európska smernica, ktorá prikazuje znížiť spotrebu jednorazových tašiek všetkým členským štátom EÚ. Ich ročná miera spotreby by nemala prekročiť v priemere 90 tašiek na osobu do konca roku 2019, a nie viac ako 40 do roku 2025. Druhou možnosťou je do konca roka 2018 zabezpečiť, že sa takéto tašky do našich rúk dostanú len za poplatok. Výnimkou budú iba ultra ľahké vrecká, ktoré využívame pri nákupe pečiva či ovocia. Aj Slovensko bude musieť od 27. mája 2018 podávať správy o tom, koľko jednorazových igelitiek za rok sme spotrebovali. Ministerstvo životného prostredia SR tak prichádza s iniciatívou „Bez igelitiek“. Je nevyhnutné začať konať v prospech nášho životného prostredia a čo najviac eliminovať ich spotrebu.

„Ak by existovali majstrovstvá Európy v spotrebe ľahkých plastových tašiek, tak Slovensko patrí medzi šampiónov. Za rok spotrebujeme dvojnásobne viac ľahkých plastových tašiek ako je priemer Európskej únie,“ uviedol minister životného prostredia László Sólymos. „Práve preto sme pripravili dve cesty, ako sa ľahkých plastových tašiek zbaviť. Parlament prijal zákon, ktorý ich spoplatňuje. A zároveň sme spustili iniciatívu „Slovensko bez igelitiek“, ktorá umožňuje ísť aj nad rámec zákona,“ doplnil minister.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
„Spoločnosť Kaufland aj týmto krokom potvrdzuje svoju filozofiu spoločenskej zodpovednosti a implementáciu zásad trvalo udržateľného rozvoja do každodennej obchodnej praxe. V priebehu roka plánujeme ďalšie kroky k postupnej eliminácii spotreby igelitových tašiek medzi našimi zákazníkmi a veríme, že napomôžeme k úspešnému naplneniu cieľov EÚ a počet igelitiek sa rapídne zníži,“ uviedol Richard Bendík, konateľ a riaditeľ nákupu spoločnosti Kaufland Slovenská republika v.o.s.

Kaufland sa snaží o súhru medzi ekologickým prístupom a zákazníckym komfortom. „V priebehu júna zaradíme do svojej ponuky vynovenú nákupnú tašku s certifikátom „Der Blaue Engel“ (Modrý anjel). Vyrobená je v uzavretom kolobehu opätovného využitia materiálov, je šetrná k životnému prostrediu a znižuje produkciu CO2“, vysvetľuje Bendík. Vynovenú nákupnú tašku budú môcť zákazníci využiť niekoľkonásobne, čím prispejú k zredukovaniu celkového počtu igelitiek v obehu.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

Fakty o novej taške 

  • Minimálne 80 % materiálu tvoria granuláty vyrobené z plastových výrobkov, ktoré už splnili svoj pôvodný účel. Na základe použitia granulátu v uvedenom množstve je taška označená certifikátom „Der Blaue Engel“ – Modrý anjel. 
  • Celý proces výroby tašky je certifikovaný.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej