Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2017 09:55 | Správy | Domáce správy

Aké bude tohtoročné leto? Klimatológ nemá pozitívne správy

Krásne počasie a veľa slnka! Po pomerne tvrdej zime a jari, ktorá sa niesla v znamení poriadnych výkyvov počasia, konečne prichádza leto.

Ortuť v teplomeri sa už v najbližších dňoch vyšplhá veľmi vysoko a hneď v úvode budúceho týždňa padnú aj tridsiatky a s nimi aj prvé tropické dni v tomto roku. Vytiahnite plavky, krátke sukne aj opaľovací krém, rozhodne ich budete v nasledujúcich dňoch potrebovať. Pozrite sa, ako vidí tohtoročné leto klimatológ.

Vyhliadky meteorológov na najbližšie dni vás rozhodne potešia. Hoci s teplotami počas jari to bolo ako na hojdačke, teplotným výkyvom, zdá sa, na najbližšie týždne odzvonilo. Už dnes totiž odštartuje niekoľkodňová šnúra horúčav. „Tropický deň je deň, keď teplota vzduchu dosiahne 30 a viac stupňov Celzia. No a už budúci týždeň v pondelok nás čaká prvý tropický deň v tomto roku,“ sľubuje klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško s tým, že tropické teploty nastúpia len o jeden deň neskôr, ako to bolo v minulom roku. Podľa jeho slov „začiatok leta vyzerá dosť sľubne“ a počasie by sa nemuselo pokaziť ani v najbližších týždňoch.

 

Aké bude leto?

 

Dni, keď by sme museli zo šatníka vytiahnuť už zazimované svetre či teplejšie vetrovky, klimatológ nepredpokladá. „Teraz sa už nevyskytujú také studené letá, aké boli napríklad v roku 1980 alebo 1984,“ dodáva Faško s tým, že ak by tento trend pokračoval aj v priebehu tohto roka, tak môžeme očakávať buď teplotne nadnormálne alebo teplotne normálne leto. Jasná obloha a príjemné počasie nás priam pozýva k vode. Okrem jazier sa už na Slovensku okúpete aj na viacerých termálnych kúpaliskách. Niektoré z nich už pár dní fungujú, iné svoje brány otvoria v najbližších dňoch.

 

Vystriedajú sa tropické a teplé dni

Pavel Faško, klimatológ SHMÚ

- Vývoj počas jari je poznamenaný výraznými teplotnými výkyvmi, ale už cez víkend bude na Slovensku veľmi teplo, a to aj na severe Slovenska. Nastane výrazná zmena. Začiatkom budúceho týždňa by mali byť dosiahnuté aj tropické hodnoty teploty vzduchu. Bude to prvá vlna horúčav, a to je leto len v rozbehu. Mohli by sme sa teda v letných mesiacoch dočkať striedania tropických a o niečo menej teplých období. Počnúc rokom 2013, keď bolo horúco, sa na Slovensku striedajú letá suché a horúce s tými oblačnejšími a zrážkovo výdatnejšími. Vlani bolo daždivejšie, ako to bude tento rok, zatiaľ nie je jednoznačné. Začiatok leta však pre oddychujúcich vyzerá dosť sľubne, keďže k nám konečne prídu aj tropické horúčavy, ktoré sú základom toho, aby sa prostredie mohlo prehrievať.

Janka (24) - Hriňová

Otvoriť galériu
Janka
Zdroj: den

 „Prvé lúče slnka som si už stihla užiť na kúpalisku s morskou vodou v Rapovciach a určite sa k vode počas horúcich dní ešte vrátim.“

 

Radka (23) - Sečovce

Otvoriť galériu
Radka
Zdroj: kz

 „Som veľmi rada, že tento víkend otvárajú aj niektoré kúpaliská v Bratislave. Začína sa leto, je čas nachytať bronz.“

 

Laura (21) - Zvolen

Otvoriť galériu
Laura
Zdroj: Tivi.sk, Youtube.com

„Počasie ma zlákalo do Arboréta Borová hora, kde je príjemne teplo a pokoj na učenie sa pred skúškami. Akurát im rozkvitli nádherné rododendróny, farebné kvety mi pripomínajú leto. Už sa teším na horúčavy.“

 

Predpoveď počasia na 5 dní

Sobota

22 -27 °C, jasno

Nedeľa

23-28 °C, jasno

Pondelok

26-30 °C, jasno

Utorok

25-31 °C, jasno

Streda

25-31 °C, jasno

Zdroj: SHMÚ

 

Otvoriť galériu

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kz, fab, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?