Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2017 07:55 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Na riaditeľa RTVS Václava Miku vytiahli manažérske platy: Prečo stojím za odmenami svojich ľudí

Tri dni pred verejným vypočúvaním kandidátov na post šéfa RTVS unikli informácie o mzdách a odmenách vrcholových manažérov verejnoprávnej inštitúcie.

Tie dosahujú až 8 200 eur mesačne. Riaditeľ RTVS Václav Mika (53) štedré platy pre svojich najbližších obhajuje a tvrdí, že postupuje transparentne. V exkluzívnom rozhovore pre Nový Čas tvrdí, že v komerčných televíziách by zarábali 2x toľko. Čo hovoria na nadpriemerné mzdy a odmeny ďalší kandidáti na riaditeľa verejnoprávneho telerozhlasu?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Už v utorok sa pred parlamentný výbor postaví deväť kandidátov na šéfa RTVS. Tesne pred tým unikli informácie o mzdách a odmenách 14 riaditeľov sekcií a vedúcich pracovníkov. Ich platy sa pohybujú od 5 000 do 8 200 eur. Mika za tým vidí začiatok špinavého boja. Tvrdí, že všetky mzdy zamestnancov boli vyplatené v súlade so zákonom a odsúhlasila ich aj Dozorná komisia RTVS. „Na rozdiel od minulosti sa nevyplácali žiadne mimoriadne odmeny mimo stanoveného systému,“ obhajuje sa Mika.

Jeho šance na znovuzvolenie sú otázne po tom, čo zmenu vo vedení žiada nielen Andrej Danko, ale aj premiér Robert Fico. Politický analytik Ján Baránek si myslí, že ide o diskreditáciu súčasného riaditeľa. „Na druhej strane tie príjmy boli na verejnoprávnu televíziu naozaj vysoké,“ myslí si. Analytik médii Martin Gonda dodáva, že Rada RTVS pravidelne priznala odmeny riaditeľovi a za výsledkami tak stál celý manažment. „Mika vystaval tím, ktorý má výsledky,“ zakončil.

 

MIKA: PLAT NEDOSAHUJE ANI POLOVICU TOHO, ČO V KOMERČNEJ TELEVÍZII

 

Odkiaľ unikli interné informácie o platoch manažmentu RTVS? Kto to bol a prečo?

- Nejde o autentický dokument. Je to účelovo poskladaná kompilácia, kde sú naozaj informácie zo mzdového systému, ale sú tam aj nepravdivé údaje. Napríklad pozície, ktoré neexistujú a sú tam aj informácie o príjmoch mimo RTVS.

V niektorých prípadoch sa skloňuje suma vyše 8-tisíc. Považujete platy svojich vedúcich zamestnancov za adekvátne?

- To je to posolstvo, dať nejakú sumu, ktorá zarazí a niekoho pobúri. Riaditelia a vedúci pracovníci sú ľudia, ktorých plat nepresahuje mnohokrát ani polovicu toho, čo tá istá pozícia v komerčnom médiu. To môžem zodpovedne povedať. Kvalitní ľudia stoja konkrétne peniaze, ale vždy v rámci mzdového systému. Ani jeden plat alebo odmena nie je mimo tohto systému.

 

Koho z manažmentu si najviac ceníte?

- RTVS má množstvo profesionálov, skvelých ľudí. Mám množstvo spolupracovníkov, ktorí sú so mnou roky a potom ľudí, ktorí sú noví a  sú so mnou iba v RTVS a  mám k nim rovnako dobrý vzťah. Odmeňovanie súvisí s tým, aké úlohy plnia a vždy je to odvodené od odmeny generálneho riaditeľa.

Aký je priemerný plat v  RTVS? Ozval sa vám po zverejnení dokumentov niekto z radových zamestnancov?

- Vyvolalo to reakciu a som pripravený sa o tom kedykoľvek baviť. Hneď ráno som poslal mail všetkým kolegom, kde som vec vysvetlil a uistil ich, že zabránim tomu, aby nedošlo k ďalšiemu úniku informácií. Priemerný plat v RTVS je 1 340 eur.

Kandidujete pravdepodobne naďalej. Myslíte, že to bude mať vplyv na voľbu?

- To časovanie nie je náhoda, ale budem vecný. V utorok bude vypočutie, kam prídem. Nerezignoval som. Táto situácia to pritom mohla vyvolať. Možno ešte niečo príde, ja neviem, čo sa ešte chystá. Na všetko musím byť pripravený.

Podľa našich informácií boli v RTVS takéto platy aj v minulosti a možno aj vyššie. Je to pravda?

- Dal som si záväzok, že do minulosti sa vracať nebudem. Základný rozdiel je v jednom parametri. Ak teraz všetky odmeny a platy majú presne stanovený charakter a pravidlá, ako sa udeľujú, nie vždy v minulosti to tak bolo. Našiel som všeličo. Boli tam jednorazové odmeny a nie úplne zdôvodnené. Ale to je minulosť.

Kandidáti: Čo si myslíte o výške odmien a máte už svoj tím?

 

Zuzana Ťapáková

Otvoriť galériu

- Vychádzam len z medializovaných informácií, ale rozhodne sa mi výška odmien zdá na štátny sektor neštandardná a prehnaná. V prípade, že by som bola zvolená, predpokladám, že od začiatku by sa museli meniť základné nastavenia. Bolo by potrebné spraviť komplexný audit.

 

Jaroslav Rezník

Otvoriť galériu
Jaroslav Rezník
Zdroj: Michal Hanko, anc

- Mal by to byť tím profesionálov, ktorí v nasledujúcich piatich rokoch dokážu úspešne rozvíjať Rozhlas a televíziu Slovenska v prospech všetkých poslucháčov a divákov. (K výške platov vrcholových manažérov a ich primeranosti sa odmietol vyjadriť, pozn. red.)

 

Fedor Flašík

Otvoriť galériu
Fedor Flašík
Zdroj: Ivan Kováč

- Na Slovensko je to nadštandardné, veď tie platy sú dvojnásobok premiérskeho platu. RTVS stále nespĺňa kritériá verejnoprávnsoti. Ak by som sa dostal do funkcie, určite by som si na to posvietil a snažil by som sa vytvoriť taký model financovania, aby bol transparentný a verejne známy.

Peniaze za dobrú robotu sú adekvátne

 

Richard Rybníček, bývalý riaditeľ STV

Otvoriť galériu
Richard Rybníček
Zdroj: Michal Hanko, anc

- Úspech sa v tejto krajine neodpúšťa. Manažment na čele s V. Mikom odviedol vynikajúcu prácu. Pokiaľ si budeme nahovárať, že ľudia vo verejných pozíciách s takou zodpovednosťou budú zarábať podstatne menej, tak potom nemôžeme čakať, že prídu aj výsledky. Peniaze sú adekvátne. Sú za nimi výsledky, ktoré oceňujú občania sledovanosťou. Tri dni pred vypočutím kandidátov riešiť platy potvrdzujú, že celá voľba je cirkus, ktorý degraduje RTVS ako inštitúciu a ohrozuje jej budúcnosť. Ak by sme sa bavili o platoch v komerčných televíziách, tak platy v RTVS sa im ani len nepribližujú. Ak niekto z potenciálnych riaditeľov hovorí, že by platy znížil, tak chce byť riaditeľom za každú cenu – aj zníženia kvality televízie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Ukrajina hlási vážnu stratu: Pri Bachmute padol významný človek
Petr Fiala na palube letu do USA.
Český premiér na návšteve USA: Najprv v sídle CIA, potom ho čaká ešte dôležitejšie stretnutie