Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2017 11:55 | Šport | Hokej
ExkluzívneFoto

Legendárny útočník Žigmund Pálffy exkluzívne: Pravda o slovenskom hokeji!

Legenda a majster sveta z roku 2002 Žigmund Pálffy (45) má jasno o aktuálnom dianí v hokejovom zákulisí.

Denníku Nový Čas exkluzívne poskytol rozhovor, v ktorom vyzýva prezidenta zväzu Martina Kohúta, aby odstúpil z funkcie a toto miesto by podľa neho mohol pokojne zaujať Miroslav Šatan (42). Ak šéf nerezignuje na júnovom kongrese, tak je pripravený navrhnúť jeho odvolanie.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Čo vravíte na aktuálnu situáciu v slovenskom hokeji?

- Je hrozné, kam sme sa dostali. Ale celé, čo sa tu deje za posledné dva roky, je výsledkom toho, že niektorým ľudom tu nejde o hokej, ale o mocenský boj. To som vravel už dávnejšie a nikto mi neveril. Už naozaj neviete, komu môžete veriť.  Všetko sa začalo v roku 2015, keď Rišo Lintner za podpory verejnosti i médií prehral voľby na šéfa zväzu s Igorom Nemečkom. Kluby dali jasne najavo, že sú za Igorom, hoci dlhé mesiace bol na jeho stranu atak. A následne sa začal bojkot, aby prišli nové voľby a tie aj boli v lete 2016. A vtedy sa z jasného neba z ničoho nič objavil pán Martin Kohút ako „veľký odborník na hokej“. Mal podporu hráčov, pretože za všetkým stál Lintner. Veď jeho človek pán Fides robil najskôr kampaň jemu a rok zase Kohútovi.

 

Vy ste nepodporovali Kohúta?

- Ale kdeže. On ma síce volal, aby som ho podporil. On dokonca vyvolával pred voľbami starostom miest, aby tlačili na svoje kluby, aby ho podporili. Nehorázne postupy. A ja nebudem ticho, pretože ja neklamem a ani nebudem! Preto som stále proti Kohútovi. Neznášam klamstvá v hokeji, pretože to sa vám všetko vráti. A teraz to tu máme.

Boli ste teda na strane Igora Nemečka?

- Nie som na nikoho strane. Igor urobil dobré veci, ale aj zlé. Každý, kto robí, tak robí aj chyby. Určite aj kouč Zdeno Cíger a generálny manažér Robo Švehla ich urobili, boli pod tlakom, ale toto si nezaslúžia. Hráči, čo stáli za bojkotom, sa im teraz pomstili za to, že svoje pozície v čase bojkotu od vtedajšieho šéfa zväzu Nemečka zobrali. Lintner bol totiž sklamaný, že sa nedostal na zväz, ale riadi iba extraligu. Veď dokonca, keď kandidoval za člena výkonného výboru, tak prehral boj s pánom Suchardom z Nových Zámkov. Dokonca narýchlo zvolal Prohokej a rozhodol o tom, že z klubov môže iba jeden človek byť vo výkonnom výbore. Aj tak prehral so Suchardom, kluby Lintnera nepodporili. A viete, čo je ešte divné?

Čo, povedzte?

- Že Igor Nemeček stále robí na zväze, má tam aj kanceláriu a je zväzom platený. Dokonca zastupuje Slovensko na medzinárodných kongresoch. On má totiž skvelé kontakty na medzinárodnej scéne, také nemá nikto z tých, čo sú teraz na zväze. Preto ho potrebujú. Ľudí, ktorí tomu rozumeli, odstránili. Tak načo to bolo dobré? Načo je dobrý celý tento  chaos.  A generálny sekretár Valíček? Ten pred pár rokmi lepil logá na mantinely a teraz zastáva túto funkciu. Toto by sa malo celé zmeniť.

Otvoriť galériu

V čom vidíte najväčšie chyby terajšieho šéfa zväzu Kohúta?

- Neznalosť hokeja, neznalosť ľudí okolo hokeja, obklopil sa ľudmi okolo Riša Lintnera, ktorý je nahnevaný, že prehral voľby na šéfa zväzu s „outsiderom“ Nemečkom, pretože v tom čase mal Lintner veľkú podporu hráčov a médií, ako som už spomínal. A aj tak prehral. Z hokeja sa stratili hokejové veci a prišli sme o ďalší rok pokojnej roboty. To sú fakty.

Prečo za vašej éry chodili hráči do reprezentácie s radosťou a teraz to tak nie je?

- Všetko je otázka lídra. Vtedy Trenčania mali nebohého Paliho Demitru, žiaľ, stalo sa, čo sa stalo. Teraz si povedia, že nejdeme reprezentovať, lebo chceme potrestať Cígera so Švehlom. Ale jedine, koho trestajú, tak sami seba a fanúšikov. Tí si to nezaslúžia, pretože hokej milujú. A my sme vtedy boli aj inak vychovaní, tešili sme sa na zápasy, že si v národnom tíme zahráme. Teraz sú iné časy, na prvom mieste sú peniaze, marketing a až potom radosť z hokeja.

Čo vravíte na tie veci, že hráči neprišli aj preto, že nemajú zmluvy, alebo sú unavení či nemajú formu?

- Veď na tom sa iba smejem. Ak nemá formu, tak ako môže hrať v NHL. To je hlúposť. A ruský útočník Panarin nebol unavený či ďalší hráči, čo prišli hrať iným krajinám. Buď chcem, alebo nechcem. Ale toto celé je politika, to niekto riadi. Je choré, aby šéf zväzu volal hráčom do zámoria a povedal im, že ak nemajú formu, aby nechodili.

Aj ste hovorili s hráčmi z NHL, napríklad Mariánom Hossom či Zdenom Chárom?

- Nie, oni žijú v zámorí a ja mám svoju robotu v Skalici, kde sa venujem mládežníckemu hokeju. Stále však neviem pochopiť, prečo sa toto všetko, čo sa teraz deje, vlastne stalo. Kedysi sme boli jeden tím.  Tí chalani možno chceli niečo zmeniť, ale nezmenili nič, len urobili ešte väčší zmätok, aký tu bol. Je úplný nezmysel prísť za niekým s tým, že ideme niekoho vyhodiť, inak nebudeme hrať. Bavíme sa o reprezentácii Slovenska! To nikde takto nefunguje. Všetci už museli zistiť, čo sa tu stalo. Veď fanúšikovia nemôžu byť slepí...

Čo sa teraz musí stať, aby sa to dalo opäť dokopy?

- Kohút by mal odstúpiť, ak tak neurobí, tak na júnovom kongrese nemáme problém navrhnúť hlasovanie na jeho odvolanie. Na zväze musia jednoducho pracovať ľudia, čo sa hokeju rozumejú a majú ho radi.

Otvoriť galériu

Šéf zväzu už dlhé mesiace hovorí o tom, že jeho prioritou je dotiahnuť na post generálneho manažéra Mira Šatana. Čo si o tom myslíte?

- Kohút vie, že v tejto situácii iba Šatan môže znamenať jeho záchranu popri všetkých hokejových katastrofách, ktoré spôsobil. Ja by som bol radšej za to, aby Miro uvažoval rovno nad funkciou šéfa zväzu. A on by následne vybral do tímu skúsených ľudí, ktorí tomu rozumejú a konečne by začali  pracovať so slovenským hokejom. To by mohla byť cesta, ako sa opäť dostať hore. Ešte je zázrak, že žiadna naša reprezentačná kategória nezostúpila do béčka!

A myslíte si, že Šatan prijme ponuku od Kohúta?

- Neviem, ako Miro rozmýšľa, ale Kohút z neho urobil modlu. Miro podľa mňa už ani nevie, čo je dobré, alebo zlé. Nežije tu. Jeho dres si zarámoval v kancelárii, ale ten dres si tam nezaslúži visieť.

Čo vravíte na nedávne stretnutie odborníkov v Jasnej?

- My stále podpisujeme nejaké vyhlásenia, memorandá, veď to je trápne. Toto sa nikde na svete nerobí. Bolo tam 40 ľudí a to je aj 40 názorov.  Zodpovednosť by mal zobrať niekto, kto nastaví jasný smer, a tým všetci pôjdeme. Veď poďme konečne robiť, nech všetci slávni hráči a poradcovia, čo teraz vo veľkom hovoria, tak nech sa páči, nech idú na zväz a nech robia. Budeme vás podporovať

Aj ste sledovali v stredu televíznu debatu medzi Kohútom a Cígerom?

- Celé to bolo choré, aby sa šéf SZĽH išiel hádať do televízie. Kam sme to dopracovali. A ani tam nič nové veľmi neodznelo. Zaujalo ma iba to šafárenie na zväze. Veď Kohút bol vlani rok vo výkonnom výbore, prečo sa vtedy na to neopýtal a teraz to vyťahuje. Ak sa šafárilo, tak nech dá dôkazy. Bol predsa na zväze Národný kontrolný úrad a rôzne audity a všetko bolo  v poriadku. Čo je vážne, ja nikde nevidím nové realizačné tímy pre reprezentácie do 16, 17, 18 či 20 rokov. O takomto čase sme minulý rok mali hokejové leto a všetky tímy sa pripravovali na sezónu. Dnes ešte nevieme ani to, kto ich bude trénovať. Na čo čaká, veď v kluboch už začínajú letné prípravy. Miro Šatan príde na Slovensko o mesiac a on má pomáhať vyberať ľudí do repre? Ale o mesiac to už je veľmi neskoro, toto malo byť hotové už vo februári.

Čo si myslíte o úrovni slovenskej ligy?

- Je slabá, nemáme hráčov. Mladí chalani už v 16-ich chcú ísť do Škandinávie, kde majú lepšie podmienky. Bol by som zato, aby aj Košice išli do KHL, mali sme dve silné mužstvá v tejto lige, ale aby tam hrali Slováci a mali sme hráčov do národného tímu. Tak ako Lotyši, ktorí mali z Dinama Riga 12 hráčov.

 

Žigo a jeho úspechy v kariére

Narodený: 5. mája 1972 v Skalici

Post: útočník

Seniorská kariéra: 1990-2013

Kluby: Skalica, Nitra, Trenčín, NY Islanders, Los Angeles, Slavia Praha, Pittsburgh

Najväčšie úspechy: majster sveta (2002), bronz (2003), federálny majster s Trenčínom (1992)

Štarty v NHL: 684 zápasov

Góly/ asistencie: 329/ 384

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marián Korbel, Ján Bednarič

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste HORÍ auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!