Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2017 19:23 | Správy | Zahraničné správy

Donald Trump o útoku v Manchestri: Páchatelia sú lúzri, musia byť potrestaní!

Terorizmus je potrebné zastaviť, aby nedochádzalo k podobným útokom ako v Manchestri, vyhlásil vo štvrtok na pôde nového sídla NATO v Bruseli prezident USA Donald Trump.

Po úvodných vetách vyzval na minútu ticha za obete teroristického útoku v tomto britskom meste. Trump predniesol prejav pri odhaľovaní pamätníka útokov z 11. septembra 2001. "Bol to barbarský a krutý útok na našu civilizáciu," vyhlásil v súvislosti s udalosťou v Manchestri. Dodal, že páchatelia atentátu musia byť prenasledovaní a potrestaní a označil ich za "lúzrov".

Trump ďalej uviedol, že USA nikdy nepoľavia v odhodlaní poraziť teroristov a v snahe dosiahnuť bezpečnosť a mier. "Terorizmus musí byť zastavený, inak hrôza, ktorú sme videli v Manchestri a na mnohých iných miestach, bude stále pokračovať," konštatoval. Tieto slová vyriekol pri fragmente z jednej z budov Svetového obchodného centra v New Yorku, ktoré sa 11. septembra 2001 stalo terčom teroristického útoku. Pamätník má symbolizovať článok 5 zakladajúcej zmluvy NATO o kolektívnej obrane, ktorý bol v roku 2001 zatiaľ jediný raz aktivovaný.

"Pamätáme si takmer 3000 nevinných ľudí, ktorí pri útoku 11. septembra zahynuli. Naši partneri vtedy zareagovali rýchlo a rozhodne a aktivovali článok 5 o kolektívnej obrane," uviedol v tejto súvislosti Trump. V novom sídle NATO je ešte jeden pamätník. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok prehovorila pri bloku berlínskeho múru, ktorý má pripomínať víťazstvo slobody nad útlakom.

 

Prezident USA podľa očakávaní vyzval členské štáty NATO vyzval na vynakladanie dvoch percent HDP na obranu, ako im to vyplýva z členstva v aliancii. Tieto prostriedky označil za nevyhnutné pre boj proti aktuálnym hrozbám, najmä terorizmu. "Členovia aliancie musia plniť svoje záväzky. Stále neplatia toľko, koľko by mali a nie je to spravodlivé voči občanom USA," vyhlásil Trump pripomínajúc, že USA prispievajú do aliancie viac ako ostatných 27 členských štátov dokopy. V júni sa k nim pridá ďalší člen – Čierna Hora.

Trump na záver prejavu s úsmevom na perách zavtipkoval: "Nikdy som sa nepýtal, koľko nové sídlo NATO stálo, ale je veľmi pekné." Politici majú ešte na programe spoločnú večeru a summit by sa mal skončiť približne o deviatej večer. Z Bruselu Donald Trump odletí priamo na Sicíliu, kde sa uskutoční summit G7.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose