Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2017 08:01 | Správy | Domáce správy
Video

Veľký rozruch okolo policajnej akcie na strednej škole: Prehovoril Maximilán, študent z drogovej razie!

Po masovom študentskom proteste, ktorý bol namierený aj proti policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, opäť ožilo napätie.

Na svedomí to má video, ktoré zverejnila Polícia Slovenskej republiky na svojom facebooku. Zachytáva kontrolu, ktorú spravili muži zákona so psovodom na Súkromnej strednej odbornej škole veterinárnej v bratislavskej Karlovej Vsi. Okamžite po zverejnení sa zdvihla vlna nevôle zo strany študentov. Sťažujú sa na to, že video bolo prestrihané a nezachytáva to, ako mali policajti prekročiť svoje právomoci a ich arogantný a neprofesionálny prístup.


Policajti poukázali na to, že pri podobnej akcii minulý rok našli jednorazovú dávku marihuany u 13-ročného chlapca. Žiaci veterinárnej školy sú však presvedčení, že táto kontrola bola priamo namierená na jedného z nich. Novému Času to potvrdil aj samotný študent. „Prišli sem a spravili prehliadku. Všetko prebiehalo normálne, až kým neprišli ku mne. Ten pes nič nezaznamenal, ale napriek tomu ma zobrali von a prehľadali ma. Povedali mi, aby som si vyzul topánky, vyzliekol si mikinu a vybral všetky veci z tašky a vreciek,“ hovorí tretiak Maximilián Turcár (19).
Otvoriť galériu

Ako dodal, policajtov poslúchol a tí ho mali potom postupne prehľadať od dola nahor. „Ten psovod bol veľmi arogantný, aj ma vonku urazil. Húpal som sa počas prehliadky na stoličke a povedal mi, aby som sa nehúpal ako taký hlupáčik,“ uviedol študent. „Na facebooku na policajnej stránke sa písalo, že to bolo na základe požiadavky riaditeľky. Neinformovali ma, prečo to vykonali,“ dodal rozhorčený žiak.

Otvoriť galériu

 

Bežné prehliadky

Nový Čas šiel aj priamo za riaditeľkou Erikou Melichovou. Na našu otázku, či bola kontrola namierená na konkrétneho žiaka, priamo neodpovedala. „Sú to preventívne kynologické prehliadky. Robievame ich každoročne ako aj iné školy. Organizujeme aj diskusie, deti teda majú aj teoretické základy. Policajti prichádzajú na moju žiadosť, ktorú píšem v septembri. Polícia ma vopred kontaktuje s cieľom dohodnutia si terminu prehliadky,“ vysvetlila. Dodala, že žiaci majú informáciu na webe školy, ale presný termín sa neuvádza. Prezradila, že s Maximiliánom bol už v minulosti problém. „Žiak sa vyslovene v písomnej práci vyjadril, že má marihuanovú farmičku a teší sa, keď mu to vyrastie, aby si mohol spraviť jointy. Bola to listová korešpondencia medzi našimi žiakmi a žiakmi zahraničnej školy,“ tvrdí s tým, že na prípad upozornila zahraničná škola. Maximilián tvrdí, že v liste nehovoril o „farmičke ani o šúľaní jointa“ a spomenul len dve slová „green roses“ (zelené ruže, pozn. red.).

Otvoriť galériu

Dostal podmienku

Prípad riešili aj s rodičmi, chlapec skončil s podmienečným vylúčením zo školy, ktoré trvalo do konca júna. Podľa riaditeľky nebol žiak jediný, koho mali policajti skontrolovať, avšak v inej triede žiačka, ktorú označil pes, nemala žiadne pripomienky. Podľa nej by nebolo na mieste, keby bola kontrola rovnaká ako u Maximiliána, policajti boli totiž v čisto mužskej zostave.

Otvoriť galériu

Samotná krajská polícia hovorí, že tento druh aktivity je vždy realizovaný na základe konkrétnej žiadosti, v tomto prípade to prišlo zo strednej školy. Ministerstvo školstva tvrdí, že školy majú povinnosť priebežne monitorovať správanie žiakov. „V prípade, ak má zamestnanec školy dôvodné podozrenie o prechovávaní alebo užívaní nelegálnych drog a neprijme v tomto smere žiadne opatrenie, vystavuje sa sám riziku trestného postihu,“ vysvetľujú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Gallisová, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí